sunnuntai 14. syyskuuta 2014

Kaneliset nappirouskut

Tuo kotimetsä tien toisella puolella on kuivahkoa kangasmetsää ja vaikka sieltä löytääkin kaikenlaisia sieniä, on kangasrouskusaalis melko todennäköinen. Kangasrouskut eivät näytä edes kelpaavan näillä nurkilla pyöriville sienestäjille. Minäkään en niistä suuresti perusta, mutta söpöt pienet nappirouskut säilön tämän ikivanhan ohjeen mukaan. Olen kokeillut tätä sekä jauhetulla kanelilla että kanelitangolla. Omasta mielestäni jauhetulla kanelilla saa paremman lopputuloksen.


2 l pieniä puhdistettuja kangasrouskuja

Liemi:
1,5 dl valkoviinietikkaa
1,5 dl vettä
2 rkl sokeria
1 rkl suolaa
ripaus kanelia (tai kanelitanko)
5 kokonaista neilikkaa
muutama timjamin tai tillin oksa


Puhdista sienet ja poista kannat. Jätä pienet kokonaisiksi ja paloittele isommat. Liota sieniä yön yli runsaassa kylmässä vedessä. Vaihda vettä välillä.

Valuta liotusvedet pois.


Keitä sieniä puhtaassa vedessä 10 minuuttia. Valuta keitinvesi pois ja huuhtele sienet hyvin.

Laita sienet kuumennettuun lasitölkkiin, kiehtauta liemen ainekset ja kaada liemi kuumana sienten päälle. Sulje kansi. Sienet marinoituvat parissa viikossa. Jos käytätä kanelitankoa ja laitat sen tölkkiin mukaan, tarkista makua marinointivaiheessa ja poista kanelitanko, jos maku alkaa muuttua liian kaneliseksi.

Jos haluat säilöä rouskut niin, että ne kestävät talveen asti, tee liemestä voimakkaampi. Käytä tällöin 1,5 dl väkiviinaetikkaa, 3 dl vettä ja 1 dl sokeria.


2 kommenttia:

  1. Kangasrouskua on noussut tänä vuonna kyllä tosi paljon. Itse kerään näitäkin sieniä aina jonkin verran, niistä saa ihan hyviä marinoimalla ja kangasrouskut sopivat mielestäni tosi hyvin chilillä maustettuihin kookospohjaisiin keittoihin. Tämä kaneli mausteena liemessä onkin kiva idea, täytyy testata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä ole tullut mieleen laittaa kangasrouskuja koskaan keittoon. Kävin vilkaisemassa blogistasi olisiko siellä ohjetta kangasrouskukeittoon, mutta ei osunut silmään. Paljon näytti olevan muita ihania ohjeita. Mitä muuta laitat kangasrouskukeittoon ja miten käsittelet sienet ennen keittoon laittamista? Pelkkä ryöppäys?

      Poista