Jokin aika sitten bongasin twitterissä Valion twiitin, jossa oli linkki pikajuurella tehtyyn kefir-leipään. Sattui tulemaan hyvällä hetkellä sillä olin muutamaa päivää aiemmin sattunut ostamaan tuota kefir-juomaa ja sitä oli jääkaapissa odottamassa muuta käyttöä. Tämän leivän tekeminen sopi hienosti etäpäivän aikatauluun. Tein pikajuuren tekeytymään vähän ennen seitsemää ennen kuin aloitin työt. Aikaa tähän kului peräti kaksi minuuttia. Yhdeksän korvilla keittelin teevettä ja samaan aikaan sekoittelin loput ainekset juureen. Tämä vei kolme minuuttia. Töiden jälkeen vein koiran ulos, jonka jälkeen napsautin uunin päälle ja laitoin sinne padan kuumenemaan. Sitten kävin kippaamassa taikinan kuumaan pataan ja illalla puoli kahdeksan korvilla otin uunista rapeakuorisen valmiin leivän.
Pikajuuri:
Pikajuuri:
1 dl vettä
pikkusormenpään kokoinen pala hiivaa
1 dl Valion kefir-juomaa (maustamaton)
2 dl vehnäjauhoja
Leipä:
2 dl Valio kefir-juomaa (maustamaton)
1 dl vettä
6 dl vehnä- tai sämpyläjauhoja
1 1/2 tl suolaa
Valmista ensin pikajuuri. Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva.
Lisää kefiiri ja vehnäjauho. Sekoita hyvin ja peitä kelmulla. Anna
tekeytyä pöydällä 2 h.
Lisää juureen leivän ainekset. Sekoita tasaiseksi. Anna kohota huoneenlämmössä n. 8 h tai jääkaapissa 12 - 18 h.
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Laita kannellinen pyöreä valurauta- tai keraaminen pata uuniin sen kuumenemisen ajaksi.
Muotoile taikina jauhotetulla pöydällä pyöreäksi. Jos kohotit
leivän jääkaapissa, anna taikinan lämmetä kelmulla peitettynä
huoneenlämpöiseksi (1 - 2 h).
Nosta taikinapallo pataan. Laita kansi päälle. Nosta pata uuniin
ja paista 30 min. Ota kansi pois ja paista vielä 15 min, kunnes leipä on
kauniin ruskea.
Ohje: Valio
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti