tiistai 7. maaliskuuta 2017

Meksikolainen cobbler

Vihdoinkin piirakka mun makuuni. En tykkää yhtään piirakkataikinan kaulimisista ja esipaistamisista ja valmiista piirakastakin syötän osan kuoresta aina koiralle. Tuosta syystä pohjaton piirakka eli cobbler oli mulle juuri sopiva kokeilu. Tässä taikina vain sekoitetaan ja sitä lusikoidaan palleroiksi täytteen päälle. Vaikka jo tuo vaivattomuus on hyvä syy kokeilla cobbleria, niin parasta on kuitenkin, että nuo juustoiset pallerot kohoavat uunissa kuohkeiksi ja rapeiksi.


Alkuperäinen ohje ruokkisi kokonaisen armeijan (kaksi annosta kahdeksalle!), joten jokainen joka tarvitsee suurkeittiöannoksen voi käydä lukaisemassa ohjeen täältä. Oma versioni on suunnilleen neljännes alkuperäisestä, mutta joitakin aineksia käytin suhteessa enemmän. Ne on kirjattu tuohon alla olevaan ohjeeseen. Tälläkin tulee ihan reilu annos - käytin isokokoista soikeaa uunivuokaa. Tuossa alkuperäisessäkin ohjeessa muuten ohjeistettiin käyttämään nimenomaan soikeaa uunivuokaa - liekö syy se, että siihen mahtuu enemmän noita taikinapalleroita - en tiedä.

2 rkl rypsiöljyä
2 sipulia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl juustokuminaa
1 kuivattu chilipalko (tai noin 1 tl chilihiutaleita)
0,5 tl cayennepippuria
400 g jauhelihaa
1 tl ruskeaa sokeria
1 tl kuivattua oreganoa (tai timjamia)
2 punaista paprikaa kuutioina
2 rkl tomaattisosetta
2 dl kuumaa lihalientä
1 prk (400 g) tomaattimurskaa
1 prk (380 g - 400 g) kidneypapuja

100 g vehnäjauhoja
50 g polentaa
1 rkl ruskeaa sokeria
1 rkl leivinjauhetta
puolikas kuivattu chilipalko tai noin 0,5 tl chilihiutaleita
0,5 tl suolaa
100 g cheddaria raasteena
1 iso kanamuna
1,5 dl maitoa
1 rkl rypsiöljyä
25 g voita sulatettuna 

Koristeluun:
persilja- tai korianterisilppua


Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Kuumenna rypsiöljy pannulla. Lisää pannulle sipuli ja valkosipuli. Anna sipulin hautua pannulla 10 minuuttia. Lisää sen jälkeen pannulle juustokumina, chili ja cayennepippuri. Sekoita. Laita keittolevy kuumalle. Lisää sen jälkeen pannulle jauheliha pienissä erissä ruskistumaan. Kun liha on ruskistunut, lisää pannulle sokeri ja oregano sekä kuutioitu paprika. Sekoita seos kunnolla. Lisää seuraavaksi tomaattisose, tomaattimurska ja kuuma lihaliemi. Keitä miedolla lämmöllä puoli tuntia kunnes kastike on saostunut. Lisää lopuksi kastikkeeseen huuhdellut ja valutetut kidneypavut.

Kaada kastike kookkaaseen (soikeaan) uunivuokaan.

Sekoita kulhossa cobblerin kuivat aineet: vehnäjauho, polenta, ruskea sokeri, leivinjauhe, chilirouhe, suola ja noin 3/4 juustoraasteesta.

Sekoita toisessa kulhossa maito, rypsiöljy, sulatettu voi ja kanamuna niin, että kananmunan rakenne rikkoutuu.

Sekoita neste kuivien aineiden joukkoon. Sekoittaminen onnistuu parhaiten puuhaarukalla.

Lusikoi taikina reilunkokoisina palleroina lihakastikeen päälle uunivuokaan. Käytin ehkä noin 1,5 rkl - 2 rkl taikinaa jokaiseen palleroon. Ripottele loput juustoraasteesta palleroiden päälle.

Paista 200-asteisessa uunissa noin 20 minuuttia kunnes kastike kuplii ja taikina on kohonnut ja saanut kauniin värin. Jos taikinaa jää yli niin sen voi paistaa uunissa leivinpaperin päälle lusikoituna - jos tekee samankokoisia palleroita kuin cobbleriin niin paistoaika on noin 15 - 20 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti