keskiviikko 26. helmikuuta 2014

Arkiruokaa: tonnikalavuoka

Kokeilin tätä Kodin Kuvalehden reseptiä aikapäiviä sitten, mutta jäi ohje kirjoittamatta blogiin. Tein uudelleen pari päivää sitten ja kaivelin samalla vanhat valokuvat esiin. Helppo arkiruoka, varsinaista kokkausaikaa menee alle 10 minuuttia. Siitäkin suurin aika purkkien availuun. Kokatessani muuten ajattelin, että tästä voisi hyvin tehdä jauhelihaversionkin - eri tuorejuusto ja tillin sijaan basilikaa. Kalaliemen sijaan siinä tapauksessa ehkä kasvislientä.


6 dl keittämätöntä pastaa
2 prk tonnikalapaloja vedessä
1 tlk yrttimaustettua tomaattimurskaa
1 tlk valkosipulista tomaattimurskaa
2 dl kalalientä
200 g mustapippuri-tilli-tuorejuustoa
1 dl tillisilppua
ripaus valkopippuria
ripaus suolaa


Pinnalle:
n. 200 g parsakaalin nuppuja
muutama kirsikkatomaatti
2 dl juustoraastetta


Kiehauta tomaattimurskat ja kalaliemi. Sulata mukaan tuorejuusto.

Valuta tonnikaloista neste ja pilko kalapalat hieman pienemmiksi.

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kaada voideltuun uunivuokaan. Pastaa ei tarvitse keittää.


Ripottele pinnalle parsakaalinuput ja muutama halkaistu kirsikkatomaatti sekä juustoraaste.


Paista laatikkoa 200 asteessa uunin keskitasolla 25 - 30 minuuttia.


sunnuntai 23. helmikuuta 2014

Täytetty leipä

Tätäkin on pitänyt kokeilla jo monta kertaa, mutta aina se vaan on jäänyt. Piknik-leivän ohje on peräisin Leila leipoo -ohjelmasta. Ulkonäöltään leipä ei tosiaankaan ollut maailman kaunein, mutta maku korvasi kaiken.


15 g tuoretta hiivaa
3 dl kädenlämpöistä vettä
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl hunajaa
1 rkl suolahiutaleita
2,5 dl durum-vehnäjauhoja
4 dl vehnäjauhoja


Täyte:
1 pallo mozzarellaa
200 g chevreä
200 g italialaista salamia
reilu kourallinen kirsikkatomaatteja
reilu kourallinen mustia ja/tai vihreitä oliiveja
5 rosmariinin oksaa lehdet riivittyinä ja hienonnettuina
oliiviöljyä
vastajauhettua mustapippuria


Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää mukaan oliiviöljy, hunaja ja suolahiutaleet.

Sekoita taikinaan durumjauhot ja vehnäjauhot. Taikina saa jäädä hiukan pehmeäksi. Vaivaa taikina.

Kohota taikinaa leivinliinan alla noin puoli tuntia.

Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.

Ripottele työtasolle vehnäjauhoja. Nosta kohonnut taikina työtasolle. Painele taikina työtasolla noin sentin vahvuiseksi suorakaiteeksi, älä kauli. 


Murenna vuohenjuusto taikinan päälle, levitä päälle salamiviipaleet, viipaleiksi leikattu mozzarella, kirsikkatomaatit ja oliivit.

Rouhi päälle mustapippuria. Ripottele mukaan hienonnettu rosmariini ja pirskottele päälle hiukan oliiviöljyä.


Kääri leipä rullalle ja nosta rulla leivinpaperin päälle uunipellille. Ripottele päälle hiukan jauhoja. Kohota leivinliinan alla puolisen tuntia.

Viillä terävällä veitsellä muutama viilto leivän päälle. Laita leipä uuniin ja laske lämpötila 200 asteeseen.




lauantai 15. helmikuuta 2014

♥ Kanaa, perunoita ja tomaatteja uunissa

Tämä ihana ruokaohje on Delicious.-lehdestä. Tosin alkuperäinen oli kanankoivista ja mukana oli myös munakoisoa, mutta tein oman vuokani rintafilepihveistä ja jätin munakoison pois. Tuohon on toki helppo lisätä kasviksia oman maun mukaan ja jättää vaikka perunat kokonaan pois. Vuoka oli todella hyvää, tomaateista tuli ihanaa mehukkuutta ja pehmoisiksi hautuneet valkosipulit maistuivat herkullisille rapeiden leipäpalojen kanssa.


4 kanan rintafilepihviä
3 suurehkoa perunaa
1 - 3 paksun viipaleen verran hyvää, kuivahtanutta maalaisleipää
1 valkosipuli kynnet irrotettuina
10 - 15 terttukirsikkatomaattia
n. 10 tuoretta salvianlehteä
4 rkl oliiviöljyä
(suolaa)
vastarouhittua mustapippuria
1 - 2 dl kuumaa kanalientä


Poikkesin aluksi hiukan ohjeesta ja kuumensin pannulla hiukan rypsiöljyä. Paistoin kanafileisiin kauniin pinnan ja maustoin fileet mustapippurilla ja ripauksella suolaa. Tämän vaiheen voi jättää väliin.


Kuori ja pilko jokainen peruna noin kuuteen osaan. Revi leivänpalat suurin piirtein perunanpalojen kokoisiksi paloiksi.


Lado uunivuokaan tasaisesti kanafileet, perunanpalat, leivänpalat, salvianlehdet ja valkosipulinkynnet kuorineen. Pirskottele vuokaan oliiviöljyä ja jauha päälle hiukan mustapippuria. En lisännyt suolaa, koska sitä oli hiukan kanafileissä ja lisäksi käytin suolattua kanalientä.


Laita päällimmäiseksi terttukirsikkatomaatit. Ne voi jättää terttuihin.


Laita vuoka 225 asteiseen uuniin. Paista 10 - 15 minuuttia.

Vähennä lämpö 150 asteeseen, pirskottele vuokaan kuuma kanaliemi. Käytin kanalientä vain desin verran. Laita vuoka takaisin uuniin ja paista vielä 10 - 15 minuuttia.

 

torstai 13. helmikuuta 2014

Ruusukaali-taatelisalaatti

Olen onnistunut aina hankkimaan kitkeriä ruusukaaleja, jotka ovat poikkeuksetta maistuneet pahoille riippumatta siitä mitä olen niistä kokannut. En tiedä sattuiko kohdalle nyt poikkeuksellisen makoisia ruusukaaleja vai oliko resepti parempi kuin aikaisemmat, sillä salaatti oli suorastaan hyvää. Salaatti sopisi mainiosti liharuoan lisukkeeksi, mutta maistuu myös sellaisenaan - vaikka lounassalaattina.


300 g ruusukaaleja
suolaa
reilu desi hasselpähkinöitä
2 rkl auringonkukansiemeniä


Kastikeeseen:
2 rkl voita
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl sherryviinietikkaa
puolen sitruunan mehu
9 taatelia
mustapippuria


Leikkaa ruusukaaleista kannat ja irroita päällimmäiset lehdet kokonaisina. Säästä uloimmat lehdet kokonaisina ja viipaloi ruusukaalien loppuosat ohuiksi viipaleiksi.

 Kiehauta kattilassa vettä ja lisää mukaan suolaa. Keitä ruusukaaliviipaleita ja -lehtiä pari minuuttia. Kaada lävikköön ja huuhtele välittömästi mahdollisimman kylmällä runsaalla vedellä niin, että kypsyminen loppuu. Levitä ruusukaalit kuivumaan puhtaan keittiöpyyhkeen tai talouspaperin päälle.


Paahda hasselpähkinöitä kuumalla pannulla sen aikaa, että ne saavat hiukan väriä. Hienonna hasselpähkinöitä hiukan veitsellä.

Hienonna taatelit mahdollisimman pieneksi silpuksi.


Sulata voi pienessä kasarissa. Anna ruskistua hiukan. Kaada voi kulhoon. Lisää voin sekaan oliiviöljy, sherryviinietikka, sitruunamehu ja taatelisilppu. Sekoita. Mausta vastajauhetulla mustapippurilla.

Sekoita ruusukaalit, hasselpähkinät ja auringonkukansiemenet. Sekoita mukaan myös salaatinkastike.

sunnuntai 9. helmikuuta 2014

Kurkku-kiivi-pinaatti smoothie

En juo lainkaan kahvia enkä nykyisin paljon teetäkään. Siksi helpot ja nopsat smoothiet ovat kiva aamujuoma. Tämä kokeilu maistui hyvälle ja raikkaalle.


puolikas kurkkua
2 kiiviä
kourallinen (baby)pinaattia
8 jääpalaa
iso lasillinen kivennäisvettä
(hunajaa)


Kuori kiivit. Pilko kurkku ja kiivit.


Kaada ainekset tehosekoittimeen. Makeuta halutessasi hunajalla. Sekoita tasaiseksi.


Lisää tarvittaessa kivennäisvettä.


lauantai 8. helmikuuta 2014

Punajuuri-omenakeitto

 Tämän punajuurikeiton ohjeen poimin Delicious.-lehden nettisivuilta. Ennen kauppaan menoani en tietystikään huomannut katsoa netistä mille Bramley-omenat maistuvat. Kaupasta nappasin mukaani Royal Gala -omenoita ja tein keiton niistä. Keitosta tuli melko makeaa, joten jouduin lisäämään siihen suolaa, jota ohjeessa ei ollut. Feta sopi hienosti makean keiton kanssa. Vasta kokkauskokeilun jälkeen luin netistä, että Bramleyt ovat hapokkaita eli olisi kannattanut käyttää Granny Smithejä. Harmitti hiukan, koska niitäkin olisi ollut kotona.


 oliiviöljyä
1 porkkana pieninä kuutioina
1 iso sipuli hienonnettuna
1 sellerinvarsi ohuina viipaleina
3 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2 (granny smith) omenaa paloiteltuna
800 g punajuurta paloiteltuna
1 l kasvislientä
(suolaa)

Tarjoiluun:
smetanaa tai ranskankermaa
fetaa
tilliä


Kuumenna hiukan oliiviöljyä kattilassa. Lisää kattilaan porkkankuutiot, hienonnettu sipuli, selleriviipaleet ja hienonnettu valkosipuli. Kuullota kasvikset ja anna muhia miedolla lämmöllä 15 minuuttia. 


Lisää kattilaan punajuuri- ja omenakuutiot. Sekoita ja anna lämmitä pannulla viitisen minuuttia.

Lisää kasvisliemi ja anna kiehua noin 45 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet.

Soseuta keitto varovasti sauvavatkaimella. Mikäli haluat keitosta sileää, painele se vielä siivilän läpi.


Tarjoile lisänä smetanaa, fetaa ja tilliä. Minä sekoittelin smetanan ja fetan yhteen, mutta ne voi tarjoilla myös erikseen. Ja koska tilliä ei ollut tarjolla kaupassa, niin korvasin tillin timjamilla, joka sekin sopii hyvin punajuuren seuraksi.

keskiviikko 5. helmikuuta 2014

Inkivääriwokattu ananas ja matchalla tuunattu vaniljajäätelö

Sara Begnerin Saras kök oli yksi suosikkiruokaohjelmistani. Harmi, että sitä ei enää näy ainakaan Suomen televisiossa. Sara kokkasi aikoinaan ohjelmassaan inkiväärillä ja hunajalla maustettua ananaswokkia, jota päätin kokeilla. Ajattelin tarjoilla wokin vaniljajäätelön kanssa, mutta se tuntui kuitenkin turhan tylsälle yhdistelmälle. Niinpä annoin jäätelön sulaa sen verran, että sitä pystyi sekoittamaan. Sitten maustoin sen matcha-teellä ja hunajalla. Lopputuloksena oli kivanmakuista ja kauniin vihreää jääteloä. 


Jäätelöä on blogissa tuunattu aiemminkin. Edelleen tämä limellä ja kookoksella maustettu jäätelö on suosikkini.


Wokattu ananas:
puolikas tuoreesta ananaksesta
1 rkl voita
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 - 2 rkl inkivääriä raastettuna

Poista ananaksesta kuoret ja puumainen keskiosa. Paloittele ananas reiluiksi paloiksi. Sulata voi wokkipannulla. Lisää inkivääriraaste ja hunaja. Paista ananaspaloja muutama minuutti pannulla.


Tarjoile kuumana tai haaleana. Omasta mielestäni maistui paremmalle haaleana.

Matchalla tuunattu vaniljajäätelö:
1 l tavallista vaniljajäätelöä
2 rkl matcha-teejauhetta
2 rkl juoksevaa hunajaa

Paloittele jäätelö ja anna sen sulaa sen verran, että sitä pystyy sekoittamaan. Lisää jäätelöön matcha-teejauhe ja juokseva hunaja. Sekoita.

Laita jäätelö rasiaan ja pakastimeen. Pakastusaika riippuu siitä miten paljon jäätelön antaa sulaa sekoitusvaiheessa. Yleensä nelisen tuntia riittää.


sunnuntai 2. helmikuuta 2014

Ahvenanmaan pannari


Hirmuisen harvoin tulee tehtyä minkäänlaista pannaria. Ehkä siksi, että en juurikaan osta maitoa, joten sitä ei yleensä ole valmiina jääkaapissa, jos pannari-innostus iskee. Ahvenanmaan pannaria olen tehnyt vain muutaman kerran - lähinnä siitä syystä, että olen liian kärsimätön odottelemaan puuron jäähtymistä - olisi mukavampaa saada pannaritaikina nopsasti uuniin ja pannari lautaselle. Mutta onhan tämä tietysti odottelun arvoista.


1 l maitoa
1 dl mannasuurimoita
4 munaa
1 dl sokeria
1,5 tl vaniljasokeria
1 tl kardemummaa
1 tl suolaa
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sulatettua voita

Voiteluun:
voita

Tarjoiluun:
kermavaahtoa
marjoja tai marjasosetta


Kiehauta maito. Sekoita mukaan mannaryynit. Keitä hiljaisella lämmöllä 10 minuuttia välillä sekoitellen. Jäähdytä.


Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita munavaahto, kardemumma, suola ja vähnäjauhot jäähtyneeseen puuroon.


Kaada taikina voideltuun uunivuokaan. Pirskottele päälle voisulaa.


Paista 225 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea.



Tarjoile marjojen tai marjasoseen ja kermavaahdon kanssa. Pannari on parhaimmillaan haaleana.