sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Suppilovahvero-mustakaalipaella

Huono sienivuosi, mutta sen verran suppilovahveroita sentään löytyi, että sain aikaiseksi tämän paellan. Mustakaalia löytyi ainankin Tampereen Sokoksesta, mutta sen voi korvata lehtikaalilla. Mustakaalia kasvattelin vuosi sitten parvekelaatikossa ja korkeissa Plantagenin lämpöruukuissa. Komeasti kasvoivat kukkien seassa ja edes ötökät eivät niitä tuhonneet. Tänä kesänä kasvatus jäi väliin, mutta ehkä ensi kesänä taas uudelleen.


Sieniliemeen:
2 rkl kuivattuja tatteja
2,5 dl kiehuvaa vettä
1 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli hienonnettuna
1 porkkana pieninä kuutioina
1 varsisellerin varsi pieninä kuutioina
rasia ruskeita herkkusieniä viipaloituina
6 sileälehtisen persiljan lehteä varsineen
4 oksaa timjamia
5 kokonaista mustapippuria
1 tl suolaa

Laita tatit kuumuutta kestävään kulhoon. Kaada päälle kiehuva vesi ja peitä kulho kelmulla. Anna sienten liota noin puoli tuntia.

Kuumenna öljy kattilassa. Lisää pannulle hienonnettu sipuli ja porkkana- ja varsisellerikuutiot. Kuullota kasviksia kunnes ne pehmenevät (noin 5 - 8 minuuttia). Sekoittele välillä.

Lisää viipaloidut herkkusienet ja persiljan ja timjamin oksat. Sekoita. Lisää kattilaan 12 dl kylmää vettä ja tatit liotusvesineen. Lisää vielä pippurit ja suola. Kuumenna liemi kiehuvaksi ja keitä matalalla lämmöllä puoli tuntia.

Siivilöi liemi ja kaada se puhtaaseen kattilaan ja pidä kiehuvana.

Liemen voi myös valmistaa vaikka muutaman päivän etukäteen. Säilytä tällöin jääkaapissa ja kuumenna kiehuvaksi, kun alat valmistaa paellaa.


Paellaan:
6 rkl oliiviöljyä
1 l puhdistettuja suppilovahveroita
1 punainen paprika mahdollisimman pieninä kuutioina
1 iso sipuli hienonnettuna
1 punainen chili siemenet poistettuna ja hienonnettuna
4 valkosipulinkynttä raastettuna
suolaa
vastajauhettua mustapippuria
3 dl paellariisiä (tai risottoriisiä)
2 dl kuivaa valkoviiniä
pari-kolme oksaa tuoretta timjamia lehdet riivittyinä
7 - 10 mustakaalin lehteä (tai 2 - 3 lehtikaalin lehteä)
 3 - 4 kananmunaa
sileälehtistä persiljaa silputtuna

Valmistele mustakaali myöhempää käyttöä varten. Poista kovat lehtiruodit ja leikkaa lehdet noin sentin levyisiksi suikaleiksi.

Kuumenna uuni 225 asteiseksi.

Revi sienet hieman pienemmiksi. Käytä paellapannua (tai matalaa pannua, jonka voi laittaa uuniin). Kuumenna 2 rkl oliiviöljyä pannulla. Laita sienet pannulle ja paista kunnes vesi haihtuu (noin 5 - 8 minuuttia). Mausta suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla. Siirrä sienet lautaselle odottamaan.

Kuumenna 2 rkl oliiviöljyä samalla pannulla, jolla paistoit sienet. Kuullota hienonnettua sipulia, chiliä ja paprikakuutioita pannulla noin 4 minuuttia. Sekoittele usein. Lisää valkosipuli ja sekoita. Mausta suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla.

Kaada riisit pannulle ja sekoita. Kuullota riisiä ja kasviksia kunnes riisit ovat läpikuultavia. Lisää viini pannulle ja anna kiehua niin kauan kunnes neste on haihtunut kokonaan. Lisää pannulle sienet ja sekoita. Lisää timjaminlehdet ja sienilientä niin paljon, että riisi peittyy juuri ja juuri. Mausta tarvittaessa vastajauhetulla mustapippurilla ja suolalla.

Kun sieniliemi kiehuu, vähennä lämpöä ja anna riisin hautua. ÄLÄ sekoita lainkaan.

Lisää sienilientä sitä mukaa, kun se imeytyy riisiin, mutta älä sekoita. Pannua voi ravistaa hiukan, jotta sieniliemi sekoittuu paellaan tasaisesti. Jatka keittämistä kunnes riisi on lähes kypsää ja neste kokonaan imeytynyt (noin 15 - 20 minuuttia). Anna riisin paahtua pannulla vielä noin viisi minuuttia kunnes reunoille ja pohjaan alkaa muodostua rapeaa pintaa. Riisi tuoksuu hieman paahtuneelta ja ritisee, mutta älä anna sen palaa.

Riisin paahtuessa kuumenna toisella pannulla 2 rkl oliiviöljyä. Lisää mustakaalisuikaleet pannulle ja mausta vastajauhetulla mustapippurilla ja suolalla. Kuullota hetki ja lisää sitten pannulle 0,5 dl vettä. Anna kaalin kiehua vedessä noin 4 minuuttia. Lusikoi kaali paellan päälle pannulle.

Tee pannuun jokaiselle kananmunalle matala kolo. Riko munat koloihin ja laita pannu uuniin. Anna olla uunissa kunnes valkuaiset hyytyvät (noin 8 - 10 minuuttia).

Ripottele valmiin paellan päälle persiljasilppua.


Auringonlasku värjäsi lauantaina pilvet pinkeiksi, mutta koko väriloisto oli parissa minuutissa ohi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti