sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Voileipiä osa 4: Caesar-patongit

Täytyy tunnustaa, että en ole koskaan tehnyt Caesar-salaattia. Nytkään en tehnyt sitä ihan perusversiona, vaan täytin patongin aineksilla, joista saisi aikaiseksi Caesar-salaatin. Homma toimi hyvin näinkin ja lopputuloksena oli ruokaisa lounasleipä. Ohje on yhdelle leivälle, tosin salaatinkastiketta tulee reilu määrä, joka riittää vähintään neljälle leivälle.


noin parikymmentäsenttinen pala patonkia 
1 ohut kanafile
suolaa
mustapippuria
1 - 2 pekoniviipaletta
puolikas pienestä punasipulista
romaine-salaattia
parmesanlastuja
Caesar-salaatinkastiketta

Salaatinkastikeeseen:
1 dl oliiviöljyä
1 rkl majoneesia
1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl Worcestershire-kastiketta
1 tl Dijon-sinappia
1 valkosipulinkynsi murskattuna
6 anjovisfileetä
hiukan sitruunamehua
suolaa
mustapippuria


Mausta kanafileet suolalla ja mustapippurilla. Paista pannulla tai grillaa kypsiksi. Paista pekoniviipaleet rapsakoiksi. Leikkaa sipuli mahdollisimman ohuiksi renkaiksi. Vuole parmesanista lastuja vaikka kuorimaveitsellä.

Pilko anjovisfileet pieneksi silpuksi. Sekoita oliiviöljy. majoneesi, Worcestershire-kastike, valkoviinietikka ja Dijon-sinappi kulhossa. Lisää mukaan anjovissilppu ja murskattu valkosipulinkynsi. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja mustapippurilla. Sekoita.


Leikkaa halutessasi kanafileet ja pekoni reiluiksi paloiksi. Salaatinlehtiäkin kannattaa repiä hiukan pienemmiksi, jos ne ovat kovin isoja. Halkaise patonki, mutta jätä se toisesta reunasta kiinni. Levitä patongin leikkuupinnoille salaatinkastiketta.

Laita patongin väliin romainesalaatinlehtiä, kanafile, sipulirenkaita, pekonviipale(et) ja parmesanlastuja. Lisää väleihin myös hiukan salaatinkastiketta.


torstai 27. maaliskuuta 2014

Sitruuna-omena-chilituoremehu

Ihan jo kahden kokeilun perusteella tiedän, että mehulinko oli tosi hyvä hankinta. Eilinen porkkana-inkivääri-appelsiinituoremehu oli mielettömän hyvää ihan niin kuin tämä sitruuna-omena-chilituoremehukin. Oletin, että chili maistuisi voimakkaammin, mutta ei onneksi. Sitä oli juuri sopivasti. Tämäkin ohje on Kuntoplus.fi-sivustolta.


2 omenaa (käytin granny smithejä)
1 sitruuna
1 keskikokoinen punainen chili
(2 rkl juoksevaa hunajaa)

Poista omenoista kannat ja siemenkodat. Poista chilistä kanta ja siemenet. Kuori sitruuna.

Mehusta omenat, sitruuna ja chili mehulingossa.

Makeuta halutessasi hunajalla. Minä jätin hunajan väliin, kun minusta tuo oli hyvää ilmankin.



keskiviikko 26. maaliskuuta 2014

Porkkana-inkivääri-appelsiinituoremehu

 Ostin toissapäivänä mehulingon ja kokeiluja varten kotona on nyt myös kilokaupalla kasviksia, hedelmiä, marjoja ja yrttejä, joista toivottavasti saa hyvänmakuisia tuoremehuja. Koska en ole tuoremehuja koskaan ennen kokeillut, katselin netistä vähän vinkkejä. Heti ekaksi osuin Kuntoplus.fi-sivustolle, jossa oli 20 toinen toistaan houkuttelevampaa ohjetta. Ihan ohjeen mukaan en tätä ekaa tuoremehuani tehnyt, mutta maut ja mitat on kopsittu tuolta sivustolta. Ihan mielettömän hyvää tuli ja aikaa meni peräti pari minuuttia. Siinä ajassa ehdin puhdistaa myös lingon.


200 g porkkanoita
2 cm pala inkivääriä
1 appelsiini

Kuori appelsiini. Porkkanat ja inkiväärin voi kuoria, jos huvittaa. Minä en kuorinut.

Mehusta porkkanat, inkivääri ja appelsiini mehulingossa. Tarjoile heti.

sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Simpukoita chilisen kirsikkatomaattikastikkeen ja kookostahnan kanssa

Jossain vaiheessa päätin, että jos kalatiskillä sattuu olemaan tuoreita simpukoita, kokeilen tätä Donna Hayn simpukkareseptiä, joka on pari vuotta vanhasta Donna Hayn lehdestä. Käytännössä tuo liemi on makeaa chilikastiketta, jossa on kirsikkatomaatteja, mutta erityisesti tuo kookostahna tekee liemestä todella hyvän makuista. Kannattaa varata tarjoiluun hyvää vaaleaa leipää, jota voi dippailla liemeen. Koska nuo simpukat osuivat eteen vähän yllättäen, niin en ollut kirjoittanut ylös mitä muuta pitäisi ostaa. Enkä tietystikään muistanut tuota tuoretta kookosta. Koska tein muutenkin pienemmän annoksen, niin korvasin tuoreen kookoksen kookoslastuilla. Hyvää se oli niinkin, mutta eipä kuivattu kookos kuitenkaan ole tuoreen veroista.


1 kg tuoreita simpukoita
1,5 dl sokeria
3,75 dl valkoviinietikkaa
5 punaista chiliä viipaleina
500 g kirsikkatomaatteja puolitettuina
muutama korianterinlehti tarjoiluun

Kookostahna:
1 tuore kookospähkinä hedelmäliha irrotettuna ja hienonnettuna
1 limen kuori raastettuna
1 rkl limemehua
1 pieni punainen chili hienonnettuna
1,25 dl kookoskermaa
3 kevätsipulin vartta pilkottuna

Lisäksi:
hyvää vaaleaa leipää


Pese simpukat huolellisesti ja poista parrat. Heitä pois kaikki simpukat, joiden kuori ei ole ehjä tai jotka eivät sulkeudu, kun niitä kopauttaa.

Laita kookostahnan ainekset tehosekoittimeen ja pyöräytä karkeaksi tahnaksi.

Mittaa sokeri ja valkoviinietikka isoon kannelliseen kattilaan. Kuumenna ja anna kiehua n. 3 - 4 minuuttia kunnes sokeri sulaa. Sekoittele lientä keittämisen aikana.

Lisää chiliviipaleet ja anna kiehua 8 - 9 minuuttia kunnes liemi on hiukan paksumpaa.

Lisää kirsikkatomaatinpuolikkaat ja keitä noin 3 minuuttia kunnes kirsikkatomaatit pehmenevät.

Lisää simpukat ja peitä kattila kannella. Anna simpukoiden höyrystyä kannen alla 3 - 4 minuuttia.

Sekoita simpukoita varovasti. Kookostahnaa voi lisätä kastikkeeseen tai sen voi tarjoilla erikseen. Koristele simpukat muutamalla korianterinlehdellä.

 Älä syö simpukoita, joiden kuoret eivät ole auenneet kunnolla höyryttämisen aikana.



torstai 20. maaliskuuta 2014

Marokkolainen salaatti paahdetuista juureksista

 Mahtoi olla hyvää kasvissalaattia, kun koirakin veteli innolla noita ras el hanoutilla maustettuja uunijuureksia. Ja kyse on kuitenkin koirasta, joka ei vetele napaansa ihan mitä vaan. No okei, oli salaatti minustakin hyvää - ja mikä parasta - oikein nättiä ja värikästä. Ohje on ruotsalaisesta Elle mat & vin -lehdestä (nro jan - mars 2014).
Kaupassa ei ollut ras el hanoutia, joten sekoittelin mausteseoksen niistä mausteista, joita kaapista löytyi. Ohje löytyy tuolta tekstin alaosasta.Vähän harmittaa, että en kokeillut seokseen mukaan kuivattuja ruusunterälehtiä ja laventelinkukkia, joita olisi ollut kaapissa.


Uunijuureksiin:
2 pientä bataattia
1 iso palsternakka
2 isoa porkkanaa
2 punasipulia
1 rkl ras el hanout -maustetta
suolaa
mustapippuria

Salaattiin lisäksi:
1 granaattiomenan siemenet
babypinaattia
fetajuustoa
oliiviöljyä
sormisuolaa
mustapippuria


Kuori kasvikset. Kuutioi juurekset ja lohko sipulit. Laita kasvikset kulhoon. Sekoita mukaan ras el hanout. Jauha sekaan hiukan mustapippuria. Lisää hiukan suolaa. Pirskottele päälle oliviöljyä. Sekoita.


Levitä kasvikset leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paahda 200 asteisessa uunissa noin 40 minuuttia. Kasvisten tulee jäädä hiukan napakoiksi. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia.


Asettele tarjoiluvadille tuore pinaatti ja uunijuurekset. Koputtele granaattiomenasta siemenet erilliseen kulhoon (salaatti pysyy siistinä) ja ripottele ne sitten salaatin päälle. Murenna feta salaatin päälle.


Pirskottele salaatin päälle oliiviöljyä. Rouhi mukaan hiukan mustapippuria ja ripauttele päälle hiukan suolahiutaleita.


Ras el hanout -mausteseos:
2 tl korianterinsiemeniä
2 tl jauhettua muskottipähkinää
2 tl jauhettua juustokuminaa
2 tl merisuolaa
2 tl kanelia
1,5 tl sokeria
1,5 tl paprikaa
1,5 tl kokonaisia mustapippureita
1 tl cayennepippuria
1 tl kardemummaa
1 tl kokonaisia maustepippureita
0,5 tl jauhettua neilikkaa


Laita ensin kokonaiset siemenet ja pippurit huhmareesen. Murskaa ne hienoksi jauheeksi. Lisää mukaan muut mausteet. Jauha seos tasaiseksi.



tiistai 18. maaliskuuta 2014

Stroganoff

Piti kokeilla ruotsalaisen lehden stroganoffia, mutta se osoittautui ainesten osalta vähän hankalaksi toteuttaa. Tein sitten perinteisemmän version, johon poimin koristelut Jamie Oliverin pikastroganoffista. Tosin se alkuperäinen ruotsalainenkin stroganoff oli ulkonäöltään vähän samanlainen kuin Jamien Oliverin versio.


300 g naudan sisäpaistia
2 rkl öljyä
1 sipuli
2 dl metsäsieniä (tuoreita metsäsieniä n. 5 dl)
(suolaa)
mustapippuria
1 rkl tomaattisosetta
5 dl lihalientä
1 rkl dijon-sinappia
1 prk smetanaa

Lisäksi:
1 prk pieniä maustekurkkuja
2 pientä punasipulia
1 ruukku sileälehtistä persiljaa
loraus kurkkujen maustelientä


Nosta paisti tuntia aiemmin huoneenlämpöön lämpenemään. Suikaloi tai kuutioi paisti. Hienonna sipuli.

Kuumenna padassa tai paksupohjaisessa kattilassa pari ruokalusikallista öljyä. Ruskista  lihat. Lisää loppuvaiheessa sipuli ja sienet. Paista muutama minuutti.

Lisää pataan lihaliemi, tomaattisose ja sinappi. Mausta mustapippurilla. Anna hautua miedolla lämmöllä tunnin verran. Lisää lopuksi purkillinen smetanaa. Lisää suolaa tarvittaessa. Kuumenna.

Tee koristepikkelssi kastikkeen hautuessa. Leikkaa punasipulit mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi esim. mandoliinilla. Halkaise pikkukurkut tai leikkaa ne viipaleiksi. Silppua lehtipersilja. Sekoita ainekset keskenään. Lorauta mukaan hiukan kurkkujen maustelientä. Anna maustua.


Kun kastike on valmista, ripottele pikkelsi sen päälle. Tarjoile keitettyjen perunoiden tai riisin kanssa.

sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Aasialaiset avokadot

Näitä aasialaisittain maustettuja avokadoja voisi tarjota sunnuntaibrunssilla, alkupalana, välipalana ja pikaisena lounaana. Jogurttiin voisi lisätä myös hiukan limen kuorta raastettuna. Mikäli en olisi käyttänyt teriyaki-kastiketta, olisin silpunnut jogurttiin myös hiukan chiliä.


2 kypsää avokadoa
4 rkl turkkilaista jogurttia
1 limen mehu
1 rkl silputtua korianteria
(2 tl teriyaki-kastiketta)
muutama korianterinlehti

Sekoita jogurttiin limemehu ja korianterisilppu.

Halkaise avokadot ja poista kivet. Kuutioi avokado irrottamatta hedelmälihaa kuoresta. Varo, että veitsenviillot eivät riko kuorta.

Valuta avokadon viiltoihin hiukan teriyaki-kastiketta. Lusikoi lime-korianterijogurttia kiven jättämään koloon. Koristele muutamalla korianterinlehdellä.


lauantai 15. maaliskuuta 2014

Raakamakkarapasta

Etätyöläisen piti perjantaina mennä käymään toimistolla, joten oli itsestään selvää käydä ruokaostoksilla Tampereen keskustassa. Ostokset oli suunniteltu etukäteen jo torstaina, mutta itselleni käy yleensä niin, että mitä tarkemmin suunnittelen niin sitä varmempaa on, että suunnitelma menee syystä tai toisesta uusiksi. Sama pätee mihin tahansa asiaan, ei pelkästään kokkaukseen. Kokkausten osalta suunnitelmat menevät pääsääntöisesti uusiksi sen takia, että kaupasta puuttuu joku oleellinen raaka-aine. Nyt kävi päin vastoin. Kaupassa oli paljon parempia vaihtoehtoja kuin listallani. Niinpä viikonlopun ruokalista meni uusiksi.

Sokoksessa oli myynnissä viereisen Kauppahallin 4 vuodenaikaa -ravintolan raakamakkaroita, jotka vaikuttivat herkullisille. Niitä oli kaikkiaan neljää makua ja nyt hiukan ottaa päähän, että ei tullut ostettua joka lajia. Valitsin kaksi yrttisintä vaihtoehtoa, jotka olivat tosi hyviä. Tuo alla oleva ohje on vanhasta Glorian ruoka ja viini -lehdestä. Rucolaa minulla ei ollut, joten käytin pienilehtistä salaattisekoitusta ja lehtipersiljaa. Voimakkaanmakuinen rucola olisi varmasti tuonut kivaa lisämakua.
 

250 g tuorepastaa
4 mausteista raakamakkaraa
2 tl öljyä
2 dl punaista pestoa (itse tehtyä tai valmista)
kourallinen rucolaa
1 dl parmesanlastuja
2 rkl paahdettuja auringonkukansiemeniä


Tee aluksi pesto, jos käytät itse tehtyä. Paahda auringokukansiemenet kuivalla pannulla, kunnes ne saavat hiukan väriä. Pilko makkarat. (Leikkelin saksilla ne noin sentin paloiksi.)

Laita pastavesi kiehumaan. Mausta vesi suolalla. Mikäli käytät kuivapastaa, se pitää keittää lähes valmiiksi ennen makkaroiden valmistusta.


Kuumenna 2 tl öljyä pannulla. Lisää makkarapalat ja ruskista ne. Paista muutama minuutti, kunnes makkarat ovat kypsyneet. Kääntele pesto makkaroiden sekaan. Siirrä pannu pois levyltä.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta hyvin.

Sekoita pasta ja makkarakastike. Lisää mukaan kourallinen rucolaa. Kaada pasta tarjoiluvadille tai annostele se lautasille. Viimeistele paahdetuilla auringonkukansiemenillä ja parmesanlastuilla.


perjantai 14. maaliskuuta 2014

Hernesosekeittoa, chevrelunta ja minttuvinegretteä

Hernesosekeitto, chevrelumi ja minttuvinegrette kuullostaa nimensä perusteella monimutkaisemmalle kuin on. Kyseessä on kuitenkin nopsasti valmistuva ruoka. Ruoka sattuu hauskasti näyttämään samalle kuin ulkosalla on näyttänyt koko talven - muutama epämääräinen lumikasa vihreällä nurtsilla... Tänään muuten tuli kevätfiilis - näin ekat leskenlehdet, kun kävin koiran kanssa kävelyllä.


Hernesosekeittoon:
6 dl vettä
1 kanaliemikuutio
1 pieni sipuli
400 g pakasteherneitä
1 rkl shamppanjaetikkaa
(suolaa)

Chevrelumeen:
1 munanvalkuainen
60 g chevreä

Minttuvinegretteen:
1 ruukku vahvaa minttua tai piparminttua
0,5 dl oliiviöljyä
3 rkl shamppanjaetikkaa
1 rkl vettä
1 tl sokeria
0,5 tl suolaa

Laita uuni lämpenemään 150 asteeseen.

Hienonna sipuli ja laita vesi kuumenemaan. Kun vesi kiehuu, lisää mukaan kanaliemikuutio ja hienonnettu sipuli. Anna kiehua viitisen minuuttia.


Leikkaa vuohenjuustosta kuoret. Pilko juusto noin puolen sentin kuutioiksi. Vispaa munanvalkuainen kovaksi vaahdoksi. Sekoita vuohenjuustopalat munanvalkuaisvaahtoon. Nostele noin ruokalusikallisen kokoisina nokareina leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 150 asteisessa uunissa noin 10 minuttia, kunnes keot saavat aavistuksen väriä.

Lisää keittoon pakasteherneet ja keitä noin 10 minuuttia.

Mittaa minttuvinegreten ainekset pieneen kulhoon tai tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa.


Sekoita hernesosekeitto tasaiseksi sauvasekoittimella. Lisää shamppanjaetikka ja tarkista suola.

Leikkaa chevrelumi pienemmiksi paloiksi.

Annostele hernesosekeitto keittokulhoihin, tipauttele päälle minttuvinegretteä lusikalla ja lopuksi chevrelumi.

sunnuntai 9. maaliskuuta 2014

Oliiviöljyllä silatut timjamileipäset

IHANIA leipäsiä. Ihanan rapea pinta, pehmoinen, kuohkea sisus, hiukan sitkeä koostumus ja lisäbonuksena lempiyrttiäni timjamia, josta olisi mielummin käyttänyt tuoretta versiota, jos sitä olisi ollut käsillä. Leipäset ovat söpömpiä, jos ne ovat reilusti eri muotoisia, joten ei kannata hienostella ja pyöritellä täydellisiä pyörylöitä. Leipäset sopivat hyvin keittojen seuraksi. Ohjeen olen napannut talteen jostain ruotsalaisesta ruokalehdestä.


3 dl kädenlämpöistä vettä
25 g hiivaa
2 tl suolahiutaleita
6 - 7 dl vehnäjauhoja
4 rkl oliiviöljyä
suolahiutaleita
mustapippuria
timjamia (tuoretta tai kuivattua)

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola. Sekoita mukaan jauhot vähitellen. Vaivaa taikina sileäksi - vähintään 5 minuuttia. Peitä kulho kelmulla tai leivinliinalla ja anna kohota tunnin verran.

Levitä leivinpaperi uunipellille. Pirskottele leivinpaperille hiukan oliiviöljyä.

Kaada taikina jauhotetulle työtasolle. Pyörittele tangoksi ja leikkaa 12 osaan.


Taputtele taikinapalat jauhotetuin sormin noin sentin vahvuisiksi leipäsiksi. Nostele leipäset öljytyn leivinpaperin päälle. Pirskottele leipästen päälle oliiviöljyä. Ripottele päälle muutama suolahiutale ja timjaminlehtiä. Rouhi päälle myös hiukan mustapippuria. Anna leipästen levätä noin 10 minuuttia.

Paista 225 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia kunnes pinta saa vähän väriä.

lauantai 8. maaliskuuta 2014

Hedelmiä sitruunaruoho-vaniljasiirapissa

Tykkään Jamie Oliverista, mutta en jaksa enää katsoa kaikkia Jamien ruokaohjelmia, joita Suomessa tulee joka kanavalta monta kertaa päivässä. Vähemmänkin riittäisi. Viime viikolla telkkari sattui olemaan auki, kun Jamie teki hedelmäsalaattia. En seurannut ohjelmaa, mutta jossain vaiheessa tajusin, että hedelmäsalaattiin tuli mausteeksi sokerihuurrettua korianteria. Mielenkiintoista. Minä kuulun niihin, jotka ovat joutuneet opettelemaan korianterin makuun. Ensimmäisellä kerralla se maistui mielestäni saippualle ja jotenkin ummehtuneelle. Sittemmin olen oppinut tykkäämään korianterista ja siksi sokerihuurrettua korianteria oli pakko päästä kokeilemaan. No - minusta se ei ollut kovin kummoista, hieman petyin. Mutta tuo siirappi - tsiisus miten hyvää. Ihan samaa ohjetta en netistä löytänyt, joten tämä on kirjattu ylös ohjelmasta sen mukaan mitä muistin, kun eipä tuota tosiaan tullut seurattua kunnolla.

Siirappiin:
1 dl vettä
1,5 dl sokeria
4 jääpalaa
1 vaniljatanko
1 sitruunaruoho

Salaattiin:
hedelmiä ja marjoja maun ja saatavuuden mukaan


Omassa salaatissani oli:
papaija paloina
banaani viipaleina
2 appelsiinia fileinä
4 passionhedelmää
2 dl tuoreita mustikoita

Jamiella taisi olla:
karambolaa
papaijaa
tamarilloja
passionhdelmiä
tuoreita litsejä
ananaskirsikoita
kiivejä


Tarjoiluun lisäksi:
nippu tuoretta korianteria
noin desi tomusokeria
maustamatonta jogurttia


Murskaa sitruunaruohon vartta veitsellä, poista sen verran ohuemmasta päästä, että sitruunaruoho mahtuu kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siitä siemenet veitsellä.

Laita vesi ja sokeri kannelliseen kattilaan. Kuumenna, kunnes seos alkaa kiehua.  Lisää sitruunaruoho, vaniljansiemenet ja halkaistu tanko. Vähennä lämpö minimiin, peitä kattila kannella ja anna muhia 10 minuuttia, kunnes siirappi on hiukan paksumpaa koostumukseltaan. Ota kattila levyltä ja sekoita mukaan jääpalat, anna niiden sulaa. Sekoita lopuksi.


Kastele nippu korianteria sitruunaruoho-vaniljasiirapissa. Kaada nipun päälle reilusti tomusokeria. Laita nippu roikkumaan 180 asteiseen uuniin kymmeneksi minuutiksi. Lehtien tulisi tulla rapeiksi, mutta ei ruskeiksi. (En viritellyt nippua roikkumaan, vaan laitoin sen uuniritilälle.) Alle kannattaa molemmilla tavoilla viritellä leivinpaperia tai foliota, koska korianterista tippuu sokerista nestettä.

Paloittele hedelmät laakeaan tarjoilukulhoon. Kaada päälle sitruunaruoho-vaniljasiirappia.


Tarjoile maustamattoman jogurtin ja murennettujen korianterinlehtien kanssa.Itse jätin jogurtin pois ja murentelin korianterinlehtiä valmiiksi salaatin päälle.


perjantai 7. maaliskuuta 2014

Kanaa piccata

Viime viikonloppuna mietin mitä hyvää voisi tehdä kanasta. Päätin heti, että ruoassa pitää olla sitruunainen maku. Se puolestaan johti siihen, että lisukkeeksi piti saada vihreää parsaa, vaikka nyt ei vielä parsakausi olekaan. Ja koska tykkään parsasta kapristen kanssa, niin ruoassa saisi tietysti olla niitäkin. Googlasin hakusanoilla chicken lemon capers ja kuinka ollakaan vastaan tuli aivan täydellinen ruoka - chicken piccata. Juuri nuo ainekset mitä halusinkin käyttää. Yhdellä sivustolla oli video, jonka katselin ja loppujen lopuksi valitsinkin tuon samaisen reseptin. Järkyttävän hyvää kanaa. Mehukasta, sitruunaista ja aivan mahtavaa parsan kanssa tarjoiltuna.


2 paksua kanan rintafileetä
ripaus cayennepippuria
vastajauhettua mustapippuria
suolaa
vehnäjauhoja
2 rkl rypsiöljyä
1 rkl kapriksia valutettuna
1 dl valkoviiniä (tai kanalientä)
0,5 dl sitruunamehua
0,5 dl vettä
3 rkl kylmää voita kuutioina
2 rkl silputtua lehtipersiljaa


Lisäksi:
nippu vihreää parsaa
vettä
1 rkl suolaa
0,5 tl sokeria
 
Ruoka on niin nopsa kokata, että tee kaikki valmistelut ennen kuin alat paistamaan kanaleikkeitä. Purista sitruunasta mehu, silppua persilja, kuutioi voi. Leikkaa parsasta kova tyviosa pois. Vihreää parsaa ei tarvitse kuoria, mutta höyläsin ohuelti kuorta pois parsan kantaosasta ihan vain ulkonäöllisistä syistä.


  Leikkaa fileet perhosleikkeiksi terävällä veitsellä eli viillä liha sivusta auki (kuten kirja) ja jätä toisesta reunasta kiinni. Avaa leike isoksi. Vaihtoehtoisesti fileet voi nuijia ohuiksi tuorekelmun välissä.

Ripottele leikkeiden molemmille puolille hiukan cayennepippuria, vastajauhettua mustapippuria ja  suolaa. Kääntele fileet pienessä määrässä vehnäjauhoa, pyyhkäise liiat jauhot pois. (Käytin vain noin 1,5 rkl jauhoa.)

Laita isoon kattilaan vettä ja mausta vesi suolalla ja sokerilla. Laita vesi kiehumaan.

Kuumenna paistinpannulla 2 rkl rypsiöljyä. Laita jauhotetut kanaleikkeet kuumalle pannulle. Paista kunnes väri on hyvä. Alenna lämpöä ja paista noin 3 - 4 minuuttia. Lisää sen jälkeen lämpöä ja käännä leikkeet. Paista toisellekin puolelle hyvä väri ja alenna lämpöä. Paista toiseltakin puolelta 3 - 4 minuuttia.

Laita parsat kiehuvaan veteen juuri ennen kuin kanaleikkeet ovat valmiit. 


Nosta kanaleikkeet pois pannulta. Lisää taas lämpöä ja laita pannulle kaprikset. Painele osa kapriksista haarukalla pienemmiksi. Kaada mukaan valkoviini (tai kanaliemi). Sekoita kunnolla ja anna kiehua kokoon noin kaksi minuuttia. Lisää sitruunamehu, vesi ja vokuutiot. Sekoita koko ajan kunnes voi sulaa. Vähennä lämpöä ja lisää kastikkeeseen persilja. Nosta kanaleikkeet pannulle ja kuumenna ne kastikkeessa (noin 1 - 2 minuuttia).

Annostele valutetut parsat ja kanaleikkeet lautasille. Lusikoi päälle kastiketta.
 

torstai 6. maaliskuuta 2014

Pinaatti-vuohenjuustofrittata

Tiistainen vapaapäivä alkoi mukavasti pinaatti-ananassmoothiella ja aamulenkillä lumesta innostuneen koiran kanssa. Lounaaksi kokkailin pinaatti-vuohenjuustofrittataa, joka valmistuu helposti ja nopsasti. Omasta mielestäni mikä tahansa frittata on parhaimmillaan haaleana, joten annan valmiin frittatan olla huoneenlämmössä puolisen tuntia ennen tarjoilua.


iso kourallinen tuoretta pinaattia
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
oliiviöljyä
6 munaa
suolaa
mustapippuria
150 g chevreä


Kuumenna uuni 225 asteeseen.
Hienonna sipuli ja valkosipulinkynsi. Leikkaa chevre noin sentin viipaleiksi. Nypi pinaatista ainakin paksuimmat varret pois. Isoimpia lehtiä voi repiä hiukan pienemmiksi. Vatkaa munat kevyesti, mausta suolalla ja mustapippurilla.


Kuumenna uuninkestävällä pannulla hiukan oliiviöljyä. Kuullota sipulia ja valkosipulia pannulla pari minuuttia. Lisää pinaatinlehdet. Sekoittele pannulla, kunnes pinaatinlehdet pehmenevät.


Kaada munaseos pannulle. Sekoittele hiukan haarukalla. Asettele vuohenjuustoviipaleet munakkaan päälle. Laita 225 asteiseen uuniin ja paista n. 10 - 15 minuuttia kunnes frittata on hyytynyt ja juusto saanut kauniin värin.