lauantai 6. joulukuuta 2014

Joulukuun 6. vitivalkoinen taikataikina ♥ ihan huippuaine

Minusta on kiva tehdä paketteja. Varmaan jo parin vuosikymmenen ajan lempipaperiani on ollut vaatimaton ruskea pakkauspaperi, mutta nauhoiksi ostan silkkiä, samettia, pellavaa ja puuvillaa. Näiden seuraksi lisäilen yleensä jonkun pienen koristeen. Aiemmin olen ostanut erilaisia koristeita valmiina, mutta tänä vuonna ajattelin, että mitäpä jos tekisin taikataikinaa ja ottaisin siitä pienillä piparimuoteilla sopivia koristeita. No - minähän olen tehnyt taikataikinaa kerran joskus kivikautisena aikana, joten eipä ollut ohje tuoreessa muistissa. Siispä kaivelin ohjeen netistä. Täytyy sanoa, että onneksi en muistanut taikinan ohjetta ulkoa - löysin nimittäin paljon paremman vaihtoehdon - vitivalkoisen version taikataikinasta. Se toinen taikataikina kun on kellertävää. Valkoinenhan nyt luonnollisesti on paljon parempaa joulukoristeisiin. Siispä painelin kauppaan ostamaan maizenaa ja pari purkkia ruokasoodaa. Googlen kuvahaulla voi laittaa hakusanaksi white clay christmas ornaments ja vilkaista mitä kaikkia kauniita koristeita taikinasta on tehty. Lisättäköön tähän loppuun vielä, että taikina on äärimmäisen helppo tehdä - taikinapallon saa valmiiksi muutamassa minuutissa. Omasta taikinastani tuli suorastaan lapsellisen helppoa työstää, se oli joustavaa ja tarttumatonta ja kesti samanlaisena useamman kaulintakerran. Pakko tehdä uudelleen.


2 dl ruokasoodaa
1 dl maissitärkkelystä (maizena)
1,5 dl lämmintä vettä


Annoksesta saa uunipellillisen verran koristeita.

Sekoita ruokasooda ja maissitärkkelys pienessä kattilassa. Sekoita mukaan lämmin vesi. Kuumenna liedellä keskilämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos alkaa kuplia ja irrota reunoista. Tämä tapahtuu nopeasti.


Ota taikinapallo jäähtymään kattilasta. Taikinapallon pinta alkaa kuivua nopsasti, joten kiedo se tuorekelmuun tai kosteaan pyyhkeeseen. Anna taikinan jäähtyä.


Vaivaa jäähtynyttä taikinaa hetken verran, jotta saat siitä sopivan joustavaa. Mikäli taikina on liian löysää, siihen voi vaivata  maissitärkkelystä.


Työtasolle voi ripotella myös hiukan maissitärkkelystä, jotta taikina ei jää kaulittaessa kiinni tasoon. Minun ei tarvinnut tuota tehdä. Kauli taikina haluamasi vahvuiseksi. Mitä ohuempi taikina, sitä nopeammin se kuivuu.


Ota taikinasta piparimuoteilla haluamasi muotoisia koristeita. Taikinaan voi painaa erilaisia kuvioita tai tekstejä esim. leimasimilla, havuilla, pitsillä, kakkupapereilla... Taikinaa voi tietysti muotoilla muutenkin.


Paina koristeisiin reikä vaikka mehupillillä tai vastaavalla nauhan pujotusta varten.


Tuon alkuperäisen ohjeen mukaan  koristeet voi jättää kuivumaan huoneenlämpöön pariksi päiväksi tai kuivata ne 100 asteisessa uunissa tunnin ajan. Valitsin itse tuon uunivaihtoehdon, jotta koristeet valmistuisivat mahdollisimman nopeasti.


Valmiita koristeita voi maalata ja koristella esim. glitterillä tai sokerilla. Itsekin suunnittelin käyttäväni kaikenlaista, mutta loppujen lopuksi sileä taikina näytti parhaalle.

2 kommenttia:

  1. Kiitos tästä postauksesta!!! Vihdoin meilläkin on joulukuusi, mutta koristeet uupuvat. Mutta eivät enää kauaa! ☺ Ihania muottejakin on kertynyt pilvin pimein.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jäin ihan koukkuun tuohon taikinaan. Taidanpa itsekin tehdä vielä toisen annoksen.

      Poista