lauantai 31. lokakuuta 2015

Possunkyljyksiä, fenkolia ja omenaa siideri-sinappikastikkeella

Työkiireiden takia on viime aikoina tullut kokkailtua vähän laiskanlaisesti viime aikoina. Pakkohan sitä tietysti on syödä, mutta mitään uutta en ole kokeillut kuin satunnaisesti. Tänä viikonloppuna ajattelin ryhdistäytyä ja kokeilla useampaakin uutta reseptiä. Erityisesti polttelee yksi kalaresepti. Tänään tein kuitenkin kyljyksiä suosikkilehteni Delicious. magazinen reseptillä. Possunlihaa käytän vähänlaisesti ja tässäkin kiinnosti enemmän tuo muu osuus. Fenkolit ja omenat olivat raikkaan sitruunaisia ja kastike mukavan kirpakkaa. Ehdottomasti suositeltava resepti. Koska kaikki vain lohkotaan ronskisti, liha paistetaan nopeasti ja kaikki tyrkätään uuniin, itse kokkaaminen sujuu nopeasti ja tämän ruoan viitsisi kyhätä arki-iltanakin.
Ruoan voi tarjoilla ilman lisukkeitakin, mutta kyljysten seuraksi sopivat hyvin uunissa paistetut lohkoperunat.


3 - 4 possunkyljystä
2 fenkolia
2 punaista omenaa
1 iso punasipuli
4 - 6 valkosipulinkynttä
1 sitruuna
 muutama oksa tuoretta timjamia
muutama oksa tuoretta lehtipersiljaa
oliiviöljyä
voita
mustapippuria
suolaa
2 dl kuivaa omenasiideriä
1 rkl karkeaa dijon-sinappia


Mausta possunkyljykset suolalla ja mustapippurilla. Anna maustua parin tunnin ajan.

Kuumenna uuni 180 asteeseen.


Leikkaa fenkolit melko paksuiksi siivuiksi. Lohko omenat ja poista kannat ja siemenkota. Lohko myös punasipuli. Hienonna valkosipulinkynnet. Lohko sitruuna neljään osaan ja leikkaa lohkot vielä kahteen osaan. Aseta kaikki vihannekset uusivuokaan. Ripottele päälle suolaa ja vastajauhettua mustapippuria. Lisää mukaan osa timjaminoksista. Pirskottele päälle hiukan oliiviöljyä ja sekoita.


Paista 180 asteisessa uunissa puoli tuntia, kunnes vihannekset ovat pehmeitä.

Kuumenna paistinpannulla oliiviöljyä ja nokare voita. Paista kyljyksiä 4 - 5 minuuttia, käännä ja paista toiselta puolelta 2 - 3 minuuttia. Lisää pannulle muutama timjaminoksa.


Sekoita sinappi siideriin ja kaada pannulle. Anna kiehahtaa kokoon parin minuutin ajan.


Lisää kyljykset vihannesten sekaan uunipannulle ja kaada mukaan siideri-sinappikastike. Laita uuniin vielä viideksi minuutiksi.

Ota vuoka uunista ja ripottele päälle persiljasilppua.


sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Pekonilihapullat tomaatti-chipotlekastikkeessa

Näiden lihapullien teko ei onnistu ihan käden käänteessä, mutta lopputulos on vaivan arvoinen.  Alkuperäisen ohjeen mukaan lihapullat tarjoillaan leivän tai valkosipulileivän kanssa, mutta ihan yhtä hyvin ne voi tarjoilla pastan tai perinteiseen suomalaiseen tapaan keitettyjen perunoiden kanssa.


Lihapulliin:
5 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli
1 iso valkosipulinkynsi
1 tl kuivattua oreganoa
400 g jauhelihaa
170 g pekonia
2 rkl hienonnettua tuoretta oreganoa (tai meiramia)
0,5 dl päivän vanhaa vaaleaa leipää muruina
1 muna
hiukan suolaa
mustapippuria

Kastikeeseen:
 1 rkl balsamiviinietikkaa
2 rkl tomaattisosetta
400 g tomaattimurskaa
1 tl ruskeaa sokeria
2 - 3 isoa oksaa timjamia lehdet riivittyinä
1 tl (tai maun mukaan) chipotle-chiliä jauhettuna
2 dl lihalientä

Lisäksi:
1 pallo mozzarellaa
25 g parmesanraastetta
pari oksaa tuoretta oreganoa (tai meiramia)
 (tarjoiluun lisäksi keitettyjä perunoita, pastaa tai tuoretta vaaleaa leipää)

Chipotle on savustettua chiliä. Sen voi tarvittaessa korvata kuivatulla chilillä ja ripauksella savupaprikajauhetta.


Alkuperäisessä ohjeessa pekoni on käytetty kypsentämättömänä. Minä paistoin sen rapeaksi omassa rasvassaan ja valutin talouspaperin päällä. Käytätpä raakaa tai paistettua pekonia, pilko se hieman pienemmäksi ja jauha tehosekoittimessa tai yleiskoneessa pieneksi rouheeksi.

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna kattilassa 3 rkl oliiviöljyä. Lisää hienonnettu sipuli, valkosipuli ja kuivattu oregano. Sekoittele hieman. Paista sipuleita matalalla lämmöllä 10 minuuttia, kunnes ne ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä. Kaada sipulit isoon kulhoon ja anna jäähtyä.

Mittaa tomaattisose ja balsamiviinietikka kattilaan, jossa paistoit sipulit. Lisää myös tomaattimurska, sokeri, timjami, chili ja lihaliemi. Keitä matalalla lämmöllä puolisen tuntia. Sekoita välillä.

Lisää jauheliha kulhoon sipuleiden kanssa. Lisää myös tehosekoittimessa hienonnettu pekoni, tuore oregano, leivänmurut ja muna. Vaivaa käsin sekaisin. Mausta mustapippurilla. Suolaa voi lisätä maun mukaan.

Pyörittele taikina hieman golfpalloa pienemmiksi lihapulliksi. Kuumenna pannulla 2 rkl oliiviöljyä. Paista lihapulliin kauniin ruskea pinta. Vähennä lämpöä ja paista lihapullia matalalla lämmöllä noin 10 minuuttia. Kääntele välillä.

Kaada tomaattikastike uuninkestävään vuokaan. Lisää lihapullat. Ripottele päälle parmesania ja revi mozzarella paloiksi ja levitä pannulle.

Paista lihapullia 200 asteisessa uunissa 15 - 20 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja saa hieman väriä. Ota vuoka uunista ja ripottele päälle tuoreita oreganon tai meiramin lehtiä.

Tarjoile perunoiden, pastan tai tuoreen, vaalean leivän kanssa.


Ohje: delicious.

sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Suppilovahvero-mustakaalipaella

Huono sienivuosi, mutta sen verran suppilovahveroita sentään löytyi, että sain aikaiseksi tämän paellan. Mustakaalia löytyi ainankin Tampereen Sokoksesta, mutta sen voi korvata lehtikaalilla. Mustakaalia kasvattelin vuosi sitten parvekelaatikossa ja korkeissa Plantagenin lämpöruukuissa. Komeasti kasvoivat kukkien seassa ja edes ötökät eivät niitä tuhonneet. Tänä kesänä kasvatus jäi väliin, mutta ehkä ensi kesänä taas uudelleen.


Sieniliemeen:
2 rkl kuivattuja tatteja
2,5 dl kiehuvaa vettä
1 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli hienonnettuna
1 porkkana pieninä kuutioina
1 varsisellerin varsi pieninä kuutioina
rasia ruskeita herkkusieniä viipaloituina
6 sileälehtisen persiljan lehteä varsineen
4 oksaa timjamia
5 kokonaista mustapippuria
1 tl suolaa

Laita tatit kuumuutta kestävään kulhoon. Kaada päälle kiehuva vesi ja peitä kulho kelmulla. Anna sienten liota noin puoli tuntia.

Kuumenna öljy kattilassa. Lisää pannulle hienonnettu sipuli ja porkkana- ja varsisellerikuutiot. Kuullota kasviksia kunnes ne pehmenevät (noin 5 - 8 minuuttia). Sekoittele välillä.

Lisää viipaloidut herkkusienet ja persiljan ja timjamin oksat. Sekoita. Lisää kattilaan 12 dl kylmää vettä ja tatit liotusvesineen. Lisää vielä pippurit ja suola. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja keitä matalalla lämmöllä puoli tuntia.

Siivilöi liemi ja kaada se puhtaaseen kattilaan ja pidä kiehuvana.

Liemen voi myös valmistaa vaikka muutaman päivän etukäteen. Säilytä tällöin jääkaapissa ja kuumenna kiehuvaksi, kun alat valmistaa paellaa.


Paellaan:
6 rkl oliiviöljyä
1 l puhdistettuja suppilovahveroita
1 punainen paprika mahdollisimman pieninä kuutioina
1 iso sipuli hienonnettuna
1 punainen chili siemenet poistettuna ja hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä raastettuna
suolaa
vastajauhettua mustapippuria
3 dl paellariisiä (tai risottoriisiä)
2 dl kuivaa valkoviiniä
pari-kolme oksaa tuoretta timjamia lehdet riivittyinä
7 - 10 mustakaalin lehteä (tai 2 - 3 lehtikaalin lehteä)
 3 - 4 kananmunaa
sileälehtistä persiljaa silputtuna

Valmistele mustakaali myöhempää käyttöä varten. Poista kovat lehtiruodit ja leikkaa lehdet noin sentin levyisiksi suikaleiksi.

Kuumenna uuni 225 asteiseksi.

Revi sienet hieman pienemmiksi. Käytä paellapannua (tai matalaa pannua, jonka voi laittaa uuniin). Kuumenna 2 rkl oliiviöljyä pannulla. Laita sienet pannulle ja paista kunnes vesi haihtuu (noin 5 - 8 minuuttia). Mausta suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla. Siirrä sienet lautaselle odottamaan.

Kuumenna 2 rkl oliiviöljyä samalla pannulla, jolla paistoit sienet. Kuullota hienonnettua sipulia, chiliä ja paprikakuutioita pannulla noin 4 minuuttia. Sekoittele usein. Lisää valkosipuli ja sekoita. Mausta suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla.

Kaada riisit pannulle ja sekoita. Kuullota riisiä ja kasviksia kunnes riisit ovat läpikuultavia. Lisää viini pannulle ja anna kiehua niin kauan kunnes neste on haihtunut kokonaan. Lisää pannulle sienet ja sekoita. Lisää timjaminlehdet ja sienilientä niin paljon, että riisi peittyy juuri ja juuri. Mausta tarvittaessa vastajauhetulla mustapippurilla ja suolalla.

Kun sieniliemi kiehuu, vähennä lämpöä ja anna riisin hautua. ÄLÄ sekoita lainkaan.

Lisää sienilientä sitä mukaa, kun se imeytyy riisiin, mutta älä sekoita. Pannua voi ravistaa hiukan, jotta sieniliemi sekoittuu paellaan tasaisesti. Jatka keittämistä kunnes riisi on lähes kypsää ja neste kokonaan imeytynyt (noin 15 - 20 minuuttia). Anna riisin paahtua pannulla vielä noin viisi minuuttia kunnes reunoille ja pohjaan alkaa muodostua rapeaa pintaa. Riisi tuoksuu hieman paahtuneelta ja ritisee, mutta älä anna sen palaa.

Riisin paahtuessa kuumenna toisella pannulla 2 rkl oliiviöljyä. Lisää mustakaalisuikaleet pannulle ja mausta vastajauhetulla mustapippurilla ja suolalla. Kuullota hetki ja lisää sitten pannulle 0,5 dl vettä. Anna kaalin kiehua vedessä noin 4 minuuttia. Lusikoi kaali paellan päälle pannulle.

Tee pannuun jokaiselle kananmunalle matala kolo. Riko munat koloihin ja laita pannu uuniin. Anna olla uunissa kunnes valkuaiset hyytyvät (noin 8 - 10 minuuttia).

Ripottele valmiin paellan päälle persiljasilppua.


Auringonlasku värjäsi lauantaina pilvet pinkeiksi, mutta koko väriloisto oli parissa minuutissa ohi.