keskiviikko 26. elokuuta 2015

Linssejä, yrttejä ja puolikuivia tomaatteja

Mulla on kertynyt kaappiin linssi poikineen ja huomasin, että täysiä beluga-pakettejakin oli ihan kaksin kappalein. Yleensä käytän linssejä keitoissa, mutta nyt päädyin kokeilemaan Ottolenghin linssisalaattia, jossa oli käytetty suomalaisten kasvimaista lähes aina löytyviä yrttejä: tilliä, persiljaa ja ruohosipulia. Harmi, että itselläni nuo yrtit olivat vähän kortilla eli käytin niitä vain pari ruokalusikallista kutakin, olisi ollut vieläkin parempaa yrttisempänä. Noista tomaateista tuli muuten oikein makeita ja hyviä.


Puolikuiviin tomaatteihin:
rasia kirsikkatomaatteja (n. 250 g) halkaistuna
10 oksaa timjamia
1 rkl oliiviöljyä
2 rkl punaista (paksua) balsamiviinietikkaa
suolaa


Asettele halkaistut kirsikkatomaatit uunivuokaan leikkuupinta ylöspäin. Ripottele tomaattien pinnalle hiukan suolaa. Asettele päälle timjaminoksat. Pirskottele lopuksi päälle balsamiviinietikka ja oliiviöljy.

Kuivaa tomaatteja 125 asteisessa uunissa noin 2 tuntia. Ota sen jälkeen pois uunista ja poista timjaminoksat.

Pikamarinoituun punasipuliin:
1 pieni punasipuli
1 rkl punaviinietikkaa
suolaa

Leikkaa punasipuli mahdollisimman ohuiksi renkaiksi. Laita renkaat kulhoon, ripottele päälle suolaa ja mittaa mukaan punaviinietikka. Sekoita, että maut leviävät tasaisesti. Anna marinoitua  5 - 10 minuuttia.


Salaattiin:
2 dl beluga-linssejä
suolaa ja vettä keittämiseen
3 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi murskattuna
vastarouhittua mustapippuria
3 rkl silputtua persiljaa
3 rkl silputtua ruohosipulia
4 rkl silputtua tilliä
(2 rkl pinjansiemeniä paahdettuna)

Keitä beluga linssit suolalla maustetussa vedessä pakkauksen ohjeen mukaan.

Valuta kypsät linssit hyvin ja kaada kulhoon. Kaada mukaan marinoitu punasipuli, oliiviöljy ja murskattu valkosipuli. Mausta vastajauhetulla mustapippurilla ja anna linssien jäähtyä.

Sekoita jäähtyneiden linssien sekaan silputut yrtit ja kaada salaatti tarjoiluastiaan. Asettele päällimmäiseksi uunissa kuivatut tomaatit ja kaada päälle uunivuokaan mahdollisesti jäänyt liemi.

Halutessasi voit paahtaa 2 rkl pinjansiemeniä kuivalla pannulla ja ripotella ne salaatin päälle.


Ohje: Yotam Ottolenghi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti