torstai 19. kesäkuuta 2014

Marinoidut kasvikset

Marinoidut kasvikset ovat kiva lisuke vaikka paahtopaistin lisukkeeksi. Käytin omaan sekoitukseeni kukkakaalia, porkkanoita, retiisejä ja punasipulia. Punasipulin kanssa kannattaa kuitenkin olla varovainen, koska se värjää helposti muut kasvikset. Salottisipuli olisi värittömämpi ja miedompi vaihtoehto. Resepti on napattu täältä. Jätin marinadista valkosipulin pois ja yrttinä käytin persiljaa.


1 kg kauden juureksia tai kasviksia
esim.
kukkakaalia
porkkanoita
retiisejä
punasipulia

 

Marinadi:
0,5 dl valkoviinietikkaa
0,5 dl sitruunamehua
2 dl rypsi- tai oliiviöljyä
(2 valkosipulinkynttä)
0,5 tl suolaa
0,5 tl mustapippuria
ripaus sokeria tai tilkka hunajaa
2 rkl tuoretta hienonnettua timjamia tai persiljaa


 Kuori, pilko ja kypsennä kasvikset napakan kypsiksi. (Ryöppäsin kukkakaalin ja porkkanat nopeasti, retiisejä ja sipulia en kypsentänyt.)

Jos käytät paprikaa, kesäkurpitsaa tai kurkkua, niitä ei tarvitse kypsentää, mutta ne voi grillata nopeasti ennen marinointia.


Sekoita marinadin ainekset. Lisää mukaan kasvikset ja silputut yrtit. Anna marinoitua kylmässä vähintään pari tuntia, mielummin seuraavaan päivään.


sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Meksikolainen maissi-jauhelihapiirakka

 Meksikolaisen maissi-jauhelihapiirakan ohjeen nimi olisi suoraan ruotsista käännettynä tacopiirakka paahdetun maissin kanssa. En viitsinyt tätä ohjetta kuitenkaan nimetä samoin, koska tällä nyt ei kuitenkaan ole suoraa yhteyttä tacoihin. Nimestä olisi vaan ehkä ensimmäiseksi tullut mieleen valmis tacomauste. Sitähän tuossa voisi käyttää oman mausteseoksen sijaan, mutta omasta mielestäni se on järkyttävän suolaista. Tuo alla oleva ohje on tarkoitettu isoon vuokaan (30 x 40 cm). Minulla ei sellaista ole, joten tein puolikkaan annoksen, josta tuli normaaliin piirakkavuokaan sopiva annos. En käyttänyt täytteessä maizenaa, koska minulla ei ollut sitä. En myöskään korvannut sitä minkäänlaisella jauholla eikä täyte sitä kaivannutkaan. Ohje on ruotsalaisesta Allt om mat -lehdestä (numero 8/2014).


Pohjaan (30 cm x 40 cm vuoka):
5 dl vehnäjauhoja
2 dl maissijauhoja
250 g voita
0,5 tl suolaa
3 rkl kylmää vettä

Leikkaa kylmä voi pieniksi paloiksi. Sekoita jauhot ja suola keskenään. Nypi mukaan voi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Painele taikina piirakkavuokaan.
 
Pohjan voi esipaistaa 225 asteisessa uunissa uunin keskiosassa. Laita piirakan päälle leivinpaperiarkki ja painoksi vaikka kuivia herneitä tai papuja. Paista noin 10 minuuttia. (Jätin esipaiston tekemättä ja hyvin onnistui ilmankin.)


Täytteeseen:
2 punaista paprikaa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
800 g jauhelihaa
(2 rkl maizenaa)
1 rkl ruokosokeria
2 tl savupaprikajauhetta
2 tl juustokuminaa
2 tl oreganoa
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl cayennepippuria
2 dl vettä
1 tlk (320 g) maissia
1 prk (250 g) vihreitä oliiveja
4 dl juustoraastetta (mielellään cheddaria)
 2 + 1 rkl rypsiöljyä
1 punainen (jalapeno)chili
1 ruukku korianteria

Lisäksi:
salaattia
kermaviiliä
Pilko paprikat melko pieniksi paloiksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna pannulla 2 ruokalusikallista rypsiöljyä. Lisää pannulle paprikapalat, hienonnettu sipuli ja valkosipuli. Kuullota vihanneksia muutama minuutti. Lisää jauheliha. Paista kunnes liha saa hieman väriä.


Sekoita maizena, sokeri, savupaprikajauhe, juustokumina, oregano, suola, mustapippuri ja cayennepippuri keskenään. Lisää mausteseos pannulle ja sekoita hyvin.

Lisää vesi ja anna kiehua 3 - 4 minuuttia.

Viipaloi oliivit ja valuta maissi. Sekoita oliivit ja puolet maissista jauhelihaseokseen.

Kaada seos piirakkapohjalle. Levitä ja ripottele päälle juusto. Paista piirakkaa uunissa noin 15 minuuttia, jos olet esipaistanut pohjan. Jos et esipaistanut pohjaa, kannattaa piirakkaa paistaa noin 25 minuuttia, josta ensimmäiset 10 minuuttia foliolla peitettynä.


Paahda päälle maissia piirakan paistuessa. Hienonna chili. Kuumenna pannulla 1 rkl rypsiöljyä. Lisää pannulle loput valutetusta maissista ja hienonnettu chili. Paahda kunnes maissi saa hiukan väriä.

Ota valmis piirakka uunista. Levitä pinnalle paahdettu maissi. Ripottele koristeeksi korianterin lehtiä.

Tarjoile piirakka salaatin ja kermaviilin kanssa.


perjantai 6. kesäkuuta 2014

Meloni-orvokkisalaatti

 En totisesti yrittänyt etsiä mitään tämän tyyppistä netistä, mutta sattumoisin kuva tästä salaatista kiinnitti huomioni. Oli pakko kokeilla nyt kun kevään juhlien vuoksi kaupoissakin on tarjolla syötäviä kukkia. Tuossa alkuperäisessä ohjeessa on käytetty päivänliljoja. Suomalaisillakin nettisivuilla kerrotaan, että päivänliljat ovat herkullisia. Höh, luulin liljoja myrkyllisiksi. Aina sitä oppii uutta. Päivänliljoja ei nyt kuitenkaan ollut saatavilla, joten ripottelin salaattiini orvokkeja.


1 galiameloni
1 dl mustikoita
1 dl saksanpähkinöitä
reilusti mintunlehtiä
syötäviä kukkia
1 rkl hunajaa
puolen sitruunan mehu


Halkaise meloni, poista siemenet, leikkaa lohkoiksi, poista kuori ja leikkaa suurehkoiksi kuutioiksi. Asettele kuutiot tarjoiluvadille. Ripottele päälle mustikoita.

Rouhi saksanpähkinöitä hiukan pienemmiksi. Ripottele rouhe salaatille. Koristele mintunlehdillä ja syötävillä kukilla.

Sekoita keskenään sitruunanmehu ja hunaja. Pirskottele kastike salaatille.


tiistai 3. kesäkuuta 2014

Fenkolia, appelsiineja, granaattiomenaa ja vesikrassia

Pinterestissä törmäsin kuvaan, jossa oli fenkolia, appelsiinifileitä, granaattiomenansiemeniä ja  vesikrassia. Ohjetta ei ollut, mutta ainekset tietty olivat selkeästi näkösällä, joten tein oman version. Salaatin seuraksi tein kirpakan vinegretin. Vesikrassia on onneksi alkanut näkyä kaupoissa enemmän. Jos sitä ei kuitenkaan löydy, voi salaattiin käyttää rucolaa.


1 iso fenkoli
2 appelsiinia
1 granaattiomenan siemenet
2 ruukkua vesikrassia (tai rucolaa)

 Vinegretti:
1 rkl appelsiinimehua
1 rkl sitruunamehua
1 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria

Poista fenkolista kova kanta. Leikkaa fenkoli mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi mandoliinilla tai terävällä veitsellä.

Fileoi appelsiinit ja ota talteen 1 rkl appelsiinimehua.

Sekoita kaikki vinegretin ainekset keskenään.

Asettele fenkoliviipaleet, vesikrassi ja appelsiinifileet laakealle tarjoiluvadille. Ripottele päälle granaattiomenan siemenet.

Lisää vinegretti vasta tarjoiluvaiheessa, jotta vesikrassi ei nuupahda.




sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Donna Hayn aamiaisleipä

Tutkiskelin Donna Hayn sivuston ruokaohjeita ja päädyin kokeilemaan aamiaisleipää.  Olen tehnyt aiemmin vähän vastaavaa pizzaa, josta kyllä pidin enemmän kuin tästä leivästä. Tästä tuli jotenkin pannupizzafiilis, vaikka olihan tämäkin tietysti hyvää.


1,25 tl kuivahiivaa
1 tl sokeria
1,6 dl vettä
3,6 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
0,5 rkl oliiviöljyä
 4 munaa
6 viipaletta pekonia
200 g terttukirsikkatomaatteja
100 g gruyerea raastettuna
1 tl kuivattua chilirouhetta
pieni kourallinen basilikanlehtiä


Kuumenna vesi hiukan kädenlämpöistä kuumemmaksi. Sekoita veteen hiiva ja sokeri. Laita kulho lämpimään paikkaan ja anna olla aloillaan 5 minuuttia, kunnes pinnalle muodostuu kuplia.

Sekoita mukaan jauhot, suola ja oliiviöljy. Vaivaa viisi minuuttia, kunnes taikina on elastista. Anna kohota leivinliinan alla 15 - 20 minuuttia.


Kumoa taikina jauhotetulle työtasolle. Painele kevyesti noin 25 x 25 kokoiseksi neliöksi tai suunnilleen samankokoiseksi pyöryläksi. Älä kauli.

Nosta leipä sopivankokoiseen leivinpaperilla vuorattuun vuokaan. Painele taikina reunoille asti.


Ripottele leivän päälle osa juustosta. Riko munat taikinan päälle, yritä säilyttää keltuaiset kokonaisina. Levittele pekoniviipaleet leivälle. Asettele sinne tänne kirsikkatomaatteja. Halutessasi voit pitää tomaatit kiinni tertussa.


Ripottele päälle chilirouhe, juustoraaste ja basilikanlehdet. Pirskottele päälle hiukan oliiviöljyä.

Paista 220 asteisessa uunissa 12 - 15 minuuttia kunnes pinta saa kauniin värin.