torstai 30. lokakuuta 2014

Malesialainen kana

... kanelista, sokerista ja inkivääristä... niistä on malesialainen kana tehty...
Malesialaisen kanan resepti löytyi brittiläisestä Delicious.-lehdestä. Kana ei paljon ulkonäöllään koreile, mutta maulla sitäkin enemmän. Minulla ei sattunut olemaan kurkumaa, joten jätin se pois ruoasta, kuten väristäkin voi päätellä. Laitoin kurkuman kuitenkin tuohon ohjeeseen mukaan.


8 kanan rintapalaa
1 rkl öljyä
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
3 - 4 keskivahvaa punaista chiliä (tai maun mukaan) hienonnettuna
1 sitruunaruoho uloimmat lehdet poistettuna ja sisus hienonnettuna
1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
0,5 tl kurkumaa
1 kanelitanko
2 tähtianista
5 kaffir limetin lehteä
4 dl kookosmaitoa
1 dl kanalientä
loraus maapähkinäöljyä
1 rkl kalakastiketta
2 tl ruskeaa sokeria tai palmusokeria
2 limettiä lohkoina


Kuumenna öljy pannulla. Paista kanapaloihin pannulla kaunis ruskea pinta. Nosta kananpalat sivuun pannulta. 

Lorauta pannulle maapähkinäöljyä. Lisää pannulle hienonnettu sipuli ja sitruunaruoho, murskattu valkosipuli, hienonnetut chilit ja raastetu inkivääri. Kuumenna aineksia keskilämmöllä noin 2 minuuttia. Lisää kurkuma, kanelitanko, tähtianikset ja kaffir limetin lehdet. Paista vielä 3 minuuttia.

Sekoita mukaan kookosmaito ja kanaliemi. Lisää mukaan ruskistetut kananpalat ja anna porista miedolla lämmöllä vartin verran kunnes kana on kypsää ja kastike kiehunut kokoon.

Lisää lopuksi mukaan kalakastike ja ruskea sokeri. Sekoita.

Tarjoile keitetyn riisin ja limelohkojen kanssa.


sunnuntai 26. lokakuuta 2014

Pinaatti-banaani-maapähkinävoi smoothie

Tällaista smoothieta tänä aamuna. Melkoisen makoisaa, ainakaan ei kaipaa mitään lisämakeutusta.



pari kourallista pinaatinlehtiä
1 banaani
1 rkl maapähkinävoita
mantelimaitoa
4 jääpalaa


Pilko banaani reiluiksi paloiksi. Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi.

keskiviikko 22. lokakuuta 2014

Grillattu marinoitu lohi

 Teki tässä kovasti mieli lohta aasialaislla mausteilla ja kaivelin netistä Jamie Oliverin lohireseptejä ja toivoin, että kotona sattuisi olemaan kaikki tarvittavat ainekset. Silmiin osui ensimmäiseksi tämä resepti ja ainestenkin suhteen kävi säkä. Kevätsipulia ei kaapissa ollut, mutta purjoa kylläkin. Kalan marinadissa oli ihana tuoksu - sitruunaruoho on yksi lempituoksuistani. Jamien resepti ei  pettänyt (tälläkään kerralla). Kala maistui todella hyvälle ja oli tumman pinnan alta ihanan mehukasta.


2 sitruunaruohonvartta
reilu desi tummaa soijakastiketta
ruukku tuoretta korianteria
peukalonkokoinen pala tuoretta inkivääriä
4 valkosipulinkynttä
1 iso ruodoton lohifile
4 rkl juoksevaa hunajaa
2 punaista chiliä
4 kevätsipulinvartta tai pala purjon vihreintä osaa
2 limeä


Ota korianterista lehdet talteen myöhempää käyttöä varten. Leikkaa varret pieneksi silpuksi. Murskaa sitruunaruohot hiukan pehmeämmiksi. Hienonna pieneksi silpuksi. Raasta kuorittu inkivääri ja valkosipulinkynnet.

Sekoita sitruunaruohosilppu ja korianterisilppu sekä inkivääri- ja valkosipuliraaste reiluun desiin tummaa soijaa.

Hiero marinadi lohifileen pintaan. Laita lohifile muovipussiin ja kaada mukaan loppu marinadi. Jätä lohi marinoitumaan noin tunniksi.


Puhdista lohifileen pinta. Laita lohifile leivinpaperilla vuoratulle uunipellille (osa hunajasta valuu leivinpaperille ja kärähtää, joten tällä saa minimoitua siivouksen kokkaamisen jälkeen) ja sivele juokseva hunaja lohifileen pintaan.

Grillaa kalaa mahdollisimman kuumassa uunissa 10 minuuttia. Pinta saa tulla melko tummaksi, mutta sitä ei kuitenkaan pidä polttaa. Kannattaa seisoskella uunin vieressä seuraamassa, että leivinpaperi ei kärähdä ja kala ei pääse palamaan.

Viipaloi kevätsipulinvarret tai purjo sekä chilit hyvin ohuiksi viipaleiksi. Lohko limet.

Varo tulikuumaan kiehuvaa hunajaa ja siirrä kala tarjoilualustalle. Ripottele päälle sipuli, chili ja korianterinlehdet. Tarjoile limelohkojen kanssa.


maanantai 20. lokakuuta 2014

Papuihastusta ilmassa

Sain tämäntyyppistä papulisuketta vaalean kalan lisukkeena joskus vuosia sitten koulutustilaisuudessa yhdessä hotellissa. Siihen asti olin syvästi inhonnut papuja, mutta ainoa kokemukseni olivat varmaan ne kamalat lötköt pakastepavut. Pakastepapuihin kieltäydyn edelleen koskemasta, mutta tuoreet pavut ovat herkkua. Tästä saa mukavan lounasaterian ilman kalaakin ja riisin kanssa sekoitettuna se menee risottona.


400 g tuoreita papuja
150 g ylikypsää kinkkua
2 sipulia
oliiviöljyä
suolaa
pieni ripaus sokeria
mustapippuria

Leikkaa pavuista molemmat päät pois. Pilko pavut 3 - 4 sentin mittaisiksi. Keitä papuja suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä noin 8 minuuttia.

Halkaise sipuli, leikkaa sipulinpuolikkaat viipaleiksi. Leikkaa kinkku ohuiksi suikaleiksi tai paloiksi. Kuumenna oliiviöljy pannulla.  Kuullota sipulia pannulla muutama minuutti. Lisää kinkku ja paista kunnes kinkku saa hiukan väriä.

Valuta pavut ja lisää ne pannulle. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita. Tarjoile kalan lisukkeena tai syö sellaisenaan. Alla olevassa kuvassa papulisuke on sekoitettu kasvisliemessä keitetyn mustan riisin kanssa ja mukaan on silputtu sileälehtistä persiljaa.



torstai 16. lokakuuta 2014

Puolukka-vaniljapullat

Teen pääsääntöisesti pullan veteen isän neuvojen mukaan. Vedellä tulee hyvää pullaa, joka kyllä kuivahtaa nopsemmin kuin maitoon tehty pulla. Nyt kokeilin kuitenkin Yhteishyvän ruokaliitteen puolukka-vaniljapullia, joiden taikina on tehty vaniljakastikeeseen. En kyllä paljon eroa huomannut, mikä johtui todennäköisesti siitä, että puolukka on niin voimakkaan makuista. Vanilja olisi saanut tulla enemmän esiin, muuten pullat kyllä olivat hyviä.


2,5 dl vaniljakastiketta
2,5 dl vettä
50 g hiivaa
1 kananmuna
1,5 dl sokeria
1 tl suolaa
2 tl jauhettua kardemummaa
n. 15 dl vehnäjauhoja
150 g voita

Täyte:
100 g voita
2 dl tomusokeria
2 rkl vehnäjauhoja
 1 rkl vaniljasokeria
2 dl puolukoita

Voiteluun:
1 kananmuna

Päälle:
mantelilastuja


Kuumenna vaniljakastike ja vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nesteeseen. Lisää muna, sokeri, suola ja kardemumma. Lisää osa jauhoista ja sekoita tasaiseksi. Lisää pehmeä voi ja loput jauhot. Vaivaa kimmoisaksi taikinaksi. Anna kohota kaksinkertaiseksi liinan alla lämpimässä.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Sekoita voi, tomusokeri, vaniljasokeri ja vehnäjauhot tasaiseksi seokseksi.

Kauli taikina 30 x 60 cem levyksi. Levitä voi-sokeriseos levylle. Ripottele päälle puolukat.

Kääri levy rullalle. Leikkaa rullasta noin 30 kiekkoa. Nosta kiekot leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Käytä paperivuokia, jos haluat.

Voitele pullat kananmunalla, ripottele päälle mantelilastuja.

Paista pullia 225 asteisessa uunissa noin 12 minuuttia.

sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Lehtikaali-appelsiini-feta-sipulipizzat

Unohdin sujuvasti freesata tähän pizzaan tulevat lehtikaalit pannulla. Olin laittanut ruoditut lehtikaalit jo pizzojen päälle kun aloin ihmetellä, että mihin ihmeeseen sen voin ja muskottipähkinän oli tarkoitus tulla. Siinä vaiheessa oli myöhäistä napata lehtikaali pois pizzojen päältä ja heittää se pannulle. Omassa versiossani kaalista tuli uunissa rapsakkaa ja ihan hyvin tämä onnistuu noinkin tehtynä. Muskottipähkinää raastoin sitten hiukan pizzan päälle. Ohje on Allt om mat -lehdestä.


Pohjiin (18 pientä tai 2 isoa pizzaa):
3 dl vettä
25 g hiivaa
1 tl suolaa
1 tl hunajaa
1 rkl oliiviöljyä
3 dl durumjauhoja
3 - 4 dl  vehnäjauhoja


Päälle:
2 appelsiinia
2 dl mustia oliiveja tai kalamata-oliiveja (viipaleina tai kokonaisina)
3 rkl + noin 2 rkl oliiviöljyä pirskotteluun
1 appelsiinin raastettu kuori
2 punasipulia
1 valkosipulinkynsi
3 rkl tomaattisosetta
2 rkl tomaattimurskaa
600 g lehtikaalia
2 rkl voita
veitsenkärjellinen muskottipähkinää
1 tl suolaa
vastajauhettua mustapippuria
150 g fetajuustoa
(hiukan juustoraastetta)
0,5 tl chilihiutaleita


Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva veteen. Lisää suola, hunaja ja oliiviöljy. Sekoita mukaan jauhot. Vaivaa taikinaa vähintään viisi minuuttia. Anna kohota 45 minuuttia.

Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita kaksi peltiä uuniin kuumenemaan.


Laita oliivit kulhoon. Raasta sekaan toisen appelsiinin kuori. Lisää 3 rkl oliiviöljyä. Sekoita ja jätä maustumaan.

Leikkaa appelsiineista kuoret terävällä veitsellä ja fileoi appelsiinit tai leikkaa ne ohuiksi viipaleiksi.

Leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi. Laita renkaat kylmään veteen, jolloin mausta tulee hiukan miedompi.

Sekoita tomaattimurska ja tomaattisose. Murskaa sekaan valkosipulinkynsi.

Poista lehtikaalista kova lehtiruoti. Pilko lehtiä hieman pienemmiksi. Tämä kohdan jätin vahingossa tekemättä, mutta kirjaan sen tähän kuitenkin, vaikka hyvää tulee muutenkin:  Kuumenna voi pannulla ja freesaa lehtikaali pannulla. Mausta muskottipähkinällä, suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla.

Jaa pizzataikina 18 tai 2 osaan. Kauli taikina ohueksi. Isot pizzapohjat kannattaa tässä vaiheessa siirtää leivinpaerin päälle, pienien siirto onnistuu myöhemmin lastalla.


Valuta punasipulirenkaista kaikki vesi. Kuivaa hiukan talouspaperilla. Levitä pohjille tomaattikastiketta. Laita päälle lehtikaalia, appelsiinifileitä/-viipaleita, marinoituneita oliiveja ja punasipulirenkaita. Ripottele halutessasi pinnalle hiukan juustoraastetta. Muranna päälle feta. Ripottele pizzojen pinnalle chilihiutaleita. Pirskottele lopuksi päälle hiukan oliiviöljyä.

Siirrä pizzat leivinpaperin päälle kuumalle uunipellille. Paista noin 15 minuuttia, kunnes ne saavat kauniin värin.


tiistai 7. lokakuuta 2014

Aamudrinksu

En juurikaan käytä muita valmismehuja kuin appelsiinimehua. Siihen saa mukavasti vaihtelua erilaisilla hedelmillä. Tällä kerralla lisäsin mehuun banaania, kiiviä ja limemehua.


4 dl appelsiinituoremehua
1 kiivi
1 banaani
1 limen mehu
5 jääpalaa


Kuori hedelmät. Purista limestä mehu. Pilko banaani ja kiivi. Laita hedelmäpalat, limehehu, jäät ja loraus appelsiinimehua tehosekoittimeen. Sekoita tasaiseksi massaksi. Lisää loput appelsiinimehusta ja sekoita.


Jos tehosekoittimeen lisää kerralla kaiken mehun, jääpalat jäävät killumaan pinnalle eivätkä murskaannu kunnolla.

perjantai 3. lokakuuta 2014

Arkiruokaa: kukkakaali-kinkkuvuoka

Kukkakaali-kinkkuvuoan resepti oli joskus aikapäiviä sitten Yhteishyvä-lehdessä ja siitä tuli hetkessä yksi suosikkiresepteistäni. Oikein mainio resepti, jos haluaa saada ruoanlaiton hoidettua nopsasti. Alkuperäisessä ohjeessa kinkku oli savukinkkua, mutta itse käytän ruokaan aina ylikypsää kinkkua, jonka paistan nopsasti pannulla ennen vuokaan lisäämistä. Paistaminen ei ole tarpeen, mutta minusta vuoka maistuu paremmalle, kun kinkun paistaa.


1 iso kukkakaali
150 g kinkkua palana tai siivuina
1 prk Kippari-ruokakermaa
mustapippuria


Pilko kukkakaali pieniksi paloiksi. Kukkakaalia ei tarvitse esikeittää. Laita palat uunivuokaan.

Pilko kinkku. Kuumenna hiukan öljyä pannulla. Lisää kinkku pannulle ja paista muutama minuutti.


Lisää kinkkupalat uunivuokaan ja rouhi mukaan hiukan mustapippuria. Sekoita.

Kaada Kippari-ruokakerma uunivuokaan.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.