lauantai 25. heinäkuuta 2015

Limellä terästetty kyssäkaalisalaatti

Mun ei pitäisi tehdä kauppalistaa ainakaan kesäaikaan, koska kaupassa päädyn kuitenkin ostamaan kaikkea muuta kuin mitä listalla on. Isoimmat valinnan vaikeudet tulevat aina hevi-osastolla, jossa näin kesäaikaan on toinen toistaan parempaa raaka-ainetta. Nytkään ostoslistalla ei ollut kyssäkaalia, mutta ostoskoriin sitä päätyi silti. Osittain myös siitä syystä, että paria päivää aiemmin olin lueskellut Yotam Ottolenghin kyssäkaaliohjeita. Salaatti on ihanan kirpeän raikasta. Jätin pois ohjeeseen kuuluvan valkosipulin, suolan ja ranskankerman, mutta kirjaan ne tuohon kuitenkin mukaan.


3 pienehköä kyssäkaalia
2 Granny Smith omenaa
2 vihreää chiliä
15 g mintunlehtiä
15 g korianterinlehtiä
10 g rakuunanlehtiä
 2 kevätsipulia (tai pari ohuehkoa nippusipulin vartta)
1,5 rkl mustia seesaminsiemeniä
1 limen raastettu kuori ja 2,5 rkl limemehua
1 rkl pähkinäöljyä
 (1 valkosipulinkynsi murskattuna)
(80 g ranskankermaa)
1 tl seesamiöljyä
(suolaa)


Leikkaa kyssäkaalit ja omenat tulitikun vahvuisiksi suikaleiksi. Poista chilistä siemenet ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Leikkaa yrtit karkeaksi silpuksi ja kevätsipulit ohuiksi renkaiksi.


Sekoita kaikki muut ainekset paitsi ranskankerma ja seesamiöljy kulhossa keskenään.

Siirrä tarjoiluastiaan tai neljälle annoslautaselle. Lusikoi lisukkeeksi ranskankermaa ja pirskota päälle seesamiöljy.


Ohje: Yotam Ottolenghi

torstai 23. heinäkuuta 2015

Valkosipulisella naattiöljyllä kruunattu pizza bianca

Tässä sateisten lomapäivien aikana on tullut selailtua välillä kaikkia hienoja reseptejä, joita netistä löytyy. Punajuuriohjeita lueskellessani huomasin yhdellä sivustolla myös pizzaohjeen, jossa oli käytetty villiä valkosipulia. Koitin miettiä miten saisi vastaavan vihreän öljyn aikaiseksi ilman, että siihen tulisi sen minkään yrtin makua. Ensin ajattelin sipulin naatteja, mutta ajattelin, että niillä maku olisi ehkä liian sipulinen. Villiä valkosipulia en ole koskaan maistanut, mutta kuvittelin, että siinä olisi vain melko hennosti valkosipulin makua. Päädyin kuitenkin tekemään öljyn sipulin naateista, mutta tekovaiheessa muistin viimeisimmän Glorian ruoka ja viini -lehden porkkanannaattipeston ja päätin käyttää ostamastani porkkananipusta naatteja lieventämään sipulin makua, mutta tuomaan öljyyn kaunista vihreää väriä. Kokeilu oli varsin onnistunut. Tuo sitruunankuori ricottaseoksessa puolestaan tuo pizzaan mukavaa raikkautta.


Pizzapohjan voi tehdä suosikkiohjeella tai vaikka tämän ohjeen mukaan. Tein oman pohjani näppituntumalla mitään mittailematta - osa jauhoista oli tavallisia vehnäjauhoja ja osa durum-vehnäjauhoja.

200 g ricottajuustoa
1 sitruunan raastettu kuori
100 g raastettua parmesania

Sekoita raastettu sitruunankuori ja puolet parmesanista ricottan sekaan.


Naattiöljy:
2 nippusipulin naatit
2 porkkanan naatit
2 - 3 pienehköä valkosipulinkynttä (käytin tuoretta valkosipulia)
1 - 1,5 dl oliiviöljyä
suolaa
vastajauhettua mustapippuria

Ohjeen määrät ovat vain suuntaa antavia, määrät riippuvat pitkälti siitä miten tuuheat naatit sipuleissa ja porkkanoissa on ja se puolestaan vaikuttaa oliiviöljyn määrään.


Käytä  porkkanan naateista vain lehtiosat. Pilko naatit hieman pienemmiksi ja jauha ne ja valkosipulinkynnet silppurissa/tehosekoittimessa hienoksi. Lisää oliiviöljy ja sekoita tasaiseksi. Käytä oliiviöljyä sen verran, että seos on juoksevaa. Mausta suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla.

Kun pizzataikina on kohonnut, muotoile tai kauli siitä sopivan kokoinen ja muotoinen pizzapohja. Sivele ricottaseos pizzapohjan päälle, mutta jätä reilu sentti reunoista paljaaksi. Ripottele loppu parmesan pizzan päälle.

Paista pizzaa 250 asteisessa uunissa 12 - 15 minuuttia.


Valuta tai pirskottele valmiin pizzan päälle reilusti naattiöljyä. Kuvissa pizzan päällä on myös muutama kreikkalaisen basilikan lehti.


keskiviikko 22. heinäkuuta 2015

Supernopea jogurttipehmis

Pakastinta siivotessa löytyi pari purkinpohjallista vadelmia ja mustaherukoita, jotka päätyivät tähän jogurttijäätelön pikaversioon, jota voisi paremminkin sanoa pehmikseksi. Vastaavaa kermaista versiota olen tehnyt useampaan kertaan, mutta tällä kerralla kokeilin miten tuo onnistuu jogurtista ja hyväähän se oli näinkin. Koska käyttämäni kookosjogurtti on makeahkoa, en lisännyt lainkaan sokeria, mutta jos pidät makeammasta, niin lisää mukaan hieman tomusokeria. Tuosta alla olevasta ohjeesta tulee kaksi annosta.


1 prk Valion kreikkalaista jogurttia - kookos (sitruunakin sopii hyvin)
vastaava määrä jäisiä marjoja esim. vadelmia, mustikoita, mustaherukoita

Sekoita jogurtti ja marjat sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Tarjoile heti.

tiistai 21. heinäkuuta 2015

Uunissa paahdetut porkkanat

En ole enää aikoihin oikein jaksanut katsella television ruokaohjelmia, niitä tulee aivan liikaa ja suurin osa ties kuinka monennella uusintakierroksella. Lauantaina kuitenkin televisio sattui olemaan auki niin, että seurasin sivusilmällä Siken ohjelmaa. Koska minulla sattui olemaan kotona sekä nippu porkkanoita että pala vuohenjuustoa, ajattelin kokeilla porkkanoita Siken ohjeen mukaan.


nippu naattiporkkanoita
vastarouhittua mustapippuria
suolahiutaleita
oliiviöljyä
pieni pala (n. 50 - 75 g) pehmeää vuohenjuustoa
muutama oksa tuoretta timjamia
2 - 3 rkl hasselpähkinöitä (tai muutama saksanpähkinä)
juoksevaa hunajaa


Halkaise porkkanat pitkittäin ja asettele uunivuokaan leikkuupinta päälle päin. Rouhi päälle mustapippuria ja ripottele mukaan hiukan suolahiutaleita. Pirskottele päälle hieman oliiviöljyä.


Paahda porkkanoita 225 asteisessa uunissa 10 - 15 minuuttia.

Ota porkkanat uunista ja murenna päälle vuohenjuusto. Rouhi pähkinöitä hieman pienemmiksi ja lisää ne vuokaan yhdessä timjaminoksien kanssa.


Paahda porkkanoita uunissa grillivastuksen alla sen aikaa, että juusto sulaa ja saa hiukan väriä.

Ota porkkanat uunista ja valuta päälle hiukan juoksevaa hunajaa.


Ohje: Sikke Sumari

maanantai 20. heinäkuuta 2015

Sitruunainen kesäsalaatti, flank steak ja lohipaketit

Ruokakesässä on parasta tuoreet vihannekset ja heti kun näin tämän haalean kesäsalaatin ohjeen, niin oli pakko päästä kokeilemaan. Sitruuna vihannesten kanssa on omia lemppareitani, joten tietysti tämä maistui hyvälle. Kastike on tehty hieman eri tavalla kuin alkuperäinen ohje.

8 pientä varhaisperunaa
8 naattiporkkanaa
8 vihreää parsaa
8 retiisiä
(8 kirsikkatomaattia)
2 dl herneitä
3 kesäsipulia


Kastike:
2 tl sinappia
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
1 sitruunan kuori raastettuna ja mehu
3 rkl oliiviöljyä
suolaa, vastarouhittua mustapippuria

tuoreita yrttejä esim. basilikaa ja sileälehtistä persiljaa


Keitä varhaisperunat suolalla maustetussa vedessä.

Poista parsoista kova kantaosa pois ja leikkaa porkkanat pitkittäin ohuiksi viipaleiksi, Grillaa tai keitä molemmat rapsakoiksi. Jos käytät tuoreita herneitä, ryöppää ne nopeasti vedessä. Jos käytät pakasteherneitä, pelkkä sulatus riittää.

Halkaise retiisit ja kirsikkatomaatit.

Silppua sipulit varsineen.

Sekoita kastikkeen ainekset keskenään. Sekoita sitten kaikki ainekset keskenään ja sekoita mukaan myös kastike. Asettele tarjoiluastiaan ja koristele tuoreilla yrteillä. Tarjoile haaleana tai kylmänä.


Tätä syötiin grillatun flank steakin eli kuvepaistin kanssa. Käytin paistissa aurinkokuivatuista tomaateista tehtyä marinadia ja grillasin molemmin puolin ehkä noin 5 - 7 minuuttia per puoli.


Lisäksi grillattiin lohipaketteja, joissa yrtteinä oli tällä kerralla tilliä ja sileälehtistä persiljaa.


Juomana oli cavaa: Mas de la Sabatera Chardonnay Cava Brut.


Salaatin ohje: Ruokala

sunnuntai 19. heinäkuuta 2015

Varhaiskaalipihvit pekonin ja hunajan kanssa

Tämä on ehkä kesän helpoin ruoka. Aktiivinen kokkausaika on muutamia minuutteja ja aineksia ei tarvitse edes mittailla. Törmäsin siis tänään netissä punakaalipihveihin, joissa oli käytetty maustesekoitusta oliiviöljyyn sekoitettuna. Itselläni oli jääkaapissa valkokaalia ja ajattelin, että sitä voisi soveltaa ja käyttää mausteena kuminaa, jolla tykkään maustaa kaalia muutenkin. Uusi haku netissä osoittikin, että Martha Stewartilla oli käynyt mielessä ihan sama ajatus. Noh, minä tein näin...


1 varhaiskaali (riittää noin viiteen pihviin)
vastajauhettua mustapippuria
suolahiutaleita
kuminaa
voita

Lisäksi:
1 pkt pekonia
juoksevaa hunajaa
silputtua lehtipersiljaa


Leikkaa varhaiskaali reilun sentin vahvuisiksi viipaleiksi, myös reunapalat voi käyttää. Asettele kaalipihvit uunipellille leivinpaperin päälle. Jauha pihveille muutama pyöräytys mustapippuria ja ripottele päälle hiukan suolahiutaleita ja vähän reilummin kuminansiemeniä.

Leikkaa jokaisen kaalipihvin päälle hyvin ohut siivu voita.


Paahda 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia kunnes kaali saa hiukan väriä. Kokeile haarukalla, että pihvit ovat riittävän pehmeitä. Paistoaika riippuu pitkälti siitä miten tiivistä kaali on. Pihvejä ei tarvitse kääntää paiston aikana.

Paahda pekoni rapeaksi omassa rasvassaan kuumalla pannulla. Nosta talouspaperin päälle valumaan ja jäähtymään.


Ota valmiit kaalipihvit uunista, murenna (tai leikkaa) pekoni pieneksi silpuksi ja ripottele pihvien päälle. Valuta pihivien ja pekonin päälle hieman hunajaa ja viimeistele lehtipersiljasilpulla. 

Kaalipihvit maistuvat hyville myös ilman pekonilisuketta.

tiistai 14. heinäkuuta 2015

Kesäkurpitsaa, sitruunavinegretteä ja manchego-juustoa

Jaa-a. Taas tuli kokeiltua kesäkurpitsaa. Ja joo - edelleenkään itse kesäkurpitsa ei maistu millekään. Tämä oli kuitenkin loistava yhdistelmä. Tuo sitruunavinegretti oli todella hyvää ja sitä pitää käyttää jatkossakin. Maistuisi varmaan hyvälle ainakin porkkanan seurassa.  Vinegretin ja juuston yhdistelmä hiukan arvelutti, mutta yhdistelmä oli todella hyvä. Manchegon lisäksi kokeilin parmesanilla ja sekin on hyvä vaihtoehto. Ohje löytyi food52-sivustolta. Tuon alla näkyvän isoimmankin ufo-kesäkurpitsan oli tarkoitus päätyä salaattiin, mutta siinä oli hiukan liikaa siemeniä.


 1 vihreä keskikokoinen kesäkurpitsa
1 keltainen keskikokoinen kesäkurpitsa
nippu retiisejä
puolikas punasipulista tai salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1 rkl hunajaa
2 rkl shamppanjaviinietikkaa
1 dl oliiviöljyä
1 sitruunan kuori raastettuna
4 rkl sitruunanmehua
suolaa
vastajauhettua mustapippuria
1 - 2 dl manchegojuustoa raastettuna
puoli ruukkua minttua


Leikkaa kesäkurpitsat ja retiisit mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Kesäkurpitsat voi leikata myös mandoliinilla. Retiisit/mandoliini-yhdistelmä on turhan vaarallinen sormille. Mandoliinilla leikatessani käytin toiseksi ohuinta siivuvaihtoehtoa.

Laita viipaleet tarjoilukulhoon ja sekoittele.

Hienonna sipuli ja valkosipuli mahdollisimman pieneksi.


Sekoita kulhossa hunaja, shamppanjaviinietikka ja sitruunamehu. Lisää lopuksi oliiviöljy koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla ja pippurilla ja lisää mukaan hienonnettu sipuli ja valkosipuli sekä raastettu sitruunankuori.

Sekoita vinegretti kesäkurpitsa-retiisiviipaleiden sekaan. Sekoittele kevyesti.

Viimeistele juustoraasteella ja mintunlehdillä.