torstai 29. marraskuuta 2012

Amaretto-suklaakakku

Aluksi epäilin, että Delicious.-lehdestä bongattu kakku on monimutkainen tehdä. Erehdyin. Vaikka siinä on monta vaihetta, niin kakku valmistui suhteellisen helposti. Lopputulos oli odotetusti herkullinen. Rapeakuorinen, kostea suklaakakku maistuu juuri sopivan miedosti amaretto-liköörille.


200 g hyvälaatuista tummaa suklaata
100 g voita
5 munaa
2,5 dl sokeria
1 vaniljatanko
2 rkl perunajauhoa
1 tl leivinjauhetta
0,25 dl amaretto-likööriä
10 amaretti-keksiä (tai reilummin pienempiä amarettino-keksejä)

Voiteluun:
voita


Koristeluun:
suklaata
amaretti- tai amarettino-keksejä
kaakaojauhetta


Anna voin pehmentyä huoneenlämmössä. Sulata suklaa vesihauteessa. Kun suklaa on sulanut, lisää sekaan pehmä voi. Sekoita tasaiseksi.


Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset ja sokeri vaaleaksi ja kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita mukaan vaniljatangon siemenet, siivilöity perunajauho/leivinjauheseos ja amaretto-likööri. 
Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi.
Lisää keltuaisvaahto voi-suklaaseokseen kolmasosa kerrallaan ja sekoittele varovasti.

Kääntele valkuaisvaahto kolmasosa kerrallaan varovasti kakkutaikinaan.
Voitele irtopohjaisen vuoan reunat reilusti voilla. Leikkaa leivinpaperi vuoan pohjalle sopivaksi. Vuokaa ei korppujauhoteta.


Kaada kakkutaikina vuokaan. Upota amaretti-keksit kokonaan taikinaan. (Kuvassa niitä ei ole vielä upotettu). Tasoittele pinta.

Paista 175 asteessa noin 30 - 40 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla.
Anna kakkupohjan jäähtyä kunnolla vuoassa. Irroita pohja vuoasta, poista pohjan leivinpaperi. Siirrä kakku tarjoilualustalle.



Koristele kakku kaakaojauheella, kokonaisilla ja murennetuilla amaretti- tai amarettino-kekseillä ja suklaalastuilla.



sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Pekonia ja munia paahtoleivällä

Sunnuntaiaamuisin on yleensä hieman enemmän aikaa kokata aamiaistakin. Näihin muffinsivuoissa tehtyihin aamiaisleipiin ei mene hirveästi aikaakaan ja näyttäväthän ne söpömmiltä kuin tavalliset voileivät.


paahtoleipää (mitä isompaa sitä parempi)
pekonia
pienehköjä munia (1 per annos)
mustapippuria
(suolaa)
sileälehtistä persiljaa tai muita yrtinlehtiä


 Leikkaa paahtoleivistä reunat. Kauli leivät ohuiksi. Asettele leipälevyt muffinsipellille ja muotoile hieman. Pienet repeämät eivät haittaa.

Paista pekoni rapeaksi pannulla. Leikkaa sen jälkeen pieneksi silpuksi.

Ripottele pekonia leipäkuppeihin. Riko päälle muna. Mausta vastajauhetulla mustapippurilla ja suolalla.


Hyydytä 175 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia tai kauemmin sen mukaan miten kypsiä haluat munista.

Koristele tuoreilla yrteillä, myös rucola sopii hyvin.


Pekonin voi korvata vaikka:
lämmin- tai kylmäsavulohella
ilmakuivatulla kinkulla
tuoreella pinaatilla ja fetalla
tomaatti- ja basilikaseoksella

lauantai 24. marraskuuta 2012

Kuninkaan kala

Ohje on ollut Glorian 10 parasta ruokaani -sarjassa. En ole ihan varma kenen lemppariruoka on kyseessä, mutta luulisin, että kyseinen henkilö oli Marko Paananen. Tämän vähän fiinimmän pyttipannun "juttu" on curry-omena-viinikastike, joka olikin kivan makuista ja kävisi myös pelkän kalan kastikkeeksi. Pyttipannuun laitoin mukaan pari kevätsipulin vartta, vaikka minkäänlaista sipulia ei ohjeessa ollutkaan.


300 g lohta
6 jättikatkaravun pyrstöä
1 keltainen paprika
1 punainen paprika
1 pieni kesäkurpitsa
6 keitettyä perunaa
 200 g siitakesieniä
tölkillinen simpukoita tai 10 tuoretta höyrytettyä simpukkaa


Paistamiseen:
voita

Kastike:
1 rkl voita
2 tl currya
Granny Smith omena raastettuna
2 rkl  vehnäjauhoja
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 dl kermaa
0,5 tl suolaa
2 tl sokeria



Kuutioi lohi, paprikat, keitetyt perunat ja kesäkurpitsa.  Viipaloi siitakesienet. Paista kaikki ainekset erikseen voissa, pidä lämpiminä ja yhdistä ainekset lopuksi varovasti. Mausta suolalla ja pippurilla.



Tee kastike. Sulata voi pannulla. Kypsennä omenaraastetta curryn kanssa hetken aikaa pannulla. Lisää vehnäjauhot ja hetken kuluttua valkoviini. Anna kastikkeen kypsyä viisi minuuttia. Lisää kerma ja mausta suolalla ja pippurilla. Keitä hetken aikaa.


Ohjeen mukaan kastiketta ei siivilöidä, minä kuitenkin tein niin. Tarjoile "pyttipannun" kastikkeena.




sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Voileipiä osa 1: Chevreä, hapantomaatteja, paahdettua lohta ja tillihollandaisea

Pitkän aikaa olen miettinyt, että olisi kiva kokeilla erilaisia voileipiä. Sellaisia, joissa olisi hiukan haastettakin. Kahlasin jonkin verran reseptejä läpi ja päädyin kokeilemaan ensimmäiseksi Michael Björklundin reseptiä, joka löytyy kirjasta Strömsö parhaat palat. Leipä on hyvä yhdistelmä suolaista ja makeaa, kylmää ja kuumaa.


En ole aiemmin tehnyt hollandaise-kastiketta ja tiesin, että sen tekeminen ei ehkä ole maailman helpoin juttu. Ensikertalaisen onnella kaikki meni kuitenkin nappiin ja kastike onnistui mainiosti.

8 viipaletta graavilohta
4 isoa viipaletta paahtoleipää voideltuna
4 viipaletta chevre-juustoa (n. 1 cm paksua)
2 rkl juoksevaa hunajaa
rucolaa koristeluun

Hapantomaatit:
 2 isoa tomaattia fileinä
1 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl öljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl dijoninsinappia
mustapippuria

Kirkastettu voi:
300 g voita

Tillihollandaise:
1 dl vettä
0,5 dl viinietikkaa
0,5 dl kalalientä
puolikas valkosipulinkynsi puristettuna
4 huoneenlämpöistä munankeltuaista
3 dl kirkastettua voita
suolaa
valkopippuria
0,5 dl sitruunamehua
1 dl hienoksi hienonnettua tilliä

Aloita valmistus hapantomaateista:
Kalttaa ja kuori tomaatit. Leikkaa tomaatit lohkoiksi ja poista siemenet. Leikkaa tomaattifileet halutessasi kapeammiksi suikaleiksi.
Sekoita sinappi, öljy, viinietikka ja hunaja kastikkeeksi. Mausta mustapippurilla.


Sekoita joukkoon tomaattifileet ja anna niiden marinoitua kastikkeessa jääkaapissa vähintään 20 minuuttia (enintään 2 vuorokautta).


Kirkasta voi:
Sulata voi pienessä kattilassa. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Älä sekoita äläkä anna ruskistua. Kuori lusikalla pinnalle muodostuva suolavaahto pois. Nosta kattila liedeltä ja anna heran laskeutua kattilan pohjalle. 
Kun hera on laskeutunut,  kaada kirkas voi varovasti toiseen astiaan. Hera jää kattilaan.

Voin kirkastamisen aikana voit esivalmistella tillihollandaisea:
Erottele munista keltuaiset. Purista sitruunasta mehu. Silppua tilli hienoksi silpuksi. Mittaa kattilaan vesi, viinietikka ja kalaliemi. Purista mukaan puolikas valkosipulinkynsi.


Gratinoidut chevreleivät:
Voitele paahtoleipäviipaleet ja leikkaa reunat pois. Asettele leivät leivinpaperin päälle uunipellille. Aseta leiville chevre-viipaleet. Pirskottele päälle 2 ruokalusikallista juoksevaa hunajaa.
Gratinoi leipiä 180 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia kunnes sulanut juusto on saanut hieman väriä.


Paahdettu graavilohi:
Paahda lohi sillä aikaa, kun leivät ovat uunissa. Kuumenna valurautapannu oikein kuumaksi. Paahda lohiviipaleet nopeasti molemmin puolin kuivalla pannulla ilman rasvaa.


Valmista kastike:
Kiehauta vesi, viinietikka, kalaliemi ja puristettu valkosipuli. Siirrä kattila vesihauteeseen. Lisää keltuaiset ja vatkaa kastike kuohkeaksi. Sekoita joukkoon kirkastettu voi.
Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon sitruunamehu ja tillisilppu.


Kokoaminen:
Lusikoi gratinoiduille leiville tillihollandaisea.

 
Asettele jokaiselle leivälle 2 viipaletta paahdettua lohta ja hapantomaattifileitä/suikaleita.



Lisää päälle vielä hieman tillihollandaisea.



Koristele leivät rucolalla.

lauantai 10. marraskuuta 2012

Calvadosilla maustettuja simpukoita

Tarvitsin yhteen toiseen ohjeeseen muutaman höyrytetyn simpukan, mutta koska niitä oli pussillinen, niin oli pakko keksiä jotain muutakin. En ole simpukoita kokannut aiemmin, eikä simpukkaohjeitakaan ole kertynyt kokeiltaviksi sen kummemmin. Tämä on Sara la Fountainin ohje Täydellinen päivä -ohjelmasta. Valkosipulia käytin vain 3 kynttä, joka oli ihan tarpeeksi. Konjakin vaihdoin calvadosiksi, koska sitä oli kaapissa. Ravunpyrstöjä en laittanut, koska niitä on tulossa siihen toiseenkin ruokaan, jota kokeilen tämän jälkeen. Simpukat ja liemi olivat uskomattoman hyviä.


1 kuorittu palsternakka viipaloituna
2 porkkanaa viipaloituna
oliiviöljyä
1 sipuli kuutioituna
3 - 8 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2,5 dl kermaa
3/4 dl calvadosia (tai konjakkia)
1/2 pulloa kuivaa valkoviiniä
suolaa
sokeria
mustapippuria
1 kg simpukoita
nippu karkeasti silputtua kevätsipulia
nippu karkeasti silputtua tilliä
nippu karkeasti silputtua persiljaa
(150 g ravunpyrstöjä)


Poista ensin simpukoiden parta ja pese simpukat kylmässä juoksevassa vedessä harjaten niitä samalla. Älä käytä simpukoita, joiden kuori on rikki tai joiden kuori ei ole tiukasti kiinni. Jos löydät simpukoita, joiden kuori on auki, kopauta simpukkaa. Näin voit kokeilla, sulkeutuuko simpukka. Jos simpukka sulkeutuu, voit käyttää sen. Jos simpukka pysyy auki, heitä se pois. Siirrä puhdistetut simpukat syrjään odottamaan.




Valmista seuraavaksi simpukoiden kastike. Kaada suureen kattilaan melko paljon oliiviöljyä. Lisää porkkana- ja palsternakkaviipaleet ja ruskista niitä kevyesti. Anna hautua. Lisää sitten sipulikuutiot ja valkosipuli. Anna kasvisten pehmetä.


Ota pieni kattila ja lisää siihen calvados ja kerma. Anna seoksen kiehua hiljalleen, jotta se kiehuu hieman kokoon. Kaada kasvisten päälle ½ pulloa kuivaa valkoviiniä. Mausta suolalla, sokerilla ja mustapippurilla. Kun valkoviinikastike alkaa kiehua, lisää simpukat ja aseta kattilan päälle kansi.

Ravista kattilaa kevyesti ja keitä kovalla lämmöllä 3 – 4 minuuttia, kunnes simpukat avautuvat.


Kaada kokoon keitetty kerma simpukoiden päälle ja ravista kattilaa, jotta kaikki maut sekoittuvat.


Lisää silputut kevätsipulit, tilli ja persilja. Koristele lopuksi ravunpyrstöillä ja tarjoile paahtoleivän tai rapeakuorisen leivän kanssa. 


Älä syö simpukoita, jotka eivät ole avautuneet.