torstai 24. joulukuuta 2015

Joulukuun 24. Onkos tullut kesä...

Jouluaattoaamun Mimosa on yhtä kesäinen kuin keli ulkosalla. Sen myötä kaikille oikein iloista joulua.


1 osa appelsiinituoremehua
1 osa shamppanjaa tai kuohuviiniä

Alkoholittomaan:
1 osa appelsiinituoremehua
1 osa sitruunanmakuista kivennäisvettä

Kaada shamppajalasiin ensin shamppanja tai kivennäisvesi ja vasta sen jälkeen appelsiinituoremehu. Näin juoma sekoittuu itsestään.

keskiviikko 23. joulukuuta 2015

Joulukuun 23. Uunilohi

Jos joulunpyhinä tekee mieli muutakin kuin kinkkua tai laatikoita, niin uunilohi on mukava vaihtoehto. Sitä on helppo muunnella sen mukaan mitä kaapista löytyy. Teen itse yleensä fiiliksen mukaan. Lempimausteeni on tilli, niin kuin varmaan miljoonan muun. Tässä ohjeessa tilliä ei kuitenkaan ole, koska halusin mukaan peruskasviksia - parsakaalia ja porkkanaa.


1 kirjolohifile
150 g tuoretta parsakaalia
pari porkkanaa
100 - 150 g aurajuustoa
3 dl kermaa
suolaa
mustapippuria

Laita kirjolohifile uunivuokaan. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Käytä vain pieni ripaus suolaa, koska aurajuustokin on suolaista.


Kuori ja viipaloi porkkana, leikkaa parsakaali nupuiksi. Ryöppää parsakaalia ja porkkanaviipaleita pari minuuttia kiehuvassa miedosti suolatussa vedessä. Kaada kasvikset lävikköön ja huuhtele kylmällä vedellä.

Ripottele kasvikset kalan päälle uunivuokaan. Murenna päälle aurajuustoa maun mukaan. Kaada päälle kerma ja paista 175 asteisessa uunissa noin 25 - 35 minuuttia (fileen paksuuden mukaan) uunin alaosassa.


tiistai 22. joulukuuta 2015

Joulukuun 22. Sokerikuorintavoide

Sokerikuorintavoiteen tekemiseen kuluu ruhtinaalliset kaksi minuuttia ja aineet löytyvät melko suurella todennäköisyydellä ruokakaapista. Kookosöljyssä on ihana tuoksu, joten se ei mitään ylimääräistä hajustetta edes kaipaa. Oliiviöljyä en ole koskaan kokeillut, mutta sitä voi käyttää kookosöljyn sijaan, tuoksu tosin ei ole yhtä hyvä. Kuorinnan jälkeen iho on ihanan pehmeä.


1 dl kookosöljyä (tai oliiviöljyä)
1 - 1,5 dl sokeria
(0,5 tl aromaattista öljyä)

Sekoita kookosöljy ja sokeri ja halutessasi myös aromaattinen öljy. Käytä kuorintavoiteena koko vartalolle.

maanantai 21. joulukuuta 2015

Joulukuun 21. Marianne-jäädyke

Melkeinpä pääsi kalenteri unohtumaan tänään - aika lensi kuin siivillä seitsemästä kymmeneen. Tänään kalenterissa on tarjolla marianne-jäädykettä, joka menee täysin jäätelöstä. Ohje on todella vanha (ajalta ennen marianne-rouhetta) ja en edes muista milloin tätä ensimmäisen kerran tein. Sattumalta päätin kokeilla jäädykettä juuri jouluaaton jälkiruokana, joten sen vuoksi pidän tätä jollakin tapaa jouluun kuuluvana. Kuva on parin joulun takainen, jolloin tätä viimeksi on tehty.


0,75 - 1 dl marianne-rouhetta
2 munankeltuaista
1 dl sokeria
4 dl kermaa vaahdotettuna
marianne-rouhetta koristeluun

Vaahdota munankeltuaiset ja sokeri. Sekoita mukaan marianne-rouhe. Kääntele kermavaahto mukaan keltuaisseokseen.

Mikäli haluat tarjoilla jäädykkeen kokonaisena, kaada vaahto kevyesti öljyttyyn kakkuvuokaan tai jäädykemuottiin. Toinen vaihtoehto on pakastaa jäädyke noin litran vetoisessa pakastusrasiassa ja tarjoilla jäätelöpalloina tai tarjoiluastioihin lusikoituna.

Koristele jäädyke marianne-rouheella.

sunnuntai 20. joulukuuta 2015

Joulukuun 20. Porkkanamarmeladi ja rapeat sämpylät

Oli pakko alkaa tehdä itse leipää, kun en viitsinyt lähteä kauppaan. Muistin nähneeni näiden sämpylöiden ohjeen Soppa365-sivustolla ja kävin sen sieltä katsomassa. Tein kuitenkin vain reilun puoli annosta taikinaa ja korvasin maidon turkkilaisella jogurtilla. Sämpylöistä tuli juuri sellaisia mitä luvattiin - hieman sitkeitä ja rapeakuorisia. Sämpylöille halusin kaveriksi porkkanamarmeladia. Edit: Lisättäköön vielä, että marmeladi on aika kirpakkaa, miedompaa siitä saa käyttämällä 2 sitruunan ja 1 appelsiinin sijaan 2 appelsiinia ja 1 sitruunan.


Sämpylöihin:
2,5 dl vettä
1 dl turkkilaista jogurttia
15 g tuorehiivaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
n. 7 - 8 dl jauhoja
n. 1 dl jauhoja leipomiseen

Sekoita vesi ja turkkilainen jogurtti ja kuumenna kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva nesteeseen. Lisää juokseva hunaja ja suola. Sekoita mukaan jauhot.

Taikina tarttui aika reippaasti sormiin ja vaivasin sitä vain hetken aikaa. Lopputuloksen pitäisi olla sellainen, että taikina juuri ja juuri irtoaa kulhosta ja sormista.

Peitä taikina ja anna kohota 1 - 1,5 tunnin ajan.

Kun taikina on kohonnut, ripottele työtasolle reilu puoli desiä jauhoja. Kaada taikina varovasti tasolle. Sitä ei pidä vaivata lainkaan ja taikinassa pitäisi saada säilytettyä hiivan muodostamat kuplat. Ripottele taikinan päälle jauhoja.

Leikkaa taikinasta 4 - 5 leveähköä nauhaa ja leikkaa ne vielä kolmeen osaan. Näistä ei ole tarkoituskaan saada samannäköisiä, mutta paistamisen kannalta niiden pitäisi olla samankokoisia.

Nostele sämpylät varovasti leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Laita sämpylät uuniin ja paista 240-asteisessa uunissa 15 - 20 minuuttia.


Porkkanamarmeladiin:
4 isoa porkkanaa karkeana raasteena
1 appelsiinin mehu
1 greipin mehu
2 sitruunan mehu

2 dl hillosokeri

Purista appelsiinista, greipistä ja sitruunoista mehu. Jätä reilu puoli desiä mehusta sivuun ja kuumenna loput kattilassa. Lisää porkkanaraaste ja keitä raaste pehmeäksi (noin 15 minuuttia).

Lisää hillosokeri ja loput mehusta. Keitä 15 minuuttia.

Kaada valmis porkkanamarmeladi steriloituun lasipurkkiin ja sulje kansi.

Tarjoile porkkanamarmeladi sämpylöiden ja voin kanssa.



lauantai 19. joulukuuta 2015

Joulukuun 19. Punajuuri-vuohenjuustopasta

Oletin punajuuripastasta tulevan enemmän violettiin vivahtavaa, mutta tästä tuli ihan joulunpunaista, mikä tietysti sopii joulukalenteriin hyvin. Jäähtyessään väri muuttui siihen suuntaan mitä oletinkin sen olevan. Ohje on ollut Pirkka-lehdessä.


300 g penne-pastaa
1 rkl oliiviöljyä
500 g tuoretta punajuurta
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 dl vettä
suolaa
mustapippuria
1 rkl hunajaa
2 rkl oliiviöljyä
puoli ruukkua basilikaa silputtuna
100 - 150 g  vuohenjuustoa murennettuna

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kun pasta on valmista, lisää siihen 1 rkl oliiviöljyä ja sekoita.

Pese ja kuori punajuuret ja raasta ne karkeaksi raasteeksi. Hienonna sipuli ja murskaa valkosipulinkynnet.

Kuumenna oliiviöljy pannulla ja kuullota sipulia, punajuuria ja valkosipulia pannulla muutama minuutti. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Lisää hunaja ja vesi.

Hauduta punajuuriseosta kannen alla matalalla lämmöllä noin 15 - 20 minuuttia kunnes punajuuret ovat pehmenneet.

Lisää valmis pasta punajuuriseoksen joukkoon ja sekoita. Lisää osa vuohenjuustosta pastan sekaan ja sekoita.

Ripottele basilikasilppua ja murennettua vuohenjuustoa pasta-annosten päälle.


perjantai 18. joulukuuta 2015

Joulukuun 18. Sipulipiiraat

Tämä tuli kyhättyä kokoon hätäisesti, koska onnistuin pudottamaan tryffeliseoksen lattialle, josta siivosin sen suosilla roskikseen. Koska makeita juttuja on ollut tämän vuoden joulukalenterissa enemmän kuin tarpeeksi, oli muutenkin kivempi väsätä jotain suolaista. Näistä voi kukin muotoilla mielensä mukaan pienempiä tai pyöreitä suolapaloja, mutta helpointa on tietysti käyttää kokonaisia voitaikinalevyjä. Näin jälkikäteen totesin, että ei noista mitään kaunokaisia tullut, nätimpiä olisi tullut voitelemalla.


5 voitaikinalevyä
4 isoa punasipulia tai keltasipulia ohuina suikaleina
50 g voita
muutama timjaminoksa tai 1 tl kuivattua timjamia
2 munaa
100 g valkosipulituorejuustoa
100 g raastettua gruyerea tai emmentalia
ripaus raastettua muskottipähkinää
suolaa
mustapippuria
koristeluun yrttejä tai ruohosipulia

(maitoa tai kananmunaa voiteluun)

Sulata voi pannulla ja lisää ohuiksi suikaloidut sipulit ja timjami. Anna sipulien karamellisoitua matalalla lämmöllä 45 minuuttia. Sekoita silloin tällöin. 

Ota voitaikinalevyt sulamaan. Kuumenna uuni 190 asteeseen. Kauli voitaikinalevyt hieman ohuemmiksi. Pistele voitaikinalevyt haarukalla (jos haluat voidella levyt, tee se tässä vaiheessa) ja esipaista uunissa 15 minuuttia.

Sekoita munat ja tuorejuusto. Lisää juustoraaste ja mausta suolalla, mustapippurilla ja muskottipähkinällä. Lisää myös puolet sipuleista.

Ota voitaikinalevyt uunista ja paina niitä kevyesti keskeltä hieman matalammiksi. Lusikoi täytettä voitaikinalevyjen päälle.

Paista vielä 10 - 15 minuuttia, kunnes täyte saa vähän väriä ja hyytyy.

Jaa loput karamellisoituneet sipulit piiraiden päälle, koristele yrteillä tai ruhosipulisilpulla.

torstai 17. joulukuuta 2015

Joulukuun 17. Tuunattu suklaa

 Keittiön pöydällä pyöri pussillinen pakastekuivattuja punaisia marjoja ja ajattelin, että ovat kovin jouluisen näköisiä, joten mihinkähän joulujuttuihin niitä voisi käyttää. Tuli sitten mieleen, että sulattaisikohan suklaata ja ripottelisi niitä siihen päälle koristeeksi. Uteliaisuuttani katsoin netistä löytyykö sieltä kuvia vastaavista. Ajauduin Maku-lehden sivuille ja siellä oli vieläkin paremman näköinen vaihtoehto, jossa oli pähkinöiden lisäksi käytetty lehtikultaa. Ja kappas vaan - minulla on ollut vuoden verran kaapissa käyttämätön purkki lehtikultaa, jonka tilasin alun perin yhtä jälkkäriä varten. Ja kun noita valmiita levyjä tuossa nyt katselee, niin kaikista upein on kyllä tuo pekaanipähkinöillä, kuorituilla hasselpähkinöillä ja lehtikullalla koristettu levy, joka on maustettu kanelilla ja kardemummalla.
 
 
suklaalevyjä (valkoista, tummaa, maitosuklaata)
1 suklaalevy = 1 tuunattu suklaalevy

Koristeluun vaikkapa:
pähkinöitä, pakastekuivattuja marjoja, kuivattuja hedelmiä tai marjoja, lehtikultaa

Mausteeksi vaikkapa:
kanelia, kardemummaa, kuivattua chiliä

Muotteihin:
leivinpaperia
rypsiöljyä

Muottina voi käyttää vaikka mitä astiaa. Suklaalevyn mallisen saa helposti esimerkiksi suorakaiteen mallisessa leipävuoassa, pyöreän saa helposti vaikka kukkaruukun aluslautasella. Yritä valita jotakuinkin suklaalevyn kokoisia muotteja. Vuoraa muotti leivinpaperilla, joka on sivelty ohuesti rypsiöljyllä.

Sulata suklaa vesihauteessa, varo roiskuttamasta vettä suklaan sekaan. Sulatin kaksi levyä kerrallaan ja tein niistä kaksi suklaalevyä. Valkoisen suklaan pidin valkoisena, tummaan suklaaseen käytin yhden tumman ja yhden maitosuklaalevyn.

Sulaneen suklaan voi maustaa. Valkoiseen en keksinyt hyvää maustetta, mutta tummaan sopii  kuivattu chili (1 tl per suklaalevy tai maun mukaan). Kanelilla ja kardemummalla saa joulusuklaan makuista tummaa suklaata (1 tl kardemummaa ja 1 tl kanelia per suklaalevy tai maun mukaan).

Kaada suklaa muotteihin. Ripottele päälle haluamasi koristeet. Koristeita voi painaa kevyesti hieman syvemmälle suklaaseen.

Näissä suklaalevyissä on käytetty:
pekaanipähkinöitä, kuorittuja hasselpähkinöitä, lehtikultaa
 
 
pakastekuivattuja mansikoita, vadelmia ja karhunvatukoita
 
 
hiukan rouhittuja suolattuja pistaasipähkinöitä ja kuivattuja mustikoita
 
 
Jos sopivia muotteja ei ole käsillä, suklaasta voi tehdä vaikka pikkuleivän kokoisia suklaapaloja. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla ja annostele sulatettua suklaata ruokalusikalla leivinpaperin päälle. Tasoita hiukan lusikalla. Asettele haluamasti koristeet suklaapyörylöille.


Jos käytät lehtikultaa, asettele se paikoilleen pinseteillä. Ainakin tuon minun lehtikultapurkkini mukana lähetettiin puiset pinsetit. Lehtikulta liimautuu tasaisesti lämpimään suklaaseen ilman sen kummempaa yrittämistä, kun pudotat palan lehtikultaa kevyesti suklaan päälle.

Anna suklaan jähmettyä huoneenlämmössä.


Tuunatut suklaat käyvät hyvin joululahjaksi. Viime vuoden joulukalenterin valkoinen rocky road on myös kiva lahjaidea.

keskiviikko 16. joulukuuta 2015

Joulukuun 16. Karamellisoituja kastanjoita, sitruunaa ja salviaa

Olen tasan kerran aiemmin kokannut kastanjoita. Silloin perinteisesti suolapedillä paahtamalla. Enkä pitänyt niitä kummoisina. Päätin kuitenkin kokeilla kastanjoita uudelleen, koska Donatella Arpaian resepti vaikutti kiinnostavalle. Paljon parempia näistä tulikin, kastanjoissa oli hieman paahtunut karamellisoitunut pinta, sitruuna raikasti makua ja salviasta tuli kiva aromi. Muista valita kiinteitä, painavia kastanjoita. Jos kastanja jää kattilassa kellumaan, sen voi jo suosiolla heittää roskiin.


400 - 450 g kastanjoita
2 rkl voita
2 tl ruskeaa sokeria
0,5 tl suolaa
0,75 dl vettä
puoli ruukkua salviaa
1 sitruunan kuori ohuina suikaleina
(rypsiöljyä salvian paistamiseen)

Leikkaa kastanjoiden kylkeen X-viilto terävällä veitsellä. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Keitä kastanjoita 5 - 10 minuuttia.

Kaada vesi kattilasta. Anna kastanjoiden jäähtyä kunnes pystyt käsittelemään niitä. Kuori kastanjat. Myös se kuituinen sisempi kuori, joka saattaa lähteä todella helposti tai sitten vaan veitsen avulla.

Sekoita pannulla kastanjat, pari oksaa salviaa, voi, sokeri, suola ja vesi. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Anna kiehua pannua peittämättä keskilämmöllä välillä sekoitellen kunnes vesi on haihtunut, voi alkaa sihahdella ja kastanjat alkavat saada väriä (noin 5 - 8 minuuttia).

Paahda kastanjoita pannulla kunnes ne ovat karamellisoituneet, heiluttele pannua tai sekoittele kastanjoita paahtamisen aikana.

Kuumenna toisella pannulla reilu loraus rypsiöljyä. Paista 10 - 15 salvianlehteä kuumassa öljyssä rapeiksi (n. 1 - 2 minuuttia). Siirrä talouspaperin päälle odottamaan hetkeksi.

Poista kastanjapannu liedeltä. Poista salvian oksat ja sekoita mukaan sitruunankuorisuikaleet. Ripottele päälle rapeat salvianlehdet. Tarjoile lämpiminä.


tiistai 15. joulukuuta 2015

Joulukuun 15. Paahdetut ruusukaalit

Pidän ruusukaaleista enemmän paahdettuina kuin keitettyinä ja näihin halusin mukaan raikasta makua sitruunasta ja granaattiomenan siemenistä. Sitruuna yksistään on ehkä vähän turhan voimakasta, lisäsin hunajaa pehmentämään makua. Vähän jäi jälkikäteen harmittamaan, että vasta lisättyäni sitruunaa, katseeni osui pöydällä olevaan lemon curd -purkkiin. Siitä olisi todennäköisesti saanut viritettyä jonkun hyvän kastikkeen. Pitänee mennä ostamaan uusi pussillinen ruusukaaleja.


250 g ruusukaaleja
3 rkl oliiviöljyä
suolaa
sitruunanmehua
hunajaa
kourallinen saksanpähkinöitä
noin puolen granaattiomenan siemenet

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Peitä uunipelti foliolla.

Siisti ruusukaalit ja halkaise ne. Sekoita oliiviöljy ruusukaaleihin kulhossa. Ripottele mukaan myös hiukan suolaa.

Siirrä ruusukaalit uunipellille ja paahda uunissa noin 15 minuuttia, kunnes ruusukaalit saavat hiukan väriä.

Paahda saksanpähkinät nopeasti kuivalla pannulla.

Ota ruusukaalit uunista. Pirskottele niille haluamasi määrä sitruunamehua ja hunajaa. Sekoita ja siirrä tarjoiluastiaan. Ripottele päälle pähkinät ja puolen granaattiomenan siemenet.

maanantai 14. joulukuuta 2015

Joulukuun 14. Juustoinen joulukranssi

Komean kranssin ohje tuli vastaan suosikkiruokalehteni delicious. magazinen twitterissä. Olen aiemminkin tehnyt vähän vastaavaa pull apart -leipää, johon käytettiin valkosipulivoita voiteluun. Pull apart -leivät sopivat hyvin vierastarjottavaksi tai kivaksi yllätykseksi työkavereille, jolloin pöydässä jokainen voi murtaa leivästä haluamansa kokoisen palleron ja dippailla sitä kastikkeeseen. Jokaisella pallerolla on juustoinen sydän. Dipiksi suosittelen ehdottomasti paprikaista salaatinkastiketta, joka on sopivan kirpeää juustoiselle leivälle ja kaiken lisäksi joulunpunaista. Ja pitää vielä lisätä, että tätä leipää todellakin kannattaa kokeilla


Taikinaan:
3,5 dl vettä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 rkl öljyä
n. 15 g tuorehiivaa
500 g jauhoja

Kuumenna vesi kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva veteen. Mittaa mukaan suola, sokeri, öljy ja jauhot. Sekoita taikina palloksi. Vaivaa työtasolla noin 10 minuutin ajan. Taikina tarttuu aluksi sormiin, mutta siitä tulee joustavaa ja sormiin tarttumatonta vaivaamisen aikana.

Laita taikinapallo kulhoon, peitä kulho keittiöpyyhkeellä tai tuorekelmulla ja anna kohota noin tunnin ajan kunnes taikina kohonnut kaksinkertaiseksi.


Leivontaan:
100 g pala cheddaria, gruyerea tai mozzarellaa
50 g voita sulatettuna
75 g parmesania raastettuna
1,5 tl tuoretta rosmariinia hienoksi silputtuna ja muutama varsi koristeluun
1,5 tl kuivattua basilikaa ja/tai oreganoa
suolahiutaleita
kirsikkatomaatteja koristeluun


Leikkaa kohoamisen aikana cheddar, gruyere tai mozzarella noin 1,5 x 1,5 cm kokoisiksi paloiksi. 

Sulata voi pienessä kulhossa. 

Mittaa eri kulhoon parmesanraaste, silputtu rosmariini ja basilika/oregano.

Peitä uunipelti leivinpaperilla, aseta keskelle peltiä nurinpäin pieni uuninkestävä (halkaisija noin 10 cm)  vuoka.

Leivo taikina tasaiseksi pötkyläksi ja leikkaa se 25 yhtäsuureen osaan. 

Pyörittele taikinasta palloja. Paina jokaisen pallon keskelle alapuolelta juustokuutio ja nipistä taikina kiinni. Pyöräytä vielä pallo hyvin kevyesti tasaiseksi.

Kasta taikinapallo voisulaan ja pyöräytä sen jälkeen kevyesti parmesan-yrttiseoksessa.

Asettele osa palloista pellille uunivuoan ympärille. Jätä pallojen väliin ja vuoan reunaan 0,5 cm kohoamisväli. Asettele loput pallot samalla tavalla kranssin ulkokehälle.

Peitä kranssi väljästi öljytyllä foliolla ja anna kohota 40 - 60 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi.

Paista kranssia 190-asteisessa uunissa (170-asteisessa kiertoilmauunissa) 40 - 50 minuuttia. Mikäli juusto alkaa tummua liikaa, peitä kranssi kevyesti foliolla.


Anna kranssin jäähtyä jonkin aikaa. Koristele rosmariininoksilla, suolahiutaleilla ja kirsikkatomaateilla.

Kranssin voi tarjoilla napostelupalana dippikastikkeen kanssa tai sellaisenaan. Tarjoiluastiaksi sopii hyvin se vuoka, jonka avulla paistoit leivän.

Dippikastikkeeksi käy loistavasti paprikainen salaatinkastike.

sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Joulukuun 13. Juures- ja lehtikaaligratiini

Minulle eivät jouluruoat ole oikein koskaan maistuneet. Lapsena söin vain perunalaatikkoa, palapaistia ja säilykeherneitä. Sittemmin myös lanttulaatikko on päässyt joulusuosikkien joukkoon ja tietysti myös lämminsavustettu lohi. Porkkanalaatikkokin sopii mainiosti. Koska nuo perinteiset laatikot maistuvat minulle, en varmastikaan tekisi tätä gratiinia jouluksi, mutta jos joku ei laatikoista piittaa, tämä muskotille maistuva gratiini olisi hyvä vaihtoehto joulupöytään. Uunista tulviva tuoksukin on hyvin jouluinen.

 
oliiviöljyä
voita
1 iso sipuli
pienehkö lanttu
2 - 3 isoa perunaa
3 porkkanaa
3 isoa lehtikaalin lehteä
2 dl kermaa
1 dl maitoa
suolaa
mustapippuria
laakerinlehti
vastaraastettua muskottipähkinää

Hienonna sipuli ja riivi lehtikaalista paksut lehtiruodit pois. Hienonna lehtikaali ohuiksi suikaleiksi. Voitele uunivuoka. Laakea, mutta tarpeeksi korkealaitainen vuoka on paras vaihtoehto.

Kuori lanttu, perunat ja porkkanat ja leikkaa ne vähän ranskalaisia vahvemmiksi tikuiksi.

Kuumenna pannulla oliiviöljyä ja pieni nokare voita. Lisää hienonnettu sipuli pannulle ja sekoittele muutaman minuutin ajan niin, että sipuli pehmenee, mutta ei saa väriä.

Lisää pannulle juurekset. Tee tämä tarvittaessa osissa, jos pannu on liian pieni. Nopea pyöräytys pannulla riittää. Lisää lopuksi pannulle lehtikaali. Sekoittele kunnes lehtikaali pehmenee.

Kaada seos uunivuokaan. Sekoittele ja mausta suolalla ja ripauksella mustapippuria. Sekoita hyvin.

Kuumenna kerma-maitoseos kattilassa kiehuvaksi ja kaada uunivuokaan. Työnnä laakerinlehti juuresten sekaan ja raasta muskottipähkinää päälle. Jos et löydä kokonaisia muskottipähkinöitä, käytä valmiiksi jauhettua.

Paista 180-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia kunnes juurekset ovat pehmeitä ja pinta saanut hieman väriä. Paistoaika riippuu vuoan koosta, pienemmässä vuoassa paistoaika on pidempi.

 

lauantai 12. joulukuuta 2015

Joulukuun 12. Yleispuhdistusaine

Viime vuoden joulukalenterissa oli ympäristöystävällisiä siivousniksejä ja siellä sanoin kokeilevani sitruksista etikkaa yleispuhdistusaineena. Tämä on nyt tuon viime vuonna löytyneen ohjeen mukaan tehty, mutta ei vielä valmista. Nyt oli nimittäin viimeinen hetki laittaa tämä blogiin, jos joku haluaa viimeistellä joulusiivouksen sitrustuoksuisella etikalla, koska valmistuminen kestää kaksi viikkoa. Ehkä tuo ei nyt ihan tarkkaa kuitenkaan ole.


sitrushedelmien kuoria
väkiviinaetikkaa
lasipurkki (tai etikkapullo)

Leikkaa sitruksista (sitruunoita, appelsiineja, limejä...) kuoret. Tuossa alkuperäisessä ohjeessa on kuoret jätetty paksummiksi, joissakin ohjeissa kuoria ei ole ohennettu yhtään, mutta minä leikkasin kuorimaveitsellä vain appelsiinien oranssin osan. Toinen syy oli se, että halusin enemmän aromia, jota kuvittelen irtoavan nopeammin näin. Toinen syy puolestaan se, että noin ohuina ne voi pudottaa suoraan etikkapulloon ja mitään erillistä purkkia ei tarvita.

Kaada sitrusten kuorien päälle etikkaa niin, että kuoret peittyvät ja säilytä suljetussa purkissa (tai pullossa) kaksi viikkoa.

Kahden viikon kuluttua, poista kuoret ja siivilöi etikka, jos se on tarpeen. Laimenna vedellä ennen käyttöä 1:1. Käytä etikkaa yleispuhdistusaineen tapaan.

perjantai 11. joulukuuta 2015

Joulukuun 11. Pikaisesti pikkelöidyt inkivääripunajuuret

Nyt jäi tosi myöhäiseksi tämän päivän joulukalenteri, kun nukahdin. Mutta tärkeintä, että on oikean päivän aikana blogissa. Taisin jo kesällä noteerata nämä punajuuret Olive Magazinessa, mutta ajattelin alun perinkin, että nuo sopisivat joulukalenteriin, jos sellaisen teen. Nämä saa nopeasti joulukalan kaveriksi, sillä tekemisessä menee vain puolisen tuntia ja punajuuret ovat syötävissä jo seuraavana päivänä. Inkivääri antaa mukavasti pientä potkua.


3 - 4 pienehköä punajuurta
reilu sentin pala tuoretta inkivääriä kuorittuna ja ohuesti viipaloituna
2,5 dl valkoviinietikkaa
2,5 dl vettä
2 rkl sokeria
1 rkl korianterinsiemeniä
1 tl suolaa
puolen desin verran tuoretta tilliä


Kuori punajuuret ja leikkaa ne mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Parhaan tuloksen saa mandoliinilla.

Mittaa kattilaan valkoviinietikka, vesi, sokeri, korianterinsiemenet ja suola. Lisää myös inkiväärin viipaleet. Kuumenna liemi kiehuvaksi.

Lisää punajuuriviipaleet ja keitä matalalla lämmöllä 5 minuuttia.

Siirrä punajuuret tillin lehdyköiden kanssa purkkiin ja kaada päälle sen verran lientä, että punajuuret peittyvät. Päälle voi taittaa tillinvarren niin, että punajuuret pysyvät liemen alla. Sulje kansi ja jäähdytä. Pidä yön yli jääkaapissa. Punajuuret voi tarjoilla jo seuraavana päivänä. Säilyvät viikon verran.

Edit: Tarjoiltaessa tuore tilli näyttää kivalle lisukkeelle.

torstai 10. joulukuuta 2015

Joulukuun 10. Hunajakennopopcornit ja jouluiset suklaapopcornit

Jos sun mielestä leffat ei ole mitään ilman popcornia, niin tässä pari kivaa ja nopsaa ohjetta, mikäli tykkäät makeista popcorneista ja aiot katsella joululeffoja. Suklaiset popparit on tehty Valion ohjeen mukaan ja hunajakennopopparit (joka muuten oli ihan uusi tuttavuus) Donna Hayn ohjeen mukaan. Donna Hayn ohjeessa popcornit olivat karamellipopcorneja, mutta mahtaako niitä nykyisin saada valmiina. Itse voi tietysti alkaa tekemään, mutta näissä on kyllä makeutta ihan tarpeeksi ilmankin. Tein noita molempia puoli annosta, jolloin 1 pussillinen popcornia riitti kahteen eri laatuun. Ja ihan tiedoksi, että molemmat on järjettömän hyviä. Kaneli ja kardemumma antavat ihanan joulusuklaan maun suklaapopcorneihin ja hunajakennopopcornit ovat loistava yhdistelmä suolaista ja makeaa.


Suklaapopparit (kokonainen annos):
1 pss (90 g) mikropopcornia
75 g voita
150 g tummaa suklaata (käytin puolet tummaa ja puolet Fasun sinistä)
1 tl kanelia
1 tl kardemummaa


Poksauttele popcornit mikrossa pakkauksen ohjeen mukaan valmiiksi. 

Poista tarkasti kaikki poksahtamattomat jyvät. Suklaisina poksahtamattomia ei helposti erota ja kenellekään ei haluta joulurisuina hammasremonttia.

Sulata voi miedolla lämmöllä kattilassa ja lisää suklaa sekä mausteet. Liedeltä voi katkaista lämmön tässä vaiheessa. Sekoittele kunnes suklaa sulaa. Lisää popcornit suklaan sekaan ja sekoita niin, että popcornit peittyvät tasaisesti suklaaseen. Kaada popcornit laakeaan vuokaan ja siirrä hetkeksi kylmään, jotta suklaa jähmettyy nopeasti ja popcornit eivät vety.


Hunajakennopopparit (puolitettu Donna Hayn ohjeesta):
1/2 pss (45 g) mikropopcornia
2 dl sokeria
0,8 dl vaaleaa siirappia
0,4 dl vettä
0,5 rkl soodaa
(rypsiöljyä voiteluun)


Poksauttele popcornit mikrossa pakkauksen ohjeen mukaan valmiiksi. 

Poista tarkasti kaikki poksahtamattomat jyvät. Hunajakennosta poksahtamattomia ei helposti erota ja kenellekään ei haluta joulurisuina hammasremonttia.Tässä ohjeessa tämä on vieläkin tärkeämpää, koska jyvät uppoavat piiloon hunajakennoon.
 
Levitä uunipellille valmiiksi leivinpaperi. Voitele paperi ohuelti rypsiöljyllä. Levitys onnistuu helposti talouspaperilla. Ripottele popcornit leivinpaperin päälle. Tällä puolella annoksella tulee reilun puolen arkin verran hunajakennokaramellia, joten sitä laajemmalti ei kannata levitellä.
Mittaa sokeri, siirappi ja vesi korkeareunaiseen kattilaan tai kasariin. Ainekset nousevat loppuvaiheessa max. kolminkertaisiksi etkä taatusti halua alkaa jynssäämään hellaa. Sekoita. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua matalalla lämmöllä. Älä sekoita. Keitä kunnes seos on 152-asteista. Minulla tähän meni tasan 8 minuuttia (tehokas induktioliesi). Jos teet hunajakennokaramellia ilman lämpömittaria, huomaa, että tupla-annoksessa on pidempi keittoaika eli noin 15 - 17 minuuttia.

Kun karamelliseos on lämpötilaltaan 152 astetta, kaada mukaan puoli ruokalusikallista soodaa. Sekoita nopeasti. Seos kuohahtaa ja muuttuu vaaleaksi lähes välittömästi sekoittaessa. 
Kaada karamelliseos nopeasti popcornien päälle. Älä ala tasoittelemaan, jotta pinta pysyy kauniina ja kuplat ehjinä. Popcorneja voi painella hieman myös karamelliseoksen päälle. Anna jähmettyä reilu puoli tuntia. Leikkaa tai murra hunajakennopopcornit paloiksi, kun karamelliseos on jähmettynyt rapeaksi. Hunajakennopopcorneja voi säilyttää viikon verran ilmatiiviissä rasiassa.

keskiviikko 9. joulukuuta 2015

Joulukuun 9. Mausteista juomaa ja huonetuoksuja

Minä en juo lainkaan kahvia, mutta pakon edessä olen sitä joutunut välillä ottamaan. Olen töissä IT-alalla ja siksipä päässyt useasti demoamaan tuotteita asiakkaille. Useimmiten demoissa tarjoillaan kahvia ja teetä ja jotain suolaista tai makeaa vähän ajankohdasta riippuen. Nykypäivänä lähes aina tarjolla on teetä, mutta ei aina. Yleensä huomaan sen ajoissa ja pääsen perääntymään kahvitarjoilusta vetoamalla siihen, että joudun demossa puhumaan niin paljon, että samalla ei oikein voi juoda mitään ja nappaan vain lasillisen kylmää vettä. Pari kertaa on kuitenkin käynyt niin, että nurkan takana onkin ollut salakavalasti piilossa pelkkä kahvitermos. En viitsi mainita teenjuonnista, koska sitten joku lähtee pikaisesti sitä minulle hakemaan tai on nolona siitä, että ei ole moista huomioinut alun perinkään. Siispä olen kupin pohjalle ottanut pienen lirauksen kahvia ja hukuttanut senkin maitoon. En tajua miten kahvi voi tuoksua niin hyvälle, mutta maistua niin pahalle. Ihan sama minkälaisesta kahvista on kyse. Teenkään ei tarvitse aina olla samanlaista. Sitä paitsi nämä menevät myös huonetuoksuista.


0,6 l vettä
2 sitruunan mehu
pari tukevaa oksaa tuoretta rosmariinia

Silppua rosmariini ja keitä silppua vedessä noin 10 minuuttia. Siivilöi vesi. Lisää sitruunamehu, kuumenna kiehumispisteeseen ja tarjoile.

 Tai tee samoista aineksista huonetuoksu. Älä purista sitruunoista mehua, vaan leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Rosmariinitkin saavat olla oksina, hakkaa niitä hiukan veitsen hamarapuolella. Laita sitruunaviipaleet ja rosmariininoksat kattilaan ja keitä hiljaisella lämmöllä ilman kantta 10 minuuttia. Laita lämpö nollille ja jätä kattila levylle ilman kantta. Tuoksu leviää nopeasti. Tuoksuvan sekoituksen voi myös laittaa fonduepataan ja lämmittää, jolloin tuoksua irtoaa vieläkin paremmin. 


0,6 l vettä
2 appelsiinin mehu
5 neilikkaa
1 kanelitanko
pari pussia teetä tai saman verran irtoteetä

Keitä neilikoita ja kanelitankoa vedessä noin 10 minuuttia. Laita tee hautumaan kuumaan veteen kannen alle. Poista teepussit/teepallo ja lisää mukaan appelsiinimehu. Kuumenna kiehumispisteeseen ja tarjoile.

Tai tee samoista aineksista huonetuoksu. Älä käytä teetä, äläkä purista appelsiineista mehua, vaan leikkaa ne ohuiksi siivuiksi. Laita vesi, appelsiiniviipaleet, neilikat ja kanelitanko kattilaan ja keitä hiljaisella lämmöllä ilman kantta 10 minuuttia. Laita lämpö nollille ja jätä kattila levylle ilman kantta. Tuoksu leviää nopeasti. Tuoksuvan sekoituksen voi myös laittaa fonduepataan ja lämmittää, jolloin tuoksua irtoaa vieläkin paremmin.

 
0,6 l vettä
1 rkl raastettua inkivääriä tai tuplamäärä viipaleina
1 tähtianis/kuppi

Keitä inkivääriä vedessä vähintään 10 minuuttia. Siivilöi vesi. Tarjoile, laita koristeeksi tähtianis. Tätä en ole koskaan ajatellut huonetuoksuna, mutta toimii varmasti ihan hyvin sellaisenakin.

Ps. Erityisen voimakasta huonetuoksua saa helposti laittamalla sitrushedelmiä puolikkaina (esim. 1 appelsiini ja 1 lime) tai viipaleina 80 asteiseen uuniin. Puolikkaita voi paistella kauemmin ja niistä voi kokkauksen jälkeen puristaa mehut ja käyttää vaikka salaatinkastikkeessa.

tiistai 8. joulukuuta 2015

Joulukuun 8. Sitruunaiset parmesanherneet

Meillä joulupöytään ovat aina kuuluneet herneet. Ne ovat aina olleet säilykeherneitä, joita ei muuten tule koskaan ostettua. Talviaikaan kuuluvat puolestaan pakasteherneet ja kesäkaudella ostan litratolkulla tuoreita herneitä. Tampereella muuten parhaat kesäherneet löytyvät aina Sokoksesta, jossa laatu pysyy tasaisena koko kesän. Tämä hernekokeilu oli puolestaan nopea ja herneet olivat hyviä. Ohje on Jamie Oliverin. Ainoa haittapuoli tässä on se, että herneet pitää myös syödä nopeasti ennen kuin juusto alkaa kovettua eli suoraan hellalta pöytään. Tosin tänäkin vuonna aion hommata niitä säilykeherneitä jouluksi.


4 dl herneitä
1 dl vastaraastettua parmesania
oliiviöljyä
sitruuna
valkopippuria

Keitä herneitä kunnes ne ovat sopivan kypsiä, pakasteherneissä aikaa ei mene kuin pari minuuttia.

Ota mukillisen verran keitinvettä talteen ja siivilöi herneet. Laita herneet takaisin tyhjään kattilaan takaisin levylle ja sekoita mukaan pieni osa talteenotetusta keitinvedestä. Lisää loraus oliiviöljyä ja sekoita. Lisää parmesan. Lisää keitinvettä sen verran, että saat herneet pysymään irtonaisina ja juusto maustaa kaikki herneet. Lopputuloksen tulisi olla risottomaisen löysä.

Puserra mukaan sitruunamehua maun mukaan ja mausta valkopippurilla.

Juoksuta herneet pöytään.


maanantai 7. joulukuuta 2015

Joulukuun 7. Hunajaiset Hasselbackan perunat gorgonzolan kanssa

 Liian harvoin tulee tehtyä Hasselbackan perunoita. Yleensä olen ne kuorinut, mutta nyt tein Jamie Oliverin ohjeella näitä kuorineen paistettuja hunajaisia hasselbackoja. jotka maistuvat todella hyville homejuuston kanssa. Näistä tuli ihanan rapeakuorisia. Lapsena muuten ihmettelin miksi ihmeessä näihin perunoihin ei tule pähkinää, kun kerran ovat Hasselbackan perunoita.


1 kg perunoita esim. rosamunda
puoli ruukkua rosmariinia
80 g voita
oliiviöljyä
(jos et aio tarjoilla perunoita homejuuston kanssa, kannattaa lisätä ripaus suolaa)
 Lopuksi:
juoksevaa hunajaa

Tarjoiluun:
gorgonzolaa
rucolaa

Lämmitä uuni 200 asteeseen.

Pese perunat ja kuivaa ne. Leikkaa perunoiden päällipuolelle noin 2/3 syvyyteen asti ylettyvät viillot 1 - 2 mm välein. Pätki noin rosmariini pieniksi lehdyköiksi  (jätä muutama oksa koristeeksi) ja työnnä ne varovasti perunoiden viiltoihin.

Leikkaa voi pieniksi kuutioiksi ja asettele kuutiot uunivuoan pohjalle. Pirskottele pohjalle myös hieman oliiviöljyä. Laita vuoka hetkeksi kuumaan uuniin, jotta rasva sulaa.

Asettele perunat vuokaan ja ripottele pohjallekin hieman rosmariinia.

Paista 50 - 60 minuuttia. Kääntele perunoita useampaan kertaan paiston aikana ja valele niille voi-öljyseosta vuoan pohjalta.

Kun perunat ovat kypsiä, valuta niille haluamasi määrä hunajaa ja laita vielä viideksi minuutiksi uuniin.

Ota perunat uunista ja valele niiden päälle voi-öljyseosta vuoan pohjalta. Siirrä tarjoiluastiaan rucolapedille. Poista kuivat rosmariinit ja murentele päälle gorgonzolaa. Ripottele koristeeksi vielä rosmariinit. 


sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Joulukuun 6. Nutellakuusi

Törmäsin netissä tähän nutellakuuseen, kun etsiskelin joulukalenteri-inspiraatioita. Pari kertaa harkitsin viitsinkö ryhtyä urakkaan, mutta ajattelin sitten kuitenkin kokeilla saanko lopputuloksesta lähellekään samanlaista. Aikaa tämän tekemiseen vierähti, mutta kuusi oli kuitenkin helpompi rakennella kuin alun perin kuvittelin. Taikinakin oli helpommin kaulittava kuin se pullataikina, jota yleensä teen. Jätin videolla mainitun sokerivesivoitelun kokonaan tekemättä, koska käytin seesaminsiemenien sijaan raesokeria enkä kaivannut kuuseen enempää kiiltoa.
Kuusessa on muuten aidon tuntua, koska nutella on yhtä tahmaista kuin pihka.
 

2,25 dl maitoa
0,75 dl sokeria
pieni ripaus suolaa
2 tl kuivahiivaa
450 g jauhoja
2 munankeltuaista (säästä valkuaiset voiteluun)
30 g pehmeää voita
(1 rkl rypsiöljyä)

noin 2/3 purkillista (1 prk 350 g) Nutellaa

Voiteluun:
2 munanvalkuaista
2 rkl maitoa

Päälle:
raesokeria

Kuumenna maito kädenlämpöistä hieman kuumemmaksi, koska kuivahiiva vaatii korkeamman lämmön kuin tuorehiiva.

Sekoita kulhossa sokeri, suola, kuivahiiva ja munankeltuaiset. Kaada sekaan lämmin maito ja sekoita. Sekoita jauhot mukaan.

Vaivaa lopuksi rasva taikinaan. Vaivaa taikinaa työtasolla noin 10 minuutin ajan. Taikina saattaa aluksi jäädä sormiin kiinni, mutta siitä tulee lopulta sileää.

Laita kulhon pohjalle noin rkl rypsiöljyä ja pyöräytä pallo siinä. Ei uskoisi, mutta se helpottaa myöhemmin myös kuusen muotoilua. Peitä kulho talouskelmulla ja laita kohoamaan lämpimään ja vedottomaan paikkaan. Anna kohota 1 - 1,5 h kunnes taikina on kohonnut noin kaksinkertaiseksi. Itselläni tuo ei hirveästi tunnissa kohonnut, mutta paisui kivasti lopun puolen tunnin aikana.

Lusikoi nutella mikron kestävään kulhoon ja lämmitä mikrossa noin 10 sekunnin pätkissä sen verran, että nutellasta tulee juoksevampaa ja helpommin levitettävää. Tämä vie noin 30 sekuntia.

Kun taikina on kohonnut ja nutella notkeaa, ala työstää kuusta. Katso tarvittaessa mallia videolta, johon on linkki alkutekstissä.

Nosta taikinapallo jauhotetulle työtasolle, pallo irtoaa hyvin kokonaisena. Jos näin ei käy, pyöräytä taikina palloksi. Painele hiemanmatalammaksi ja leikkaa neljään osaan lohkoiksi. Palat ovat valmiiksi kolmion muotoisia. Siirrä kolme palaa sivuun ja painele yksi paloista työpöydällä hieman ohuemmaksi kolmioksi. Kauli taikina kolmion muotoiseksi ja niin ohueksi, että siitä näkyy lähes läpi. Oma kolmioni oli korkeudeltaan ehkä noin 40 cm, mutta videolla kuusi on korkeampi ja leveämpi ja todennäköisesti siis ohuemmaksi kaulittu kuin itselläni. Nosta kaulittu levy leivinpaperin päälle.

Levitä nutellaa ohuelti (jotta se ei myöhemmin tursuile) taikinalevylle, tässä ei todellakaan kannata ahnehtia. Jätä pohjasta noin 4 - 5 senttiä paljaaksi. Levitä nutellaa kuitenkin myös alaosan keskiosaan rungoksi.

Kauli toinen pala taikinaa samoin kuin edellinen. Nosta taikina edellisen kolmion päälle ja levitä nutella samankokoiselle alueelle kuin ensimmäisellä levyllä.

Toista sama kolmannelle palalle taikinaa.

Kauli vielä neljäs levy ja nosta se edellisten päälle, mutta älä levitä sen päälle nutellaa.

Kauli kuusta kevyesti päältä, jotta taikina ja nutella painuvat tasaisesti päällekäin. Leikkaa kuusen sivujen reunat tasaisiksi terävällä veitsellä tai pizzaleikkurilla. Käytä tarvittaessa apuna viivotinta. Leikkaa alaosasta pois se osa taikinaa, jolla ei ole nutellaa, mutta älä leikkaa vahingossa ruonkoa irti. Paina kevyesti veitsellä rungosta ylöspäin kolmion muotoon apuviivat, joihin asti oksat leikataan.

Leikkaa molemmille puolille kuusta oksat reunoista apuuviivoihin asti. Tee oksista noin 1,5 sentin levyisiä, mutta mittaa ensin, että jako menee jokseenkin tasan koko kuusen pituudelta.

Siirrä kuusi leivinpaperin avulla varovasti uunipellille. Kierrä oksia pari kierrosta ympäri oksa kerrallaan, kun oksat käyvät lyhyemmiksi, niitä voi kiertää vain kerran. Latva ja runko jätetään tasaisiksi. Jätä kuusi kohoamaan lämpimään 30 - 40 minuutin ajaksi. Tarvittaessa sitä voi peitellä hieman kelmulla, mutta varo sotkemasta nutellaa.

Lämmitä uuni 180 asteiseksi.


Kun kuusi on kohonnut, sekoita valkuaisten joukkoon pari ruokalusikallista maitoa ja voitele kuusi kokonaan valkuaissekoituksella. Ripottele raesokeria kuusenoksien kärkiin ja rungon reunoille.

Paista kuusta uunissa noin 15 minuutin ajan tai kunnes se saa kauniin vaaleanruskean värin. Varo polttamasta. Kun otat kuusen uunista, anna sen jäähtyä rauhassa ennen tarjoilua.

lauantai 5. joulukuuta 2015

Joulukuun 5. Pinaattitähdet

Joulukalenterin ekat päivät ovat menneet melko makeissa merkeissä, vaikka itse olen enemmän suolaisen ystävä. Jouluisista voitaikinaleivonnaisista oma suosikkini on viime vuoden joulukalenteriin kirjatut valkosipuliset katkarapupasteijat, joita teen varmasti myös tänä vuonna, mutta ajattelin vaihteeksi kyhätä näitä pinaattisia tähtiä. Pinaattitähdet voi yhtä hyvin tehdä pasteijamuotoon, mutta silloin täytettä saa varata vähän enemmän.


80 - 100 g tuoretta pinaattia
2 kevätsipulin vartta tai puoli sipulia
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä paistamiseen
n. 50 g voimakkaanmakuista juustoa (esim. gruyere) raastettuna
n. 50 g fetaa murennettuna
suolaa
mustapippuria

5 voitaikinalevyä
1 kananmuna voiteluun

Silppua pinaatti hieman pienemmäksi. Hienonna kevätsipulinvarret tai sipulinpuolikas pieneksi silpuksi. Murskaa valkosipulinkynsi.

Kuumenna oliiviöljy pannulla. Laita sipulisilppu ja murskattu valkosipulinkynsi pannulle ja sekoita muutaman kerran. Lisää pinaatti ja sekoita. Sekoittele seosta pannulla niin kauan, että pinaatista on haihtunut vesi. Siirrä seos kulhoon ja anna jäähtyä hieman.

Lisää seokseen fetamurut ja juustoraaste. Mausta mustapippuria ja pienellä ripauksella suolaa.

Leikkaa voitaikinalevyt kahteen osaan. Leikkaa voitaikinaneliöihin viilto jokaisesta nurkasta kohti levyn keskustaa.

Laita neliöiden keskelle pinaattiseosta ja taita levyjen kulmat keskelle tähden muotoon. Käytä vettä tai kananmunaa liimana, jotta voit nipistää kulmat keskellä tiiviisti yhteen.

Voitele tähdet kananmunalla ja paista 225-asteisessa uunissa noin vartti.


perjantai 4. joulukuuta 2015

Joulukuun 4. Suolaa ja sokeria

Sitruuna-rosmariinisuola ja vaniljasokeri käyvät hyvin joululahjoiksi tai sitten niillä voi viimeistellä omat kokkaukset. Sitruuna-rosmariinisuola sopii erityisen hyvin kalalle ja kasviksille. Napsin suolaan viimeiset oksat rosmariinista, joka kukoisti vielä vihreänä ulkosalla.


Sitruuna-rosmariinisuola

1 dl karkeaa merisuolaa
1 dl suolahiutaleita (esim. Maldon)
1 luomusitruunan kuoren keltainen osa
noin puolen desin verran rosmariininoksia

Leikkaa luomusitruunasta keltainen kuoriosa. Onnistuu esim. terävällä kuorimaveitsellä. Kuoren voi myös raastaa, jos se tuntuu helpommalle vaihtoehdolle.

Mittaa karkea merisuola monitoimikoneeseen/blenderiin tai pienempään keittiöleikkuriin. Laita mukaan sitruunankuori ja rosmariininoksat. Mikäli rosmariininoksat ovat kovia, kannattaa lehdet riipiä erikseen. Kaupan ruukkurosmariini käy yleensä sellaisenaan. ÄLÄ laita mukaan suolahiutaleita.

Pyöräytä monitoimikonetta sykäyksittäin noin viiden minuutin ajan kunnes suola on yhtä hienoa kuin pöytäsuola. Siirrä suola kulhoon ja sekoita mukaan suolahiutaleet. 

Levitä uunipellille leivinpaperin päälle ja kuivata 65-asteisessa uunissa tunnin verran. Sekoita pari kertaa kuivaamisen aikana. Säilytä jäähtynyt suola ilmatiiviissä purkissa.

Vaniljasokeri

2 dl sokeria
noin puolikas vaniljatanko

Leikkaa vaniljatangon puolikas noin sentin pätkiksi. Mittaa sokeri monitoimikoneeseen/blenderiin tai pienempään keittiöleikkuriin. Laita mukaan vaniljatangon palat. 

Pyöräytä monitoimikonetta sykäyksittäin noin viiden minuutin ajan kunnes sokeri ja vanljatangon palat ovat yhtä hienoina.

Säilytä vaniljasokeri ilmatiiviissä purkissa.

torstai 3. joulukuuta 2015

Joulukuun 3. Minimuffinit

Pienet suolaiset minimuffinit sopivat hyvin vaikka glögin seuraksi. Näihin taikina valmistuu hetkessä ja paistaminenkaan ei vie kauaa. Parhaimmillaan muffinit ovat lämpiminä. Koristelun voi jättää tekemättäkin, mutta tietysti lopputulos on komeampi, jos käyttää koristeluun hieman aikaa. Koristelussa voi antaa mielikuvituksen lentää, tuorejuusto auttaa koristeluja pysymään paikoillaan.

 
4,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
(0,5 tl suolaa)
1 muna
1 dl maitoa
100 g voita sulatettuna

Tomaattimuffineihin lisäksi:
100 g fetaa murennettuna
2 - 3 aurinkokuivattua tomaattia silputtuna
Koristeluun:
 kirsikkatomaatteja
tuorejuustoa
muutama timjaminlehti tai sileälehtisen persiljan lehti
 
Lohimuffineihin lisäksi:
100 g lämminsavu-, kylmäsavu- tai graavilohta hienonnettuna
1 rkl tillisilppua
Koristeluun:
tuorejuustoa
graavi- tai kylmäsavulohta
tilliä


Oliivimuffineihin lisäksi:
100 g oliiveja
0,5 tl kuivattua timjamia
Koristeluun:
oliiveja

Juustomuffineihin lisäksi:
100 g juustoraastetta
0,5 tl kuivattua basilikaa
Koristeluun:
kirsikkatomaatteja tai oliiveja


Sekoita jauhot, leivinjauhe ja suola kulhossa. Sekoita eri kulhossa muna, maito ja sulatettu voi. Lisää munamaitoseoksen joukkoon haluamasi lisukkeet. Kaada munamaitoseos käännellen jauhoseoksen joukkoon ja sekoita taikina. 

Annostele pieniin (tarvittaessa voideltuihin, riippuu vuoan laadusta) muffinivuokiin. Nämä muffinit eivät kohoa paljoa. Annoksesta tulee noin 30 kpl minimuffineja. Koristele halutessasi kirsikkatomaatin neljänneksillä, oliiveilla tai vaikka pienellä ripauksella juustoraastetta jo ennen uuniin laittamista.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 - 20 minuuttia.

Jos koristelet muffinit paistamisen jälkeen, anna niiden jäähtyä hetki, jotta tuorejuusto pysyy kuosissaan.