sunnuntai 8. toukokuuta 2016

Marenkipintainen suklaakakku (gluteeniton)

Löysin tämän ohjeen jokin aika sitten Donna Hayn nettisivuilta ja ajattelin, että tätä voisi tehdä äitienpäiväksi. Kakku on melko helppotekoinen ja siitä tulee näyttävän näköinen ilman kummempaa koristelua. Suklaakakkupohja pysyy kosteahkona ja pinnan marenki puolestaan on mukavan rapea. Kakku ei ole kovin makea, vaikka marenkiin tuleekin pari desiä sokeria.


Suklaakakkuun:
240 g tummaa suklaata
180 g voita
4 keltuaista (valkuaiset käytetään marenkiin)
2 munaa
1 dl (ruskeaa) sokeria
1 tl vaniljasokeria
0,75 dl mantelijauhetta
0,75 dl (gluteenittomia) jauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

Marenkiin:
4 valkuaista
2 dl sokeria
1 tl valkoviinietikkaa
3 tl maissitärkkelystä
0,5 dl kaakaojauhetta

Koristeluun:
kaakaojauhetta
(mansikoita)

 
Kuumenna uuni 160 asteeseen. Laita irtopohjavuoan pohjalle leivinpaperi ja voitele vuoka.

Sulata voi ja suklaa kattilassa matalalla lämmöllä koko ajan sekoitellen. Voin ja suklaan voi sulattaa myös vesihauteessa, jolloin ei ole pelkoa siitä, että keitos kärähtää. Kun suklaa on sulanut, siirrä seos levyltä jäähtymään.

Erottele 4 munan valkuaiset ja keltuaiset. Laita keltuaiset kulhoon ja lisää vielä 2 munaa. Vatkaa munat sokerin ja vaniljasokerin kanssa kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi.

Sekoita leivinjauhe jauhoihin ja siivilöi jauhot munavaahdon sekaan. Lisää mukaan myös mantelijauhe ja sekoita tasaiseksi.

Kaada taikina voideletuun irtopohjavuokaan ja paista 160-asteisessa uunissa 35 - 40 minuuttia. Nosta kakku sen jälkeen pois uunista siksi aikaa kun vatkaat marengin. Nosta uunin lämpö 180 asteeseen.

Vatkaa valkuaiset vaahdoksi, lisää sokeri vähitellen ja vatkaa kunnes vaahto on kiiltävää. (Koko vaihe vie noin 5 minuuttia).

Lisää valkoviinietikka ja jatka vatkaamista vielä 2 - 3 minuuttia. Siivilöi mukaan maissitärkkelys ja kaakaojauhe. Sekoita tasaiseksi.

Lisää marenki kakun päälle ja tasoita pinta. Alkuperäisessä ohjeessa se oli ilmeisesti laitettu aivan tasaiseksi, mutta minä jätin sen tarkoituksella melko epätasaiseksi. Itse asiassa mietin tehdessäni, että olisiko siitä tullut hieno, jos marengin olisi laittanut päälle isoina palleroina.

Laita kakku takaisin uuniin ja paista vielä 20 - 25 minuuttia 180-asteisessa uunissa. 

Ota kakku uunista ja anna jäähtyä 15 - 20 minuuttia vuoassa. Irrota kakku reunoista pienellä veitsellä ja avaa vuoka varovasti.

Anna kakun jäähtyä huoneenlämmössä. Laita kakku kahdeksi tunniksi jääkaappiin ennen tarjoilua. (Pidin omaani kakkukuvussa yön yli ulkosalla, missä lämpötila oli 10 asteen paikkeilla. Marenki ei kostunut yhtään.) Marenki todennäköisesti halkeilee uunissa ja laskeutuu hiukan uunista ottamisen jälkeen ja jäähtyessään, mutta kuten alkuperäisessäkin ohjeessa sanotaan, kakun kuulukin näyttää rustiikilta.

Siivilöi kakun päälle kaakaojauhetta ennen tarjoilua. Muuta koristelua ei tarvita, halutessasi voit latoa päälle vaikkapa tuoreita mansikoita.

Ohje: Donna Hay