lauantai 24. syyskuuta 2016

Arkiruokaa: raviolipaistos

Helpot arkiruokareseptit taitavat olla niitä luetuimpia blogireseptejä. Nyt ajattelin tehdä jotain superhelppoa ja supernopeaa, joten nappasin kaupan hyllystä paketin tomaatti-ricotta-tuoreravioleja ja mietin miten niitä kannattaisi vähän tuunailla. Päädyin tekemään paistoksen, jota on helppo jatkojalostaa lisäämällä siihen vaikka paistettua jauhelihaa, kinkkua tai pepperonia.
 Alla oleva ohje riittää salaatin kanssa kahdelle.
 

1 pkt (250 g) tuoreravioleja (esim. Pirkka mozzarella-tomaatti-basilika)
n. 1 dl valkosipulitomaattimurskaa
1 pkt (210/125 g) pieniä mozzarellapalloja tai 1 mozzarellapallo
muutama kirsikkatomaatti halkaistuna
muutama oksa tuoretta oreganoa
muutama oksa tuoretta basilikaa (säästä muutama lehti tarjoiluun)
parmesanraastetta


Kiehauta tuoreraviolit suolalla maustetussa vedessä. Noin 30 sekuntia riittää. Siivilöi vesi pois. Sekoita valkosipulitomaattimurska raviolien sekaan. Lusikoi raviolit uunivuokaan. Levitä päälle halkaistut kirsikkatomaatit ja silputut oreganon ja basilikanlehdet sekä mozzarellapallot.


Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia kunnes juusto sulaa ja pinta saa kauniin värin.

Raasta valmiin paistoksen päälle parmesania ja koristele muutamalla basilikanlehdellä.


perjantai 16. syyskuuta 2016

Sikurii, pekonii, murusii

Jos ruokakauppareissulla ostaa ruokalehden niiden ruokaostosten lisäksi, niin melko suurella todennäköisyydellä lehteä selatessa tulee vastaan joku äärimmäisen houkutteleva ohje, johon ei taatusti löydy aineksia kaapin perukoilta. No nyt ei käynyt niin. Delicious. magazinen punasikuri-pekoni-leivänmuru-pasta-aineet löytyivät kaapista. Melkoinen jackpot, koska punasikuria ostan äärimmäisen harvoin. Lähikaupoissa sitä ei yleensä edes ole. Eikä tuota vaaleaa leipääkään kovin usein tule ostettua. No nyt siis oli kaikki tarvittava säkällä kaapissa. Ja hyvä, että oli, sillä tätähän tosiaan kannatti kokeilla. Ruokaan tuli klassisen gremolatan ainekset: valkosipulia, sitruunankuorta ja persiljaa, vaikkakaan niitä ei tällä kerralla suoranaisesti keskenään sekoitettu. Lisäksi punasikuri ja pekoni sopivat hienosti yhteen. 
Tätä muuten voisi sanoa myös perjantaipullopastaksi, koska valkoviiniä menee ruokaan vain kaksi ruokalusikallista. Tavalla tai toisellahan se pullonloppu on tuhottava.


400 g spagettia

140 g (1 pkt) pekonia
pienehkö punasikuri
2 rkl kuivaa valkoviiniä
1 sitruunan mehu
pieni kourallinen sileälehtistä persiljaa karkeasti silputtuna

Murusiin:
2 rkl ruokaöljyä
reilu viipale vaaleaa rapeakuorista leipää
2 valkosipulinkynttä murskattuina
1 sitruunan kuori raastettuna


Laita vesi kiehumaan ja mausta se suolalla. Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan.

Leikkaa pekoniviipaleet noin kolme senttiä leveiksi paloiksi. Revi punasikuri jotakuinkin samankokoiksi paloiksi.

Leikkaa leipä pienemmiksi paloiksi ja pyöräytä ne silppurissa karkeiksi muruiksi.

Kuumenna kaksi rkl ruokaöljyä pannulla. Lisää leivänmurut pannulle ja sekoita. Paahda muruja pannulla noin 3 minuuttia kunnes ne saavat vähän väriä. Sekoita välillä. Kun leivät ovat paahtuneet, sekoita mukaan murskatut valkosipulinkynnet. Sekoita ja paista minuutin verran. Ota pannu levyltä ja sekoita mukaan raastettu sitruunankuori. Levitä murut lautaselle, jotta ne pysyvät rapeina.

Pyyhkäise pannu puhtaaksi. Paista pekonipalat rapeiksi omassa rasvassaan. Jätä pieni kourallinen punasikuria sivuun. Kun pekoni on lähes valmista, lisää isompi osa punasikurista pannulle ja sekoittele kunnes punasikuri pehmenee. Kaada pannulle kaksi rkl valkoviiniä. Sekoita niin, että kaikki maut irtoavat pannun pohjasta.

Siivilöi pasta ja lisää se pannulle. Sekoita ainekset keskenään. Sekoita mukaan myös sitruunanmehu, silputtu persilja, puolet leivänmuruista ja tuore punasikuri.

Ripottele loput leivänmurut pastan (tai pasta-annosten) päälle.


torstai 1. syyskuuta 2016

Mumbai sandwich - ihanainen intialainen

Juustoa, kurkkua, tomaattia. Tyypilliset suomalaiset leivänlisukkeet. Kun noihin lisää mausteita, korianteria, minttua, chiliä ja inkivääriä ja koko komeuden lykkää voileipägrilliin tai vohvelirautaan, lopputuloksena onkin intialainen sandwich.
Mumbai sandwichistä en ollut kuullutkaan ennen kuin Great British Chefs laittoi twitterissä linkin reseptiin. Netistähän löytyi sitten useampiakin versioita, mutta päädyin kokeilemaan tuota, jonka alun nenäni eteen sain. Ohjeessa on lisätty suolaa sekä chutneyhin että masalamixiin, mutta jätin sen itse molemmista pois. Juustossa oli ihan tarpeeksi suolaa eivätkä leivät kaivanneet sitä yhtään lisää.


 Vihreään chutneyhin:
ruukku korianteria
ruukku minttua
1 - 2 vihreää chiliä
1 cm pala tuoretta inkivääriä
sitruunamehua
(suolaa)

Masalamixiin:
0,5 tl juustokuminaa jauheena
0,5 tl korianteria jauheena
0,5 tl kanelia
ripaus mustapippuria
(suolaa)

Leipiin lisäksi:
6 isoa paahtoleipäviipaletta
voita
valkosipulinkynsi
kurkkua
tomaattia (tai 3 reilua pihvitomaatin viipaletta)
puolikas punasipulia
raastettua cheddaria (tai muuta hyvin sulavaa juustoa)


Leivät on näemmä tapana tarjoilla ketsupin kanssa, mutta niissä on makua vaikka muille jakaa ihan ilman ketsuppiakin.

Viipaloi tomaatti/tomaatit ja pala kurkkua. Tomaattina voi käyttää pihvitomaattia, jolloin yksi siivu per leipä riittää. Leikkaa punasipulinpuolikas hyvin ohuiksi viipaleiksi. Raasta pala cheddaria.

Sekoita masalamixin ainekset keskenään, jos kaikki ovat jauheina. Jos käytät kokonaisia juustokuminan/korianterinsiemeniä, jauha ainekset huhmareessa.

Tee seuraavaksi chutney. Poista chileistä kannat ja siemenet. Kuori pala inkivääriä. Riivi mintunlehdet varsista. Laita mintunlehdet, korianterit varsineen, chilit, inkivääri ja pieni loraus sitruunamehua blenderiin ja sekoita tasaiseksi. Halutessasi voit maustaa chutneyn suolalla. Chutneyn voi valmistaa huhmareessakin, se tuntui kivalle vaihtoehdolle kiireettömänä sunnuntaiaamuna.

Kokoa leivät. Halkaise valkosipulinkynsi ja hiero paahtoleipien pinta valkosipulilla. Voitele vaahtoleipäviipaleet molemmin puolin voilla.

Jaa chutney tasan kaikille kuudelle viipaleelle. Jätä kolme viipaletta sivuun hetkeksi.

Laita kolmelle viipaleelle chutneyn päälle kerros juustoraastetta ja sen jälkeen kerros kurkkuviipaleita. Ripottele päälle hieman masalaa. Laita sen jälkeen kerros tomaattiviipaleita tai pihvitomaattiviipale ja ripottele päälle taas masalaa. Ripottele päälle kerros juustoraastetta ja päällimmäiseksi sipulia. Ripottele vielä hieman masalaa. Laita päällimmäiseksi leipä.

Paahda leivät voileipägrillissä tai vohveliraudalla. Leivät voi paistaa myös pannulta molemmin puolin. Pannulla paistettaessa leiville kannattaa laittaa paiston ajaksi jokin paino tai niitä voi  painaa lastalla pannua vasten.

Leikkaa leivät kolmioiksi ja tarjoile.