lauantai 27. lokakuuta 2012

Täytetyt bataatinkuoret

Tämäkin on Delicious.-lehden viimeisimmästä numerosta. Taleggio-juustoa en ehtinyt viime viikolla etsiskellä, joten korvasin sen gruyerellä. Ohjeessa ei ollut suolaa lainkaan ja oletin, että juusto on sen verran suolaista, että sitä ei tarvitakaan. Pienen ripauksen laitoin siitä huolimatta. Mutta - sitä olisi saanut olla ihan normimäärä mukana - bataateista tuli todella makeita ja vastapainona olisi saanut olla suolaa.


3 keskikokoista bataattia pitkittäin halkaistuina
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
3 rkl oliiviöljyä
10 g voita
6 tuoretta timjaminoksaa lehdet riivittyinä ja muutama oksa viimeistelyyn
1 muna
0,5 tl vastajauhettua muskottipähkinää
200 g taleggio (tai gruyere) juustoa pieninä kuutioina
(suolaa)

Lämmitä uuni 200 asteeseen. 

 
Sivele pitkittäin halkaistut bataatit 2 ruokalusikallisella oliiviöljyä. Laita bataatinpuolikkaat uunivuokaan. Peitä vuoka foliolla. Laita vuoka uuniin 30 minuutiksi. Poista sen jälkeen folio ja anna olla uunissa vielä 15 minuuttia, kunnes sisus on pehmeää ja kuoret hieman rapeita. Ota bataatit uunista ja anna jäähtyä jonkin aikaa.

Kuumenna voi ja ruokalusikallinen oliiviöljyä pannulla. Lisää hienonnettu sipuli ja kuullota pannulla viitisen minuuttia. Lisää murskatut valkosipulinkynnet ja kuullota sipuleita vielä minuutin verran. Kaada sipulit kulhoon.


Koverra varovasti sisus bataateista ja asettele kuoret takaisin uunivuokaan.

Sekoita bataattien sisus sipuleiden kanssa. Lisää mukaan timjaminlehdet, juustokuutiot ja muna. Mausta muskottipähkinällä ja suolalla.


Täytä bataatinkuoret muhennoksella. Ripottele päälle muutama timjaminoksa.

Laita vuoka uuniin 20 minuutiksi tai kunnes pinta on kullanruskea.



sunnuntai 21. lokakuuta 2012

Punajuuri-bataatti-perunapizza juustokastikkeella

Olen tainnut aiemminkin sanoa, että brittiläinen Delicious.-lehti on suosikkini. Siinä on joka numerossa jotain, jota on kerta kaikkiaan pakko kokeilla. Tähän viimeisimmässä numerossa olleeseen punajuuri-bataatti-perunapizzaan käytettävä sipulinen juustokastike oli todella hyvää. Sitä voisi mainiosti käyttää myös gratiineihin. Lehden ohjeessa oli pohjana käytetty flatbreadia, sen sijaan voisi käyttää pizzatortilloja. Halusin kuitenkin ihan oikean pizzan ja tein normaalin pizzapohjan. Kastiketta riittäisi mielestäni puolikin annosta.


1 iso pizzapohja tämän ohjeen mukaan
tai 2 pizzatortillaa

Tee ensin pizzapohja ja jätä taikina nousemaan.



Juustokastike:
50 g voita
1 salottisipuli
2 murskattua valkosipulinkynttä
1 prk smetanaa
1,5 dl kermaa
1 tl Dijon-sinappia
mustapippuria
100 g emmental-juustoraastetta

Sulata voi pannulla. Lisää sipuli ja anna hautua miedolla lämmöllä noin 8 minuuttia. Lisää murskatut valkosipulinkynnet ja anna hautua vielä pari minuuttia. Lisää pannulle smetana, kerma ja sinappi. Anna kiehua miedolla lämmöllä pari minuuttia. Lisää juustoraaste. Juuston ei tarvitse sulaa kokonaan. Mausta mustapippurilla. Siirrä pannu pois levyltä ja anna jäähtyä.



 Päälle:
1 rosamunda-peruna
 puolikas bataattia
2 keskikokoista punajuurta
1 punasipuli
10 kirsikkatomaattia
pari oksaa tuoretta rosmariinia
vastajauhettua mustapippuria
Maldon merisuolaa
oliiviöljyä

Viipaloi peruna, bataatti, punajuuret ja punasipuli mandoliinilla mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi. Halkaise kirsikkatomaatit.

Kauli pizzapohja ohueksi. Levitä päälle kerros juustokastiketta. Ohjeen mukaan ohut kerros riittää, mutta kastike on niin hyvää, että eipä kerrosta kannata kovin ohueksi jättää. Kokonainen annos kastiketta on kuitenkin hiukan liikaa.


Levitä päälle ohuita juures- ja sipuliviipaleita. Ripottele niiden päälle halkaistut kirsikkatomaatit. Riivi päälle rosmariininlehtiä. 


Mausta pizza vastajauhetulla mustapippurilla ja merisuolalla. Pirskottele päälle oliiviöljyä.


Paista 225-asteisessa uunissa 15 - 20 minuuttia. 



Pizzan seuraksi voi tarjoilla rucolasalaattia. Juomaksi lehti suosittelee hedelmäistä valkoviiniä (pinot blanc). 

Kuvan pizza on koristeltu tuoreilla rosmariininlehdillä ja ohuilla raaoilla punasipulirenkailla, joita värjäsin hiukan punajuurella.



Ja ylijääneet juuresviipaleet voi gratinoida ylijääneellä juustokastikkeella. Ohuet viipaleet kypsyvät uunissa hetkessä.

torstai 18. lokakuuta 2012

Kukkakaali kohtasi Lähi-idän

Tämä ruoka ei vaadi juurikaan kokkaustaitoja. Vähän paloittelua ja sekoittelua ja uunissa paahtamista ja salaatti on valmis.


keskikokoinen kukkakaali
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
1 dl hasselpähkinöitä
4 lehtisellerin vartta
ruukku lehtipersiljaa
granaattiomenan siemenet

Paloittele kukkakaali tasakokoisiksi kukinnoiksi. Levitä palat leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Ripottele päälle hiukan suolaa ja mustapippuria. Pirskottele päälle olliviöljy. Sekoittele.


Paahda kukkakaalia 220 asteisen uunin yläosassa noin 25 - 35 minuuttia kunnes kukkakaali on rapeaa ja saanut pintaan kullanruskeaa väriä.

Anna kukkakaalin jäähtyä.


Vähennä uunin lämpö 175 asteeseen. Levitä hasselpähkinät uunipellille leivinpaperin päälle ja paahda uunissa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä ja rouhi veitsellä karkeaksi rouheeksi.


Viipaloi selleri vinoittain ohuiksi viipaleiksi.


Kastike:
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
1,5 tl vaahterasiirappia
0,5 tl kanelia
0,5 tl jauhettua maustepippuria

Sekoita kastikkeen ainekset kulhossa.


Kokoaminen:

Sekoita tarjoilukulhossa tai -vadilla paahdettu kukkakaali, kokonaiset persiljanlehdet, granaattiomenan siemenet, rouhitut hasselpähkinät ja selleri. Sekoita mukaan kastike.


Salaatti on parhaimmillaan, kun kukkakaali on huoneenlämmintä.


sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Ei mikään tavallinen pottumuusi...

Tämä ei tosiaankaan ole mikä tahansa muusi vaan Jamie Oliverin bataatti-perunamuusi, jossa maistuu sitruuna, chili, korianteri ja feta. Ohje on Jamien 30 minuutin aterioista, jossa se tarjottiin piri-piri kanan lisukkeena. Muusi oli todella hyvää ja valmistui helposti mikrossa.


2 bataattia
2 perunaa
 puoli sitruunaa
suolaa
ruukku korianteria
mieto tuore chilipalko
oliiviöljyä
100 g fetaa

Pese bataatit ja perunat. Poista mahdolliset huonot kohdat, mutta älä kuori. Halkaise sekä bataatit että perunat.

Laita lohkot mikronkestävään kulhoon. Aseta keskelle sitruunanpuolikas leikkuupinta ylöspäin. Ripottele ainesten päälle hiukan suolaa.


Peitä kulho kelmulla ja laita kuumenna mikrossa 12 - 13 minuuttia.

Poista sitruuna kulhosta ja survo pehmeitä bataatti- ja perunalohkoja hieman pienemmiksi.

Pilko leikkuulaudalla chili ohuiksi suikaleiksi. Pirskottele leikkuulaudalle chilisuikaleitten seuraksi parin ruokalusikallisen verran oliiviöljyä. Hienonna korianteri chilin ja oliiviöljyn kanssa. Lisää mukaan 50 g fetaa murusina. Hienonna ja sekoittele veitsellä.


Nostele seoksen päälle bataatti ja perunalohkot. Muhenna ja kääntele muusia veitsellä niin, että ainekset sekoittuvat. Lisää tarvittaessa suolaa. Jätä muusi karkeaksi.


Siirrä tarjoilukulhoon tai tarjoile suoraan leikkuulaudalta. Murenna päälle loput fetasta.




Piri-piri kana

Luulin Jamie Oliverin 30 minuutin aterioihin kuuluvaa piri-pirikanaa tulisemmaksi kuin mitä se oli. Siksi en kai sitä ole kokeillutkaan aiemmin. En nimittäin pidä kovin tulisista ruoista, liian tymäkän chilin maun alta kun ei maista oikeastaan mitään muuta (tottumiskysymys tosin). Tv-ohjelmassa ruoka näytti niin hyvälle, että päätin kuitenkin kokeilla. Tämän ohjeen piri-pirikastike on kirjattu tv-ohjelman perusteella, kirjassa se näyttää olevan varsinkin määriltään hieman erilainen. Laitoin kuitenkin tuohon ohjeeseen kirjan savupaprikavaihtoehdon, koska sen maku tekee koko kastikkeesta tietysti aika erilaisen.



6 broilerin rintafilettä
öljyä ja voita paistamiseen
suolaa
mustapippuria

sekoitus erilaisia chilejä
punasipuli
3 valkosipulinkynttä
3 rkl oliiviöljyä
2 rkl valkoviinietikkaa
2 tl worcestershirekastiketta
1 tl paprikaa (kirjan ohjeessa 1 rkl savupaprikaa)
1 sitruuna
ruukku basilikaa
suolaa
mustapippuria
loraus vettä

punainen paprika
keltainen paprika
6 oksaa tuoretta timjamia

Kanafileet:
Tee kanafileiden alapuolelle viiltoja veitsellä, jotta kastike maustaa kanan paremmin. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Paista kanafileet pannulla kullanruskeiksi voin ja öljyn seoksessa.

Piri-piri-kastike:
Kuori punasipuli, lohko muutamaan osaan ja laita tehosekoittimeen yhdessä kuorittujen valkosipulinkynsien kanssa. Leikkaa mukaan paloja erilaisista chileistä. (Käytin kastikkeessa erilaisia chilejä - yhdessä ne vastasivat ehkä noin kolmea tavallista punaista chiliä.). Lisää mukaan myös paprikajauhe, sitruunan kuori ja mehu. Kaada vielä joukkoon valkoviinietikka, oliiviöljy, worcestershirekastike, runsas hyppysellinen suolaa ja msutapippuria, basilikanippu ja loraus vettä. Sekoita ainekset tehosekoittimessa tasaiseksi kastikkeeksi.

Paprikat:
Leikkaa paprikat isoksi lohkoiksi. Paahda niitä kuuman grillivastuksen alla kuoripuoli ylöspäin sen verran, että tummuvat hiukan. Jos paahdat mustiksi, poista kuori ennen kuin lisäät paprikat vuokaan.

Uunivuokaan:
Kaada kastike sopivan kokoiseen uunivuokaan. Asettele kanat kastikkeeseen ja laita väleihin ja päälle paprikalohkoja. Ripottele päälle timjanminoksat.

Paista 200 asteisessa uunissa keskitasolla 10 - 15 minuuttia fileiden vahvuudesta riippuen.

Tarjoile bataatti-perunasoseen kanssa.



lauantai 13. lokakuuta 2012

Juustognocchit (tondore)

Ihan ensimmäistä kertaa tein gnoccheja. Luulin monimutkaisemmaksi hommaksi, mutta ainakaan näiden ricottagnocchien tekeminen ei ollut mitenkään vaivalloista. Ohje on Ursula Ferrignon keittokirjasta Trattoria.


300 g ricottajuustoa
100 g hienoa vehnäjauhoa, josta osa pöydän jauhottamiseen
1 kuorittu ja murskattu valkosipulinkynsi
2 munankeltuaista
merisuolaa
vastajauhettua mustapippuria
ripaus vastajauhettua muskottipähkinää

Kypsentämiseen ja tarjoiluun:
200 g makeita kirsikkatomaatteja halkaistuina
2 tl kuivattua, murskattua chiliä
2 rkl oliiviöljyä
ruukku basilikaa
raastettua parmesania maun mukaan

Yhdistä ja sekoita kaikki juustognocchien ainekset kulhossa. Vaivaa taikinaa hetki jauhotetulla työtasolla. Muovaa seoksesta pikkusormen vahvuinen tanko. Leikkaa viistosti paloiksi, jotka ovat etusormen ensimmäisen nivelen mittaisia.


Keitä gnocchit useassa erässä isossa kattilassa kiehuvassa, suolalla maustetussa vedessä. Kun ne nousevat pintaan, nosta ne reikäkauhalla paistinpannulle.

Lisää kirsikkatomaatit, chili ja oliiviöljy paistinpannuun ja paista, kunnes gnocchit ovat tomaatin värjäämiä. 

Tarjoa revittyjen basilikanlehtien ja parmesaniraasteen kanssa.



Korvasin parmesanin Juustoportin vuohen gruyerella ja se oli ehkä parempikin vaihtoehto kuin ainainen parmesan.

lauantai 6. lokakuuta 2012

Katkarapu-fenkolisipulichutneypizza

  Vaihteeksi piti testailla hiukan eksoottisempaa pizzaa. Tein tätä tarjolle päärynä-stilton pizzan kanssa. Molemmat maistuivat todella hyville. Kuka sanoo, että pizza tarvitsee aina tomaattikastiketta?



Pohja:
 1,5 dl kädenlämpöistä vettä
1 tl tuoretta hiivaa
ripaus suolaa
2 rkl öljyä
1,5 dl vehnäjauhoja
1,5 dl durumvehnäjauhoja

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää öljy ja ripaus suolaa. Sekoita jauhot nesteeseen. Taikinaa ei tarvitse juurikaan vaivata. Jätä taikina puhtaan pyyhkeen alle kohoamaan noin tunniksi.
Katkaravut:
pussillinen sulatettuja pakastekatkarapuja
öljyä
2 valkosipulinkynttä
1 tl jauhettua korianteria
1 tl chilijauhetta
suolaa

Kuumenna öljy pannulla. Paista kokonaisia valkosipulinkynsiä öljyssä kunnes ne saavat hieman väriä. Poista valkosipulinkynnet pannulta. Kuumenna katkaravut pannulla, mausta jauhetulla korianterilla ja chilijauheella. Lisää suolaa maun mukaan.



Lisäksi:
annos fenkoli-sipulichutneyta
ricottajuustoa
mozzarellajuustoraastetta

Kauli taikinasta yksi iso pizza tai kaksi pienempää. Sivele pohjan päälle ricottajuustoa. Lisää päälle fenkoli-sipulichutney. Ripottele päälle mozzarellaraastetta. Lisää sen päälle katkaravut ja hieman lisää mozzarellaraastetta.

Paista 225 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia.




Fenkoli-sipulichutney

 Halusin päästä kokeilemaan tuliterää mandoliiniani ja aloitin simppelillä chutneyllä. Viipaloin chutneytä varten fenkolin ja sipulin. Helppoa ja nopeaa kun tarvitaan todella ohuita siivuja. Muuten taidan tulevaisuudessakin tarttua veitseen.



1 iso sipuli
1 keskikokoinen fenkoli
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl valkoviinietikkaa
1 appelsiinin mehu
1 tl inkivääriä
1 tl valkosipulijauhetta
0,5 tl mustapippuria
2 rkl ruskeaa sokeria
suolaa maun mukaan

Leikkaa sipuli ja fenkoli mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.

Kuumenna öljy pienehkössä kattilassa. Lisää sipuli- ja fenkoliviipaleet kattilaan. Sekoittele hetki. Lisää mausteet, sokeri, valkoviinietikka ja appelsiinimehu. Sekoita.

Peitä kattila kannella, anna hautua midolla lämmöllä 20 - 25 minuuttia kunnes sipuli ja fenkoli ovet pehmenneet ja karamellisoituneet.