lauantai 21. marraskuuta 2015

Arkiruokaa: maissi-jauheliha-riisilaatikko

Tätä "meksikolaista" maissilaatikkoa olen tehnyt jo vuosia. Resepti on alunperin äidiltäni, mutta vuosien aikana se on muuttunut. Aikoinaan kun kaupoissa ei ollut tarjolla tuoretta chiliä tai korianteria. Tämä on siitä kiva ruoka, että sen voi tehdä uunivuokaan tai sillä voi täyttää paprikoita. Paprikoiden täytteenä se on parhaimmillaan. Nyt kokeilin ekan kerran miten se menisi noissa pehmeissä tortillaveneissä, joita nappasin mukaani Siwasta. Niistä tuli kivan näköisiä, mutta jos on aikeissa syödä ne sormin, on fiksumpaa laittaa niihin hiukan vähemmän riisiseosta kuin kuvissa.



2 dl puuroutumatonta riisiä
1 rkl rypsiöljyä
n. 4 dl kasvislientä keittämiseen

400 g jauhelihaa
1 sipuli hienonnettuna
2 - 3 valkosipulinkynttä murskattuna
1 prk (n. 3 rkl) tomaattisosetta
1 tl mustapippuria
1 - 2 tl kuivattua timjamia
(1 tl chilihiutaleita)
suolaa
1 rkl rypsiöljyä paistamiseen

1 prk (326 g) säilykemaissia

Päälle:
puolet vihreästä paprikasta
puolet punaisesta paprikasta
(auraa murennettuna)
1 - 2 palloa mozzarellaa tai 100 g juustoraastetta

Jos huvittaa vielä koristella: 
2 - 3 punaista chiliä viipaleina
3 - 4 kevätsipulinvartta hienonnettuna
tuoretta korianteria tai lehtipersiljaa


Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Kuumenna ruokalusikallinen rypsiöljyä kattilassa. Kuullota riisit öljyssä. Lisää noin 4 dl mietoa kasvislientä. Keitä riisi kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan.

Kuumenna rypsiöljy pannulla. Ruskista jauheliha ja sipuli kevyesti. Lisää valkosipuli ja tomaattisose. Lisää noin puoli desiä vettä ja mausta mustapippurilla ja timjamilla. Halutessasi voit lisätä myös chilihiutaleita tai tuoretta chiliä - itse laitoin chilit tällä kerralla tarjolle erikseen. Anna hautua muutama minuutti. Lisää lopuksi suolaa maun mukaan.

Valuta maissipurkista neste pois. Pakastemaissi ei muuten ole läheskään yhtä hyvä vaihtoehto. Ruoan koko idea on makeahkossa purkkimaississa.

Jos teet laatikon uunivuokaan, levitä pohjalle keitetty riisi ja sen päälle jauhelihaseos. Levitä päällimmäiseksi maissia.

Jos täytät paprikoita tai tortillakuoria, kannattaa riisi, jauhelihaseos ja maissi sekoittaa keskenään. Tietysti ne voi sekoittaa myös silloin, jos teet laatikon uunivuoassa.


Kuutioi paprikat ja ripottele kuutiot laatikon pinnalle. Halutessasi voit lisätä laatikon päälle myös aurajuustoa murennettuna. Ripottele päällimmäiseksi juustoraastetta tai levitä laatikon päälle mozzarellaviipaleita.

Gratinoi 225-asteisessa uunissa kunnes juusto sulaa ja saa hiukan väriä eli noin 10 - 15 minuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti