lauantai 30. maaliskuuta 2013

Voileipiä osa 2: Paahtopaistivoileipä

Tein paahtopaistia oikeastaan vain sen takia, että sain tehtyä paahtopaistivoileipiä. Nämä olivat reilun kokoisia lounasleipiä, joista halusin tehdä pyöreitä. Leikkasin leivät pienehköstä perunalimpusta. Päälle laitoin aineksia sen mukaan mitä kaapista löytyi.


 Määrät ovat yhteen isoon voileipään:
iso viipale ruislimppua tai perunalimppua
2 dl kevytmajoneesia
sinappia maun mukaan
mustapippuria
(suolaa)
keitetty peruna
1 rkl silputtua sileälehtistä persiljaa
tammenlehtisalaattia
pari ohutta siivua paahtopaistia
pari siivua punaista paprikaa
pieniä maustekurkkuja

Rapsakoihin sipulirenkaisiin:
2 banaanisalottisipulia
reilusti neutraalia öljyä

 Leikkaa salottisipulit ohuiksi renkaiksi. Kuumenna pienellä pannulla öljyä liki puolen sentin verran. Paista sipulit ruskeiksi ja rapeiksi pannulla. Siirrä reikäkauhalla talouspaperin päälle valumaan.


Leikkaa leivästä reilu pala. Limpusta se onnistuu parhaiten pohjapuolelta. Poista kuitenkin pohjan kuorikerros ohuelti ennen viipaleiden leikkaamista.


Mausta 2 dl kevytmajoneesia sinapilla ja mustapippurilla. Lisää halutessasi suolaa. Levitä puolet majoneesista leivälle. Sekoita loppuun majoneesiin kuutioitu keitetty peruna ja ruokalusikallinen persiljasilppua.


Asettele leivälle tammenlehtisalaattia, paahtopaistiviipaleet ja perunasalaatti. Koristele paprikaviipaleilla ja pienillä maustekurkuilla. Ripottele leivän päälle rapeita sipulirenkaita.


Ruokajuomaksi kannattaa hankkia tanskalaista olutta.

torstai 28. maaliskuuta 2013

Suloiset pastellisävyiset pääsiäismunat (värjätty kasveilla ja mausteilla)

Viime vuonna heti pääsiäisen jälkeen satuin löytämään netistä kauniita kuvia pastellinsävyisistä pääsiäismunista, jotka oli värjätty kasveilla, hedelmillä, juureksilla ja mausteilla. Tänä vuonna niitä munia oli sitten ihan pakko kokeilla. Kokeilin alla olevien lisäksi punasipulikuorivärjäystä, jolla piti tulla jadenvihreää. Se ei onnistunut - munista tuli kuranvärisiä - munien kuivuttua pintaan tuli myös hennonvihertävää sävyä, mutta karseille ne silti näyttivät. Mustikkavärjäys oli myös mennä pieleen, koska eri ohjeissa oli saatu hyvin hento siniharmaa sävy liottamalla munia mustikkaliemessä yön yli. Tarkoitus oli tehdä ohjeen mukaan. Jätin kuitenkin munat huoneenlämpöön ja kun satuin tunnin päästä uteliaisuuttani katsomaan miltä ne näyttivät, oli väri jo melko tumma violetti. Olisivat varmaan olleet todella synkän värisiä aamulla.


Väriaineiden lisäksi tarvitset tietysti sopivan määrän kovaksi keitettyjä kananmunia. Alla olevissa ohjeissa, jotka on poimittu täältä on eri määriä nesteitä. 2,5 desin nesteellä saa värjättyä samanaikaisesti vain pari munaa.


Pehmeää pinkkiä:
1 iso punajuuri kuutioina
1 l kiehuvaa vettä
2 rkl etikkaa
Pilko punajuuri kuutioiksi ja laita kuumuutta kestävään astiaan. Kaada päälle kiehuva vesi. Sekoita mukaan etikka ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siivilöi.


Vaaleansinistä:
neljännes pienestä punakaalista karkeasti silputtuna
1 l kiehuvaa vettä
2 rkl etikkaa

Silppua punakaali ja laita kuumuutta kestävään astiaan. Kaada päälle kiehuva vesi. Sekoita mukaan etikka ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Siivilöi.


Violettia:
2,5 dl jäisiä mustikoita
2,5 dl kylmää vettä

Sekoita jäiset mustikat kylmään veteen. Anna lämmetä huoneenlämpöiseksi. Siivilöi. 
HUOM! Amerikkalaisissa ohjeissa mustikat ovat todennäköisesti hyvin erilaista lajiketta kuin kotimaiset metsämustikat. Meikäläisistä mustikoista tulee siniharmaan sijaan violettia ja kaiken lisäksi hyvin nopeasti.


Vaaleankeltaista:
1 rkl kurkumaa
2,5 dl kiehuvaa vettä
2 rkl valkoviinietikkaa

Sekoita reilu ruokalusikallinen kurkumaa kiehuvaan veteen. Sekoita mukaan valkoviinietikka ja anna jäähtyä kädenlämpöiseksi.


Upota siivilöinnin jälkeen kovaksi keitetyt munat väriliemeen. Munan tulisi olla kokonaan nesteen alla. Sain tämän onnistumaan parhaiten, kun käytin kapeita ja korkeita astioita. Mitä kauemmin munia pitää nesteessä, sitä syvempi väristä tulee. Munia voi pitää nesteessä myös jääkaapissa vaikkapa yön yli.


Kun värisävy on oikea, nosta munat väriliemestä. Kuivaa hyvin talouspaperilla.

Kuvien munia on pidetty väriliemessä:
vaaleanpunainen (punajuuri) 9 h
vaaleansininen (punakaali) 9 h
violetti (mustikka) 1 h
vaaleankeltainen (kurkuma) 20 min


Kurkumalla saa värjättyä munat nopeimmin, lisäksi väristä tuli kauniin tasainen.





Martha Stewartin sivuilta löytyy lisää värivaihtoehtoja.

keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Valkosipulilla ja laakerinlehdillä maustetut paistetut maa-artisokat

Etsin netistä käännöstä maa-artisokille ja törmäsin vahingossa Jamie Oliverin maa-artisokkareseptiin. Näytti niin hyvälle, että seuraavana päivänä piti mennä ostamaan maa-artisokkia. Edellisellä viikolla olin jo onnistunut saamaan tuoreita laakerinlehtiä Stockmannilta, joten niitä ei tarvinnut lähteä metsästämään. Vaikka valmiit maa-artisokat näyttivät yhtä tylsille kuin paistetut perunat, niin maku olikin jotain aivan muuta. Täydellinen lisuke paahtopaistille.


600 g maa-artisokkia
2 valkosipulinkynttä
muutama tuore laakerinlehti
loraus valkoviinietikkaa
suolaa
mustapippuria

Paistamiseen:
oliiviöljyä

Leikkaa valkosipulinkynnet ohuiksi viipaleiksi. Kuori maa-artisokat ja pilko paloiksi.


Kuumenna öljy pannulla. Paista maa-artisokat kullanruskeiksi keskilämmöllä. Lisää pannulle valkosipuli ja muutama tuore laakerinlehti. Lorauta sekaan hieman valkoviinietikkaa. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Hauduta kannen alla, kunnes maa-artisokat ovat pehmenneet (n. 20 - 25 minuuttia). 


Poista kansi ja laakerinlehdet. Nosta lämpöä ja paista vielä pari minuuttia, jotta pinnasta tulee rapea.

Tarjoile heti.

tiistai 26. maaliskuuta 2013

Paahtopaisti

 Seisoin Tampereen Stockmannin lihatiskin vieressä jossain jauhelihojen kohdalla. Tiskillä oli tunkua enkä päässyt likikään paistinpaloja. Sillähän ei nyt varsinaisesti ole mitään merkitystäkään, olisin voinut etukäteen vain todeta onko tiskillä paahtopaistia vai ei. Oman vuoroni aikaan minkkiturkkinen vanhempi rouvashenkilö, joka osti vasikanlihaa, valloitti kärryineen juurikin sen kohdan, jossa paistit lymysivät.  Vanhempi (mies)myyjä todennäköisesti piti minua täysin uusavuttomana, kun pyysin paahtopaistia. Hän katsoi kysyvästi edessäni olevaa jauhelihaa ja päätti varmuuden vuoksi kysäistä "ai raakaa?" Juu. En ole asiaan perehtynyt, mutta epäilen, että leikkeleenä sitä ei myydä ja Stockmannin valmiit ruoat taas ovat ihan eri jonotusnumerolla. Myyjä kyllä piti omituisen yksinpuhelun myös siitä, että hän leikkaa sen tästä mistä se yleensäkin leikataan. Palasta tuli liian pieni ja sain kuulla selitykseksi uudelleenkin sen, että hän leikkasi sen siitä, mistä se yleensä leikataan. No joo. 


Noin kävi edellisellä kerralla, kun ostin paahtopaistia. Tällä kertaa vedin varman päälle ja ostin Sokokselta sisäpaistia. Kukaan ei ihmetellyt haluanko raakaa paistia ja palastakin tuli oikean kokoinen.


vähintään 1 kg paahtopaistia tai sisäpaistia
mustapippuria
suolaa
2 tuoretta laakerinlehteä
muutama oksa tuoretta timjamia
muutama oksa tuoretta rosmariinia

Paistamiseen:
öljyä
voita


Ota paisti huoneenlämpöön pari tuntia ennen paistamista. Hiero pintaan reilusti mustapippuria ja suolaa.

Kuumenna pannulla voita ja öljyä. Lisää halutessasi pari oksaa tuoretta timjamia ja rosmariinia sekä pari tuoretta laakerinlehteä. Mausteeksi riittää mainiosti pelkkä suola ja pippuri, mutta yrttihulluna minun oli suorastaan pakko käyttää tuoreita yrttejä, kun niitä sattui kotona olemaan.


Paista paistin pintaan kaunis väri.

Nosta paisti uunivuokaan. Laita lihamittari paistin paksuimpaan kohtaan.

Paista 125 asteisessa uunissa, kunnes paistin sisälämpötila on 55 astetta. Tällöin paisti on sisältä vielä punainen. 60 asteisena paisti on sisältä punertava. Paistoaikaa on vaikeahkoa mitata, koska se riippuu paistin muodosta. Oma paistini oli litteähkö ja otin sen uunista, kun sisälämpötila oli hieman alle 60. Aikaa kului noin tunti.

Kiedo valmis paisti alumiinifolioon ja anna vetäytyä noin vartti ennen leikkaamista.

Lisukkeeksi voi kokkailla vaikka suussasulavia paistettuja maa-artisokkia.

sunnuntai 24. maaliskuuta 2013

Rahkapullat

Rahkaleivonnaiset ovat hyviä, kunhan niihin ei ole lisätty rusinoita. Näissä pullissa ei ole rusinan rusinaa. Hedelmät raikastavat pullia kivasti. Ohje on muistaakseni napattu vuosia sitten Koti ja Keittiö -lehdestä.


5 dl maitoa tai vettä
50 g hiivaa
2 rkl kardemummaa
2,5 - 3 dl sokeria
1,5 tl suolaa
n. 1,5 l vehnäjauhoja
150 g voita


Täyte:
2 dl rahkaa
1 dl kermaa
2 kananmunaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 sitruunan raastettu kuori

Päälle:
6 säilykepersikan puolikasta
2 kiiviä
1,5 dl hyytelösokeria
2 dl vettä

Voiteluun:
1 muna


Kuumenna maito tai vesi kädenlämpöiseksi. Sulata hiiva nesteeseen. Lisää sokeri, kardemumma ja suola. Lisää jauhot vähitellen. Vaivaa taikinaan loppuvaiheessa pehmeä voi. Taikinan tulisi jäädä pehmeäksi. Kohota taikina liinan alla.



Jaa taikina 15 - 20 osaan. Leivo taikinasta pyöreitä pikkupullia ja anna niiden kohota liinan alla.

Sekoita täytteen aineet keskenään.

Paina kohonneiden pullien keskelle syvennys juomalasilla. 


Voitele pullien reunat kananmunalla. Lusikoi pullan syvennykseen täytettä. 


Paista pullia 225 asteisessa uunissa 10 - 13 minuuttia. Anna pullien jäähtyä.


Viipaloi persikanpuolikkaat ja kiivit ja asettele viipaleet pullien päälle.

Kiehauta vesi ja liuota siihen hyytelösokeri. Anna kiehahtaa uudelleen. Anna nesteen jäähtyä hetken aikaan. Lusikoi seos hedelmien päälle ja anna hyytyä.



sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Siiderissä karamellisoidut persiljajuuret

Olen vain kerran aikaisemmin kokeillut juuripersiljaa, silloin sitä oli vaikeampi saada, mutta nykyisin sitä näyttää olevan enemmän tarjolla. Juuripersilja muistuttaa ulkonäöltään ehkä eniten palsternakkaa, mutta kuorittaessa tuoksu oli enemmänkin juurisellerimäinen. En muuten muista koska olisin ostanut rusinoita viimeksi. Inhoan niitä, mutta maun vuoksi käytin niitäkin. Tuo liemi on älyttömän hyvää, varsinkin ennen kokoonkeittämistä. Sitä täytyy hyödyntää tulevaisuudessa vaikka kastikkeena kanalle tai salaatille tai jollekin hyvälle juustolle. Ohje on Glorian ruoka ja viini -lehdestä.

1 dl vaaleita rusinoita
2,5 dl kuivaa omenasiideriä
500 g juuripersiljaa
3 rkl ruokokidesokeria
25 g voita
1 tl kuminansiemeniä
1 tähtianis
1 sitruunan raastettu kuori
1 rkl sitruunamehua
1 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
suolaa
vastajauhettua mustapippuria


Mittaa rusinoiden päälle 0,5 dl siideriä ja anna odottaa huoneenlämmössä.


Kuori ja pilko juuripersiljat ja nosta ne laakeaan kattilaan. Kaada päälle loput siideristä. Lisää sen verran vettä, että juuripersiljat peittyvät lähes kokonaan.


Lisää sokeri, voi, kumina, sitruunankuoriraaste, sitruunamehu, tähtianis ja suola.

Keitä juuripersiljat kypsiksi keskilämmöllä (noin 20 minuuttia). Nosta ne reikäkauhalla kattilasta ja pidä lämpiminä alumiinifolion alla. 


Lisää keitinliemeen rusinat liotusliemineen ja balsamiviinietikka. Keitä lientä kokoon, kunnes se on koostumukseltaan siirappimaista. Tarkista maku - lisää pippuria ja tarvittaessa suolaa.


Lisää lopuksi keitetyt persiljajuuret ja kääntele ne liemessä.

Tarjoile lämpimänä pikkuruokana hyvän leivän kanssa tai esimerkiksi riistalihan lisukkeena.

lauantai 16. maaliskuuta 2013

Sienipiirakat

Näissä pikkupiirakoissa on kiva ja hiukan erilainen pohja, jota kannattaa ehdottomasti kokeilla. Piirakoiden ohje on vanha ja täytyy sanoa, että täyte kaipaisi vähän kevennystä ja päivitystä tähän päivään. Täytyypä viritellä jotain jossain vaiheessa. Mutta kyllähän nämäkin hyvälle maistuivat.


Täyte:
1,5 l tuoreita suppilovahveroita
2 sipulia
muutaman rosmariininoksan lehdet silputtuina
3 rkl öljyä
4 rkl korppujauhoja
2 dl kuohukermaa
1,5 dl vettä
0,5 tl valkopippuria
0,5 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa


Hienonna sienet ja sipulit. Paista sieniä kuumalla pannulla kunnes neste on haihtunut. Kuumenna öljy toisella pannulla. Lisää sipulisilppu ja rosmariinisilppu pannulle. Kuullota muutama minuutti. Lisää sienet. Kuumenna hetken aikaa.


Lisää korppujauhot ja sekoita hyvin. Kaada joukkoon kerma ja vesi.


Anna hautua 10 minuuttia välillä sekoitellen.


Taikina:
5 dl vettä
1 tl suolaa
1 dl öljyä
3 dl vehnäjauhoja
2,5 dl grahamjauhoja
3 munaa

Kiehauta vesi isossa kattilassa. Lisää joukkoon öljy. Sekoita jauhot keskenään ja kaada ne kerralla kiehuvaan nesteeseen. Sekoita jauhot tasaiseksi. Jatka sekoittamista kunnes taikina on kiinteää ja irtoaa selkeästi kattilan reunoilta. Anna jäähtyä.
Vatkaa jäähtyneeseen taikinaan munat yksitellen. Nosta taikina kattilasta ja pyöritä tangoksi jauhotetulla alustalla.

Paloittele tanko 20 osaan. Pyöritä palloiksi ja aseta pellille. Kasta juomalasin pohja jauhoihin ja paina sillä syvennys keskelle piiraita. 


Täytä syvennys sienimuhennoksella.


Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 15 minuuttia.


Pomottajana sienimetsällä - Sulo.