perjantai 18. huhtikuuta 2014

Yrttilohta, marinoituja juureksia, tillipestoa ja hunajapaahdettuja pistaaseja

Ihanat kevätvärit, eikö vaan? Tämän koko annoksen kokkailuun saa varata pari tuntia aikaa, sen verran monta työvaihetta tuossa oli, mutta lopputulos on kyllä vaivan arvoinen. Kala itsessään on kevyttä ja teen sitä varmasti jatkossa ilman noita lisukkeitakin. Tillipesto puolestaan oli kiva vaihtoehto peruspestolle. Marinoituja kasviksia olen tehnyt useasti aiemminkin, mutta tuo tähtianiksen ja kardemumman siementen tuoma maku oli aivan uutta. Marinadia pitää tehdä uudelleen, kunhan kotimaisten kasvisten satokausi alkaa. Ohjeet ovat ruotsalaisesta Elle mat & vin -lehdestä (maalis/huhti 2013). Pestoa muuten tuli reilu määrä, olisi pitänyt tehdä ain puolet annoksesta. Onneksi sille on helppo keksiä muuta käyttöä.


Ohjeet ovat siinä järjestyksessä, jossa ne kokkailin.


Hunajapaahdettuihin pistaaseihin:
1 dl kuorittuja pistaaseja
1 munanvalkuainen
1 rkl hunajaa
suolaa

Vatkaa munanvalkuainen kevyesti vaahdoksi. Sekoita mukaan hunaja ja ripaus suolaa. Lisää pistaasit seokseen. Sekoita kunnolla. Nostele pistaasit vaahdosta leivinpaperin päälle uunipellille tai laita ne uuninkestävälle pannulle. 

Paahda 200-asteisessa uunissa 10 - 15 minuuttia. Anna jäähtyä. Leikkaa halutessasi hieman pienemmiksi paloiksi.


Marinoituihin  kasviksiin:
3 - 4 punajuurta, raitajuurta, keltajuurta (mieluimmin kaikkia)
3 - 4 porkkanaa
 1 dl etikkaa
2 dl sokeria
3 dl vettä
5 kokonaista kardemummansiementä
5 maustepippuria
3 laakerinlehteä
1 tähtianis

Kuori juurekset. Leikkaa punajuuret, raitajuuret ja keltajuuret sekä porkkanat mahdollisimman ohuiksi siivuiksi mandoliinilla (tai kuorimaveitsellä tai juustohöylällä).

Jos käytät punajuurta, laita siivut kylmään veteen hetkesi ja vaihda pariin kertaan. Tällä tavoin ylimääräinen väri huuhtoutuu pois ja se ei värjää muita juureksia. (Tämä oli lehden vinkki. En kokeillut, koska käytin vain raitajuuria.)

Mittaa kattilaan etikka, sokeri, vesi ja mausteet. Kiehauta liemi. Sekoita ja tarkista, että sokeri on sulanut. Anna jäähtyä hieman.

Kaada liemi juuresten päälle kulhoon (tai kippaa juuressiivut kattilaan) ja anna maustua 1 - 2 tuntia. Vihannekset menettävät väriään, jos joutuvat olemaan liemessä liian kauan. Käytin vain raitajuuria ja porkkanoita ja raitajuuri menetti 1,5 tunnin aikana aika paljon väristään. Tunti olisi riittänyt hyvin.

Valuta kasvikset siivilässä ennen tarjoilua. Poista pippurit, laakerinlehdet, kardemummansiemenet ja tähtianis.


Yrttiloheen:
 iso nahallinen lohifile
1 rkl tuoretta silputtua rosmariinia
1 rkl tuoretta silputtua basilikaa
2 sitruunan raastettu kuori
3 valkosipulinkynttä murskattuna
suolaa
mustapippuria
1 rkl oliiviöljyä


Sekoita silputut yrtit, sitruunankuoriraaste ja murskatut valkosipulikynnet keskenään. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää mukaan oliiviöljy ja sekoita.


Hiero yrttitahna lohifileen pintaan. Nosta file uunivuokaan tai leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Anna maustua noin 10 minuuttia.

Paista lohifilettä 150 asteisessa uunissa noin 15 - 20 minuuttia fileen koosta riippuen.


Tillipestoon:
2 dl manteleita
100 g voimakkaan makuista juustoa raasteena (esim. prostens tai västerbotten)
2 dl hienonnettua tilliä
1 - 2 valkosipulinkynttä murskattuna
0,5 tl suolaa
1,5 dl rypsiöljyä
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 tl sitruunamehua
2 dl ranskankermaa

Laita kaikki ainekset ranskankermaa lukuunottamatta tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi tahnaksi.

Sekoita pestotahna ranskankermaan. Tarjoile kalan kastikkeena.


Salaattiin:
 100 g salaattisekoitusta 
(pienilehtiset salaatit ovat parhaita, käytin vuonankaalia ja pieniä suikaleita punasalaattia)
 nippu vihreää parsaa
200 g fetajuustoa murennettuna (jätin pois)
1 appelsiini fileoituna
marinoidut kasvikset
hunajapaahdetut pistaasit


Katkaise parsasta kova tyviosa pois. Vihreää parsaa ei tarvitse kuoria, mutta kauniimman värin saa, jos tyviosan kuorii. Ryöppää parsat nopeasti (puolesta minuutista minuuttiin paksuudesta riippuen) suolalla ja sokerilla maustetussa vedessä. Nosta välittömästi jääkylmään veteen. Anna jäähtyä hetki vedessä. Valuta parsat ja halkaise ne pitkittäin.

Kokoa salaatti isolle vadille. Osan aineksista voi käyttää lohen koristeeksi, kuten minä tein.

Tarjoile lohi salaatin ja tillipeston kanssa.


Ja jälkkäriksi oli taas tätä kakkua. Tällä kerralla rahka oli maustettu mangososeella, jossa tietysti oli enemmän makua kuin pilteissä. Koristeena mansikoita, kiivejä, karhunvatukoita, ananaskirsikoita, passionhedelmiä ja minttua.


Hyvää pitkäperjantaita.

2 kommenttia: