tiistai 23. heinäkuuta 2013

Nuudeleita porkkanoista

 Nappasin torilta mukaani kolme nippua ihania porkkanoita. Osa porkkanoista päätyi aasialaistyyppisiksi nuudeleiksi. Chiliä kannattaa käyttää hillitysti, tämän ruoan ei ole tarkoitus olla tulista.


5 porkkanaa
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
puolikas jalapeno hienonnettuna
parin sentin pala tuoretta inkivääriä raastettuna
1 tl sokeria
suolaa
mustapippuria
1 sitruunan kuori raastettuna
puolen sitruunan mehu
1 rkl rypsiöljyä
25 g voita
muutaman timjaminoksan lehdet riivittynä
muutaman mintunoksan lehdet silputtuna


Leikkaa porkkanoista ohuita suikaleita julienneraudalla.

Kuumenna öljy ja puolet voista wokkipannulla. Lisää hienonnetut valkosipuli ja jalapeno sekä inkivääriraaste. Kuullota aineksia hetki.


Lisää porkkanasuikaleet ja sekoita kunnolla. Lisää loput voista. Mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla. Anna porkkanasuikaleiden kiehahtaa melko miedolla lämmöllä muutama minuutti. Lisää sitruunankuoriraaste ja sitruunamehu. Anna kiehahtaa. Porkkananuudelit ovat valmiita heti, kun ne ovat sen verran pehmentyneet, että ne pystyisi rullaamaan spagettimaisesti haarukkaan.

Ripottele lopuksi mukaan yrtit ja sekoita.

torstai 11. heinäkuuta 2013

Tomaatti-lihapullapiirakka

Tai ehkä se alkuperäinen idea olisi paremminkin lihamureke kuin lihapulla, koska ohjeen mukaan jauhelihataikina pitäisi survoa tomaattien sisään raakana. Halusin kuitenkin lihapullien paistetun maun piirakkaan, joten  paistoin jauhelihan tomaattien sisään sopiviksi pulliksi. Sen vuoksi vaihdoin juustokuutiotkin juustoraasteeksi, koska raasteella oli helpompi tilkitä tomaatti. Ja hyvää oli. Kivaa piirakassa oli ulkonäkö, muutenhan ainekset ovat ihan peruspiirakan aineksia. Vähän jäi harmittamaan munamaidon vähäinen määrä. Reilu desi nestettä lisää ja se ylijäänyt munanvalkuainen olisivat olleet paikallaan. En kuitenkaan lisännyt munamaidon määrää, koska luulin, että riisi ja korppujauho turpoavat sen verran, että munamaitoseos nousee lähelle tomaattien pintaa. Kyllähän se nousikin, mutta ei ihan tarpeeksi. Sen vuoksi heitin koristeeksi muutaman persiljanlehden.


Ruistaikinapohja:
2 dl ruisjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
0.5 tl suolaa
150 g kylmää voita kuutioina
2 rkl kylmää vettä
1 munankeltuainen

Sekoita ruisjauhot, vehnäjauhot ja suola keskenään. Lisää keltuainen ja vesi ja lopuksi kylmä voi kuutioina. Nypi ainekset taikinaksi. Kääri taikina folioon tai muoviin ja pane käärö jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Vaivaa taikinaa hetki. Kauli hiukan reilu puolet taikinasta pyöryläksi (taikina riittää halkaisijaltaan noin 26 sentin vuokaan). Siirrä kaulittu taikina vuokaan pohjaksi. Muovaile lopusta taikinasta rulla ja painele se vuoan reunoille (noin 5 - 6 sentin korkuiseksi).


Pistele pohja tiheään haarukalla. Paista pohjaa 10 minuuttia 200 asteisessa uunissa alimmalla tasolla. Anna piirakkapohjan jäähtyä.


Jauhelihataikina:
250 g jauhelihaa
3 palaa paahtoleipää
1 sipuli tai 2 rkl kuivattua sipulia
1 muna
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta

Kuori sipuli ja silppua se hienoksi. Leikkaa paahtoleipäviipaleista reunat. Liota leipä vedessä (tai maitotilkassa) ja purista massa kuivaksi. Sekoita jauheliha, sipuli, leipä ja muna taikinaksi ja mausta se suolalla, mustapippurilla ja paprikajauheella.

Käytä taikina tällaisenaan raakana tai pyörittele taikinasta tomaattien sisään sopivia lihapullia. Paista lihapullat voin ja öljyn seoksessa.


Lisäksi:
1 kg pieniä pihvitomaatteja tai keskikokoisia tomaatteja
100 g emmentaljuustoa
0,5 dl raakaa riisiä
5 rkl korppujauhoja
1 - 2 ruukullista ruohosipulia silputtuna
muutama oksa basilikaa silputtuna
(oliivi)öljyä


Leikkaa tomaattien päälle ristiviilto. Kasta tomaatit n. 10 sekunniksi kiehuvaan veteen ja siirrä reikäkauhalla kylmään veteen. Kuori tomaatit. Leikkaa kantapuolelta reilu viipale pois ja koverra sisus tyhjäksi. Ripottele tomaattien sisään hiukan suolaa ja mustapippuria.


Jos käytät raakaa jauhelihataikinaa, käytä juustona palajuustoa. Leikkaa juusto kuutioiksi ja Pane jokaiseen tomaattiin pari juustokuutiota. Täytä tomaatit reunaa myöten jauhelihataikinalla.

Jos käytät lihapullia, käytä juustona juustoraastetta. Laita tomaattien reunoille ja pohjalle noin ruokalusikallinen juustoraastetta. Lisää päälle lihapulla. Paina lihapullaa varovasti niin, että se täyttää tomaatin.

Munamaito:
4 munaa
1,5 dl maitoa
1,5 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta

Sekoita maito, kerma ja munat. Mausta suolalla, mustapippurilla ja paprikajauheella. Lisää munamaitoon puolet yrttisilpusta.

Kokoaminen:


Levitä raaka riisi ja korppujauhot tasaisesti esipaistetulle piirakkapohjalle.


Ripottele pohjalle seuraavaksi jäljelle jäänyt yrttisilppu.



Asettele tomaatit avoin puoli alaspäin piirakkapohjalle.


Kaada päälle munamaito. Yritä saada yrtit jakautumaan piirakan päälle tasaisesti.


Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa 40 minuuttia, kunnes munamaito hyytyy.


Sivele valmiin tortun pinta (oliivi)öljyllä.





maanantai 8. heinäkuuta 2013

Salviavoissa paistetut porkkanat

Kävin eilen ostamassa kaapin täyteen tuoreita kasviksia ja juureksia, joten lähiaikoina ruoka on kasvispainoitteista. Nopsan lounaan/alkupalan/lisukkeen saa aikaiseksi uuden sadon porkkanoista. Kotijuusto sopii salvianmakuisten porkkanoiden seuraksi todella hyvin.


75 g voita
6 - 8 salvianlehteä
2 valkosipulinkynttä
0,5 tl suolaa
mustapippuria
3 rkl vaahterasiirappia

babypinaattia
kotijuustoa


Pese porkkanat ja kuori tarvittaessa. Leikkaa porkkanat pituussuunnassa puoliksi.

Kuori ja viipaloi valkosipulinkynnet.



Paloittele voi paistinpannulle ja kuumenna. Kun voi kuplii, lisää valkosipulinkynnet, salvianlehdet ja porkkanat.


Kypsennä keskilämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes porkkanat tuntuvat kypsiltä mutta vielä napakoilta. Sekoita paistamisen aikana muutaman kerran.


Valuta vaahterasiirappia porkkanoiden pinnalle. Mausta suolalla ja pippurilla.

Murustele kotijuusto. Huuhtele pinaatinlehdet. Nostele porkkanat tarjoilulautaselle. Lisää päälle pinaatinlehdet ja kotijuustomuruset. Valuta pinnalle paistolientä.
 

perjantai 5. heinäkuuta 2013

Kurpizza

Heittelin taas vanhoja Glorian ruoka ja viini -lehtiä roskiin, mutta tietty otin talteen kiinnostavat reseptit. Yhdessä lehdessä oli kansikuvassa herkullisen näköinen kesäkurpitsapizza, jonka lehti oli ristinyt kurpizzaksi. Lähempi tarkastelu osoitti, että resepti oli muutenkin kiinnostava: provencelaista pestoa, sitruunamarinoituja kesäkurpitsa- ja sipuliviipaleita, mozzarellaa ja salamia. Ja 13 minuuttia vaivattu pohja. Hoh hoijaa. Mietin heti, että kannaattaako mokomaa pohjaa vaivata niin kauan. No nyt tiedän: kyllä kannattaa. Pizza oli todellinen gourmet-pizza. Pohja oli täydellisen rapea ja se kohosi uunissa juuri oikeista kohdista. Sitruunainen kasvistäyte yhdistettynä suolaiseen salamiin oli todella ihanaa. Vähättelevä suhteeni kesäkurpitsaan muuttui parempaan suuntaan tämän pizzan ansiosta. Yksi asia jäi harmittamaan: lehden kuvassa pizzan kruunasi kesäkurpitsan kukka. Niitähän minulla ei ollut. Krassinkukkia olisin värin ja ulkonäön takia kokeillut kesäkurpitsan kukkien sijaan, mutta ne mokomat eivät vielä kuki.


Pohja:
2 dl vettä
1/5 hiivapaketista
0,5 tl suolaa
4 - 4,5 dl vehnäjauhoja
1 rkl oliiviöljyä

Liuota hiiva ja suola kädenlämpöiseen veteen. Lisää jauhoja kunnes taikina on pehmeää, mutta muotoiltavaa. Vaivaa taikinaa yleiskoneella 5 minuuttia tai käsin 10 minuuttia. Käsin vaivatessa homma onnistuu paremmin työtasolla kuin kulhossa.


Lisää oliiviöljy ja vaivaa vielä 3 minuuttia. Peitä kulho leivinliinalla tai kelmulla. Jos haluat erityisen ilmavan ja aromikkaan pizzapohjan, anna taikinan kohota jääkaapissa 12 - 20 tuntia. Jos kohotat taikinan jääkaapissa, nosta se huoneenlämpöön siinä vaiheessa kun alat marinoimaan kasviksia.

Voit antaa taikinan kohota myös huoneenlämmössä noin 45 minuuttia.

Laita 2 tyhjää uunipeltiä uuniin ja uuni kuumenemaan 250 asteeseen ennen kuin alat marinoimaan kasviksia.
 

Sitruunamarinoidut kasvikset:
200 g kesäkurpitsaa
2 pientä keltasipulia
3 - 7 valkosipulinkynttä
1 rkl sitruunankuorta raastettuna
2 rkl sitruunamehua
3 rkl hienonnettua timjamia
2 - 3 rkl oliiviöljyä
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria

Viipaloi kesäkurpitsat juustohöylällä. Viipaloi sipulit renkaiksi. Laita kasvikset kulhoon. Hienonna 3 valkosipulinkynttä ja puolita halutessasi loput. Lisää valkosipuli kulhoon.


Raasta sitruunankuori ja lisää se ja marinadin loput ainekset kulhoon ja sekoita varovasti.

Punasipulia ei kannata marinoida, se värjää liemen nopsasti vaaleanpunaiseksi.


Provencelainen pesto (2 dl):
2,5 dl tuoretta basilikaa
0,5 dl muita yrttejä (esim. rosmariinia, timjamia, meiramia)
1 dl oliiviöljyä
1,5 rkl sitruunamehua
1 dl (50 g) manteleita
(2 - 3 rkl vettä)
0,25 tl mustapippuria
ripaus suolaa
ripaus sokeria

Irroita yrttien lehdet varsistaan ja mittaa ne tiiviinä mittoina sauva- tai tehosekoittimen kulhoon. Soseuta tasaiseksi. Jauha mantelit morttelissa, sekoita joukkoon yrttiseos. Ohenna tarvittaessa vedellä. Mausta pippurilla, suolalla ja sokerilla. Pesto säilyy jääkaapissa noin 4 vuorokautta.

Lisäksi:
0,75 dl provencelaista pestoa
125 g mozzarellaa
50 g salamia
(muutama punasipulirengas)
(4 - 6 kesäkurpitsan kukkaa)
tuoretta timjamia tai basilikaa


 Levitä 2 leivinpaperia työpöydälle. Jaa pizzataikina papereille, jauhota pinta ja kauli ohuiksi pohjiksi. (Tein tämän vaiheen suoraan työpöydällä, koska taikina on kiinteää ja helposti käsiteltävää. Se on helppo nostaa leivinpaperille kaulittunakin. Jos kuitenkin kaulitset pohjat leivinpaperin päällä kannattaa leivinpaperin alle laittaa pari arkkia kostutettua talouspaperia, jolloin paperi pysyy helposti paikoillaan.)

Vedä leivinpaperit kuumille uunipelleille ja esipaista pohjia uunin ylätasoissa 5 - 7 minuuttia, kunnes taikina saa aavistuksen väriä.



Ota pizzapohjat uunista. Levitä pesto pohjille. Siivuta mozzarella ja jaa viipaleet pizzapohjille. Levitä marinoidut kasvikset (ja punasipulirenkaat) pohjille. Jatka paistamista noin 5 minuuttia kunnes pizzojen reunat ovat ruskistuneet.


Ota pizzat uunista ja levitä salamisiivut päälle. Jos käytät kesäkurpitsankukkia, nyppäise kukista kitkerät heteet pois. Pyyhi kasvisten marinadia kukkien pintaan ja nosta kukat pizzoille.


Vaihda peltien paikat uunissa ja jatka paistamista noin 2 minuuttia kunnes pizzat ovat kypsät.



Ota pizzat uunista ja koristele timjamin tai basilikan lehdillä.



maanantai 1. heinäkuuta 2013

Nopsat perunapiiraat

Viime viikolla ei paljon tullut käytyä kaupassa ja siksipä piti säveltää ruokaa niistä tarpeista mitä kaapista löytyi ja aikaakin oli rajallisesti. Onneksi pakastimessa oli viime joululta jääneitä voitaikinalevyjä ja jääkaapissa keitettyjä perunoita. Piiraat valmistuivat hetkessä.


4 voitaikinalevyä
1 kananmuna
2 dl juustoraastetta
3 - 4 keitettyä keskikokoista perunaa viipaloituna
2 pientä kesäpunasipulia + toisen varret
pari oksaa rosmariinia silputtuna
mustapippuria
suolahiutaleita


Voitele voitaikinalevyt kananmunalla. Pistele levyihin reikiä haarukalla.

Sekoita loput kananmunasta ja juustoraaste keskenään. Levitä seos voitaikinalevyjen keskiosaan, jätä reunat tyhjiksi.
 
Leikkaa sipulit mahdollisimman ohuiksi renkaiksi. Levitä perunaviipaleet ja sipulirenkaat piiraille.
 Levitä päälle rosmariinisilppua. Ripottele päälle lopuksi mustapippuria ja hiukan suolahiutaleita.


Paista 225 asteisessa uunissa kunnes piirakat saavat väriä (noin 10 minuuttia).