sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Voileipiä osa 1: Chevreä, hapantomaatteja, paahdettua lohta ja tillihollandaisea

Pitkän aikaa olen miettinyt, että olisi kiva kokeilla erilaisia voileipiä. Sellaisia, joissa olisi hiukan haastettakin. Kahlasin jonkin verran reseptejä läpi ja päädyin kokeilemaan ensimmäiseksi Michael Björklundin reseptiä, joka löytyy kirjasta Strömsö parhaat palat. Leipä on hyvä yhdistelmä suolaista ja makeaa, kylmää ja kuumaa.


En ole aiemmin tehnyt hollandaise-kastiketta ja tiesin, että sen tekeminen ei ehkä ole maailman helpoin juttu. Ensikertalaisen onnella kaikki meni kuitenkin nappiin ja kastike onnistui mainiosti.

8 viipaletta graavilohta
4 isoa viipaletta paahtoleipää voideltuna
4 viipaletta chevre-juustoa (n. 1 cm paksua)
2 rkl juoksevaa hunajaa
rucolaa koristeluun

Hapantomaatit:
 2 isoa tomaattia fileinä
1 rkl valkoviinietikkaa
2 rkl öljyä
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl dijoninsinappia
mustapippuria

Kirkastettu voi:
300 g voita

Tillihollandaise:
1 dl vettä
0,5 dl viinietikkaa
0,5 dl kalalientä
puolikas valkosipulinkynsi puristettuna
4 huoneenlämpöistä munankeltuaista
3 dl kirkastettua voita
suolaa
valkopippuria
0,5 dl sitruunamehua
1 dl hienoksi hienonnettua tilliä

Aloita valmistus hapantomaateista:
Kalttaa ja kuori tomaatit. Leikkaa tomaatit lohkoiksi ja poista siemenet. Leikkaa tomaattifileet halutessasi kapeammiksi suikaleiksi.
Sekoita sinappi, öljy, viinietikka ja hunaja kastikkeeksi. Mausta mustapippurilla.


Sekoita joukkoon tomaattifileet ja anna niiden marinoitua kastikkeessa jääkaapissa vähintään 20 minuuttia (enintään 2 vuorokautta).


Kirkasta voi:
Sulata voi pienessä kattilassa. Anna kiehua miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia. Älä sekoita äläkä anna ruskistua. Kuori lusikalla pinnalle muodostuva suolavaahto pois. Nosta kattila liedeltä ja anna heran laskeutua kattilan pohjalle. 
Kun hera on laskeutunut,  kaada kirkas voi varovasti toiseen astiaan. Hera jää kattilaan.

Voin kirkastamisen aikana voit esivalmistella tillihollandaisea:
Erottele munista keltuaiset. Purista sitruunasta mehu. Silppua tilli hienoksi silpuksi. Mittaa kattilaan vesi, viinietikka ja kalaliemi. Purista mukaan puolikas valkosipulinkynsi.


Gratinoidut chevreleivät:
Voitele paahtoleipäviipaleet ja leikkaa reunat pois. Asettele leivät leivinpaperin päälle uunipellille. Aseta leiville chevre-viipaleet. Pirskottele päälle 2 ruokalusikallista juoksevaa hunajaa.
Gratinoi leipiä 180 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia kunnes sulanut juusto on saanut hieman väriä.


Paahdettu graavilohi:
Paahda lohi sillä aikaa, kun leivät ovat uunissa. Kuumenna valurautapannu oikein kuumaksi. Paahda lohiviipaleet nopeasti molemmin puolin kuivalla pannulla ilman rasvaa.


Valmista kastike:
Kiehauta vesi, viinietikka, kalaliemi ja puristettu valkosipuli. Siirrä kattila vesihauteeseen. Lisää keltuaiset ja vatkaa kastike kuohkeaksi. Sekoita joukkoon kirkastettu voi.
Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Sekoita joukkoon sitruunamehu ja tillisilppu.


Kokoaminen:
Lusikoi gratinoiduille leiville tillihollandaisea.

 
Asettele jokaiselle leivälle 2 viipaletta paahdettua lohta ja hapantomaattifileitä/suikaleita.



Lisää päälle vielä hieman tillihollandaisea.



Koristele leivät rucolalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti