lauantai 26. maaliskuuta 2016

Pääsiäisen värikkäin pizza punajuuripohjalla

Heti kun näin tämän ohjeen netissä, tiesin että tästä tulee tämän vuoden pääsiäiskokeilu. Pääsiäisenä ruoassa pitää olla väriä ja keväistä tuntua ja tässä on molempia. Pizzassa on kaikkea hyvää - parsaa, tomaatteja, punajuurta, basilikaa, keitettyjä munia, vuohenjuustoa ja pisteenä iin päällä suosikkiani vesikrassia, jota saa näihin aikoihin kivasti kaupoista.


Pohjaan:
2 dl punajuurisosetta (noin 2 isoa ja 1 keskikokoinen punajuuri)
1,5 dl kädenlämpöistä vettä
noin 15 g tuoretta hiivaa
2 tl hunajaa
1 tl suolaa
4 - 5 dl jauhoja
1 rkl oliiviöljyä

 
Päälle:
muutama ruokalusikallinen ricottaa
pari oksaa basilikaa tai pari rkl pestoa
200 g vuohenjuustoa (esim. Juustoportin vuohen gruyerea)
n. 300 g eri värisiä kirsikkatomaatteja
2 - 3 pienehköä punajuurta
2 - 3 keitettyä kananmunaa
10 - 15 vihreää parsaa
suolaa
oliiviöljyä
mustapippuria
1 ruukku vesikrassia

 
Keitä punajuuret kuorineen, myös pizzan päälle tulevat punajuuret. Keittoaika pienemmillä on 20 minuuttia ja isommilla 30 - 40 minuuttia. Kun punajuuret ovat kypsiä, anna niiden jäähtyä hetki. Kuori punajuuret ja soseuta pohjaan tulevat punajuuret.

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää hunaja ja punajuurisose. Lisää jauhot vähitellen. Jos taikina tarttuu liiaksi sormiin, lisää vähän jauhoja. Vaivaa tasaiseksi noin 7 minuutin ajan. Lisää oliiviöljy ja vaivaa vielä 3 minuuttia kunnes taikina on kimmoisaa.

Peitä taikina liinalla tai kelmulla ja anna kohota noin 1 - 1,5 h. 

Kuumenna uuni 250 asteeseen, kuumenna myös uunipelti uunissa.

Ennen uunia
Valmistele päälle tulevat ainekset ennen pohjien leipomista. Halkaise kirsikkatomaatit. Jos ne ovat kovin isoja, viipaloi ne. Irroita basilikanlehdet varsista. Viipaloi keitetyt punajuuret ohuiksi viipaleiksi. Halkaise munat pitkittäin tai viipaloi ne pitkittäin kolmeen osaan. Murenna (tai raasta) vuohenjuusto pieniksi muruiksi.

Leikkaa parsoista kova tyviosa pois. Lorauta parsojen päälle hieman oliiviöljyä ja ripottele päälle hieman suolaa ja mustapippuria. Pyörittele parsoja käsin sen verran, että öljy ja mausteet sekoittuvat tasaisesti.


Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, jaa se 2 - 3 osaan (tai käytä kokonaisena, jolloin pizzaa tulee pellillinen). Jos taikinaa on vaivattu tarpeeksi, taikinapallerot voi venytellä käsissä melko ohuiksi pohjiksi. Jos se ei onnistu, kauli taikinapallerot ohuiksi jauhotetulla työtasolla. Reunat voi jättää hieman paksummiksi.

Nosta kaulitut pohjat leivinpapereiden päälle. Jos käytät pestoa, sekoita se ricotan sekaan. Levitä ricotta ohuelti pohjien päälle. Ripottele päälle muutama lehti basilikaa.

 Ripottele noin puolet vuohenjuustosta pohjien päälle. Asettele päälle parsanvarret, punajuuriviipaleet, kananmunapuolikkaat/viipaleet ja puolet kirsikkatomaateista.

Ripottele päälle vielä noin puolet jäljelle jääneestä vuohenjuustosta ja säästä loput murut valmiin pizzan päälle.

Siirrä pizzat kuumalle uunipellille leivinpaperia apuna käyttäen. Paista pizzoja noin 10 minuuttia kunnes pohja saa hieman väriä.

Ripottele valmiiden pizzojen päälle loput tuoreista kirsikkatomaatinpuolikkaista ja loput vuohenjuustomurut. Levitä lopuksi päälle vesikrassi.


perjantai 25. maaliskuuta 2016

Munilla täytetty jauhelihamureke

En tykännyt lapsena jauhelihamurekkeesta. Se on suurin syy siihen miksi en ole tehnyt mureketta ikinä itse. Kananmunilla täytetty mureke kuitenkin tuntui kivalle pääsiäisruoalle, joten päädyin paistelemaan elämäni ensimmäistä jauhelihamureketta. Lopputulos oli onnistunut ja mureke maistui hyvälle. Koirakin oli varsin tyytyväinen saadessaan murekemakupaloja.

Ps. Tästä kokeilusta on nyt mennyt jo pari pääsiäistä, mutta ohje jäi silloin postaamatta. Tänä pääsiäisenä on ihan uudet kokeilut edessä.


1 kg jauhelihaa
1 tl paprikajauhetta
2 munaa
2 keitettyä perunaa raastettuna
3 rkl ruohosipulisilppua
1 dl kuivattua sipulia
150 g pekonia
4 kovaksikeitettyä munaa
suolaa
mustapippuria

 Sekoita jauheliha, kuivattu sipuli, raastetut perunat, ruohosipulisilppu, raa'at munat, paprikajauhe, suola ja mustapippuri taikinaksi.

Levitä puolet mureketaikinasta pitkäksi limpuksi voidellun uunivuoan pohjalle. Lado kuoritut munat jonoon murekepohjalle. Peitä lopulla mureketaikinalla. Muotoile murekkeelle sileä pinta kostuteilla käsillä.


Asettele pekoniviipaleet vinottain murekkeen päälle.

Paista 225 asteisen uunin alatasolla 50 - 60 minuuttia.

Anna murekkeen levätä noin 15 minuuttia ennen viipalointia.

sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Pähkinäinen juustokohokas-sipulipiiras

Juustokohokas yhdistettynä karamellisoituun sipuliin ja saksanpähkinäiseen pohjataikinaan ei ole sieltä helpoimmasta päästä tehdä ja aikaakin menee reippaanlaisesti. Piirakka on kuitenkin kokeilemisen arvoinen niille, jotka haluavat kokeilla vähän erilaista piirakantäytettä ja ehkä vähän haastaa itseäänkin. Piirakka on vaivan arvoinen - pohjassa maistuu saksanpähkinä, karamellisoitu sipuli tuo makua ja juustokohokastäyte on kuohkeaa ja suussasulavaa.


Karamellisoituun sipuliin:
4 isoa sipulia
25 g voita
2 rkl oliiviöljyä
6 - 10 oksaa timjamia lehdet riivittyinä
suolaa
hieman mustapippuria

Pohjaan:
250 g jauhoja
50 g saksanpähkinöitä jauhettuna
suolaa
 150 g voita
1 keltuainen
2 rkl jääkylmää vettä

Täytteeseen:
25 g voita
50 g jauhoja
2,5 dl täysmaitoa
1 dl kermaa
25 g raastettua gruyerea
25 g raastettua parmesania
2 tl dijon-sinappia
pieni ripaus suolaa tarvittaessa
hieman valkopippuria
3 munaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
1 rkl ruohosipulia silputtuna


Viipaloi sipulit ohuiksi viipaleiksi. Sulata voi kannellisessa pannussa tai kattilassa. Lisää mukaan oliiviöljy. Lisää pannulle sipuliviipaleet ja timjaminoksista riivityt lehdet. Jos käytät kaupoissa myytävää hento-oksaista ruukkutimjamia, käytä 10 oksan lehdet. Mausta sipulit ripauksella suolaa ja mustapippuria. Kuullota, laske lämpö matalaksi. Peitä pannu/kattila kannella ja anna hautua 45 minuuttia silloin tällöin sekoitellen. Sipuli on valmista kun se on kullanruskeaa ja suussasulavan pehmeää.

Sipulien karamellisoituessa tee taikina. Sekoita kulhossa jauhot, jauhetut saksanpähkinät ja suola. Lisää kuutitoitu kylmä voi ja nypi murumaiseksi. Lisää keltuainen ja nypi taas murumaiseksi. Lisää vettä vähitellen ja vaivaa taikinaa samalla. Kun se on kiinteä pallo, nosta se työtasolle ja vaivaa hieman. Muotoile taikinasta ensin pallo ja paina se sitten litteäksi. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

Kauli taikina jauhotetulla työtasolla muutaman millin vahvuiseksi pyöreäksi levyksi ja nosta voideltuun irtopohjaiseen piirakkavuokaan. Jos käytät irtopohjaista kakkuvuokaa, pohjan voi vuorata leivinpaperilla, jolloin siirtäminen tarjoilualustalle on helpompaa. Siisti reunat, peitä vuoka kelmulla ja laita jääkaappiin jäähtymään 10 minuutiksi.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Peitä piirakkapohja foliolla ja laita sen päälle painoksi esim. kuivattuja herneitä/papuja tai riisiä. Esipaista pohjaa 15 minuuttia. Ota pohja uunista, poista painona käyttämäsi herneet/pavut/riisi ja folio. Laita takaisin uuniin ja paista vielä 5 - 10 minuuttia kunnes pohja saa hieman väriä. Ota pohja uunista ja laske lämpö 180 asteeseen.

Tee täyte pohjan paistuessa. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja kuumenna seosta noin 2 minuuttia. Lisää maito vähitellen ja anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes kastike on paksua. Siirrä kattila pois levyltä. Lisää kerma, juustoraasteet ja sinappi. Sekoita kunnes juusto sulaa. Lisää tarvittaessa suolaa ja ripaus valkopippuria.

Kaada kastike isoon kulhoon. Sekoita mukaan munankeltuaiset.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi toisessa kulhossa. Kääntele valkuaisvaahto varovasti juustokastikkeen sekaan. Älä sekoita liikaa vaan yritä pitää vaahto mahdollisimman kuohkeana.

Levitä karamellisoitu sipuli piirakkapohjalle. Lusikoi päälle kohokastaikina. Laita piirakka uuniin ja paista 30 minuuttia. Älä avaa uunia paiston aikana.

Tarjoile välittömästi.

Ohje: delicious. magazine

torstai 10. maaliskuuta 2016

Halloumisalaatti

Ryhdistäydyin kokeilemaan jotain uutta, kun viime aikoina on tullut tehtyä laatikkoruokia, joista on riittänyt moneksi päiväksi. Koska ulkona alkaa näyttää keväiselle, on kiva saada lautasellekin vähän keväisempiä värejä ja makuja. Tämä salaatti on lähellä perinteistä kreikkalaista, tosin basilikalla höystettynä ja juustokin on paistettua halloumia. Salaattiin saa vaihtelua leikkaamalla kurkun uudella tavalla. Salaattikastike on sellaisenaan hiukan aneemista, koska siinä ei ole mitään hapokasta, mutta tuohon salaattiin kastike tuo raikkaan basilikan maun. Pikkuisen jäi vaivaamaan olisiko se ollut parempaa, jos olisi lisännyt hiukan sitruunaa. Parhaan mahdollisen maun olisi todennäköisesti saanut sekoittamalla kastikkeen noiden kurkkunauhojen kanssa, mutta kuvaussyistä lusikoin kastiketta sinne tänne. Määrästä tulee kaksi annosta, kastiketta on reilunlaisesti.


1 tl oliiviöljyä
250 g halloumia
2 kurkkua
rasia kirsikkatomaatteja
1 dl kalamata-oliiveja
1 pieni punasipuli renkaina
puoli ruukkua basilikaa
vastajauhettua mustapippuria

 Pese kurkut. Jos kuorit ne, kannattaa värin takia jättää kuitenkin hiukan kuorta mukaan. Suikaloi kurkku julienneraudalla. Käytä kurkusta vain kiinteä osa. Halkaise kirsikkatomaatit, leikkaa punasipuli ohuiksi renkaiksi. Riivi basilikanlehdet erilleen

Tee alla oleva kastike ohjeen mukaan tässä välissä.

Kuumenna teelusikallinen oliiviöljyä pannulla. Leikkaa halloumi neljäksi viipaleeksi. Paista viipaleita molemmilta puolilta kaksi minuuttia kunnes juusto saa kauniin värin.


Kastikkeeseen:
puolikas kurkku siemenet poistettuna
puoli ruukkua basilikaa
3 rkl paahdettuja cashewpähkinöitä
2 rkl ruohosipulia tai vastaava määrä kevätsipulia
1 rkl oliiviöljyä
0,5 dl vettä

Paahda cashewpähkinät kuivalla pannulla. Mittaa kaikki aineet tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi.

Kokoa salaatti. Kastikkeen voi sekoittaa kurkkunauhoihin tai tarjoilla erikseen. Halloumiviipaleet voi pilkkoa pienemmiksi. Laita tarjoiluastiaan kurkkunauhat, halloumiviipaleet, kirsikkatomaatinpuolikkaat ja kalamata-oliivit. Koristele punasipulirenkailla ja basilikanlehdillä. Jauha päälle mustapippuria.

Ohje: Donna Hay