sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Porsaankyljyksiä sinappisessa marsala-kermakastikkeessa

Sattuipa vähän hölmösti pari samantyyppistä kastikekokeilua peräkkäisille päiville. Eilisen kanaruoan kastikkeen maustoi sinappi ja samaa sinappia lusikoin possunkyljystenkin kastikkeeseen. Mutta siinä missä kana uiskenteli siiderissä, possu sukelsikin marsalaan.


4 porsaankyljystä
suolaa
mustapippuria
rypsiöljyä ja voita paistamiseen
2,75 dl marsala-viiniä
2,5 dl kermaa
1,5 tl karkeaa Dijon-sinappia
2 - 3 rkl kapriksia
(suolaa)

Lisäksi:
perunoita
kuivattua timjamia
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä


Ota kyljykset huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen paistamista. Mausta ne suolalla ja mustapippurilla molemmilta puolilta.

Valuta kaprikset hyvin.

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Kuumenna (mielellään uuninkestävällä) pannulla rypsiöljyä ja nokare voita. Paista kyljysten molemmille puolille kauniin ruskea pinta (pari minuuttia per puoli).

Nosta pannu uuniin ja anna paista kyljyksiä noin 15 minuuttia. Jos pannu ei kestä uunia, siirrä kyljykset uunivuokaan ja huuhtaise pannu pienellä määrällä vettä ja kaada neste vuokaan.

Pese ja kuivaa perunat. Leikkaa ne lohkoiksi ja kaada uunivuokaan. Mausta suolalla, timjamilla ja mustapippurilla. Pirskottele päälle oliiviöljyä. Sekoita. Kun kyljykset ovat olleet uunissa noin 10 minuuttia, laita myös perunat uuniin. Anna perunoiden olla uunissa vartin verran.

Kun kyljykset ovat olleet uunissa 15 minuuttia, ota pannu uunista. Nosta kyljykset pannulta ja kääri ne folioon. Anna levähtää.

Mikäli pannulla on paljon rasvaa, kaada suurin osa pois. Laita pannu liedelle ja kaada pannulle marsalaviini. Keitä kokoon kunnes nesteestä on jäljellä noin puolet. Kaada pannulle kerma ja anna kiehua kunnes neste on kiehunut kokoon ja kastike tarttuu hyvin lusikkaan.

Siirrä pannu levyltä ja sekoita mukaan sinappi ja kaprikset. Tarkista suola.

Ota perunat uunista kunnes ne ovat kypsiä ja saaneet hieman väriä pintaansa.

Laita kyljykset tarjoiluastiaan ja lusikoi niiden päälle kastiketta. Tarjoile lisukkeena lohkoperunoita.

lauantai 5. marraskuuta 2016

Kanaa, pekonia ja omenaa siideri-sinappikastikkeessa

Ulkona on pakkasta ja muutama lumihiutalekin leijuu maahan. Sopiva päivä uuniruoalle siis. Tämän ruoan maut ovat hyvin ranskalaiset ja lopputulos muistutti aiemmin tekemääni Madame Maigret'n coq au vin'iä. Ohjeen poimin uudesta Lantliv mat & vin -lehdestä. Vaikka ohje on helppo ja yksinkertainen, tuo usean eri raaka-aineen siirtely paikasta toiseen on vähän ikävää. Ohjeessa kylläkin sipuli (ja ohjeessa ollut selleri, jonka jätin pois) jätetään pannulle siksi ajaksi kun kananpalat paistetaan. Tein itsekin näin, koska käytössäni oli iso matala pata, mutta olen sitä mieltä, että ohjeeseen kirjaamani tapa on parempi, koska kanan saa silloin paistettua kuumemmalla pannulla, jolloin pinnasta saa nopsasti kauniimman. Jos sipulit pitää pannulla, lämpökin pitää pitää miedommalla, jotta sipulit eivät kärähdä.

 
4 kanan nahatonta ja luutonta rintapalaa
8 siivua pekonia
mustapippuria
3 pienehköä (kotimaista) omenaa
1 sipuli hienonnettuna
0,5 l siideriä
1 rkl kanafondia
0,5 l kuivaa omenasiideriä
2 rkl karkeaa Dijon-sinappia
2 - 3 rkl ranskankermaa
 voita ja rypsiöljyä
(pari oksaa tuoretta timjamia koristeluun)

Kuumenna uuni 180 asteeseen.

Rouhi kananpalojen päälle mustapippuria. Kääri kunkin palan päälle 2 siivua pekonia, kiinnitä puutikulla.

Hienonna sipuli. Poista omenoista kanta ja siemenkota, leikkaa omenat reilunkokoisiksi viipaleiksi.

Kuumenna padassa hieman rypsiöljyä ja pieni nokare voita. Paista omenaviipaleita pannulla kunnes ne saavat väriä ja pehmenevät hieman (3 - 4 minuuttia). Siirrä omenat lautaselle.

Lisää pannulle hieman rypsiöljyä ja anna kuumentua. Kuullota hienonnettua sipulia padassa noin 5 minuuttia. Siirrä sipulit toiselle lautaselle. 

Nosta lopuksi kananpalat pannulle ja paista niihin molemmin puolin kauniin ruskea pinta. Nosta kanapalat kolmannelle lautaselle ja kaada siideri kuumaan pataan. Sekoita. Lisää mukaan kuullotettu sipuli, kanafondi ja sinappi. Sekoita.

 Poista kananpaloista tikut ja laita ne pataan. Laita pata uuniin ja anna kananpalojen muhia kannen alla noin 30 minuuttia.

Nosta pata uunista ja sekoita mukaan ranskankerma ja omenat. Kuumenna liedellä noin 5 minuuttia. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa.

Siirrä ruoka halutessasi tarjoiluastiaan ja koristele timjaminlehdillä. Tarjoile keitetyn riisin tai perunoiden kanssa.