torstai 11. heinäkuuta 2013

Tomaatti-lihapullapiirakka

Tai ehkä se alkuperäinen idea olisi paremminkin lihamureke kuin lihapulla, koska ohjeen mukaan jauhelihataikina pitäisi survoa tomaattien sisään raakana. Halusin kuitenkin lihapullien paistetun maun piirakkaan, joten  paistoin jauhelihan tomaattien sisään sopiviksi pulliksi. Sen vuoksi vaihdoin juustokuutiotkin juustoraasteeksi, koska raasteella oli helpompi tilkitä tomaatti. Ja hyvää oli. Kivaa piirakassa oli ulkonäkö, muutenhan ainekset ovat ihan peruspiirakan aineksia. Vähän jäi harmittamaan munamaidon vähäinen määrä. Reilu desi nestettä lisää ja se ylijäänyt munanvalkuainen olisivat olleet paikallaan. En kuitenkaan lisännyt munamaidon määrää, koska luulin, että riisi ja korppujauho turpoavat sen verran, että munamaitoseos nousee lähelle tomaattien pintaa. Kyllähän se nousikin, mutta ei ihan tarpeeksi. Sen vuoksi heitin koristeeksi muutaman persiljanlehden.


Ruistaikinapohja:
2 dl ruisjauhoja
1,5 dl vehnäjauhoja
0.5 tl suolaa
150 g kylmää voita kuutioina
2 rkl kylmää vettä
1 munankeltuainen

Sekoita ruisjauhot, vehnäjauhot ja suola keskenään. Lisää keltuainen ja vesi ja lopuksi kylmä voi kuutioina. Nypi ainekset taikinaksi. Kääri taikina folioon tai muoviin ja pane käärö jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Vaivaa taikinaa hetki. Kauli hiukan reilu puolet taikinasta pyöryläksi (taikina riittää halkaisijaltaan noin 26 sentin vuokaan). Siirrä kaulittu taikina vuokaan pohjaksi. Muovaile lopusta taikinasta rulla ja painele se vuoan reunoille (noin 5 - 6 sentin korkuiseksi).


Pistele pohja tiheään haarukalla. Paista pohjaa 10 minuuttia 200 asteisessa uunissa alimmalla tasolla. Anna piirakkapohjan jäähtyä.


Jauhelihataikina:
250 g jauhelihaa
3 palaa paahtoleipää
1 sipuli tai 2 rkl kuivattua sipulia
1 muna
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta

Kuori sipuli ja silppua se hienoksi. Leikkaa paahtoleipäviipaleista reunat. Liota leipä vedessä (tai maitotilkassa) ja purista massa kuivaksi. Sekoita jauheliha, sipuli, leipä ja muna taikinaksi ja mausta se suolalla, mustapippurilla ja paprikajauheella.

Käytä taikina tällaisenaan raakana tai pyörittele taikinasta tomaattien sisään sopivia lihapullia. Paista lihapullat voin ja öljyn seoksessa.


Lisäksi:
1 kg pieniä pihvitomaatteja tai keskikokoisia tomaatteja
100 g emmentaljuustoa
0,5 dl raakaa riisiä
5 rkl korppujauhoja
1 - 2 ruukullista ruohosipulia silputtuna
muutama oksa basilikaa silputtuna
(oliivi)öljyä


Leikkaa tomaattien päälle ristiviilto. Kasta tomaatit n. 10 sekunniksi kiehuvaan veteen ja siirrä reikäkauhalla kylmään veteen. Kuori tomaatit. Leikkaa kantapuolelta reilu viipale pois ja koverra sisus tyhjäksi. Ripottele tomaattien sisään hiukan suolaa ja mustapippuria.


Jos käytät raakaa jauhelihataikinaa, käytä juustona palajuustoa. Leikkaa juusto kuutioiksi ja Pane jokaiseen tomaattiin pari juustokuutiota. Täytä tomaatit reunaa myöten jauhelihataikinalla.

Jos käytät lihapullia, käytä juustona juustoraastetta. Laita tomaattien reunoille ja pohjalle noin ruokalusikallinen juustoraastetta. Lisää päälle lihapulla. Paina lihapullaa varovasti niin, että se täyttää tomaatin.

Munamaito:
4 munaa
1,5 dl maitoa
1,5 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta

Sekoita maito, kerma ja munat. Mausta suolalla, mustapippurilla ja paprikajauheella. Lisää munamaitoon puolet yrttisilpusta.

Kokoaminen:


Levitä raaka riisi ja korppujauhot tasaisesti esipaistetulle piirakkapohjalle.


Ripottele pohjalle seuraavaksi jäljelle jäänyt yrttisilppu.



Asettele tomaatit avoin puoli alaspäin piirakkapohjalle.


Kaada päälle munamaito. Yritä saada yrtit jakautumaan piirakan päälle tasaisesti.


Paista piirakkaa 200 asteisessa uunissa 40 minuuttia, kunnes munamaito hyytyy.


Sivele valmiin tortun pinta (oliivi)öljyllä.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti