lauantai 10. marraskuuta 2012

Calvadosilla maustettuja simpukoita

Tarvitsin yhteen toiseen ohjeeseen muutaman höyrytetyn simpukan, mutta koska niitä oli pussillinen, niin oli pakko keksiä jotain muutakin. En ole simpukoita kokannut aiemmin, eikä simpukkaohjeitakaan ole kertynyt kokeiltaviksi sen kummemmin. Tämä on Sara la Fountainin ohje Täydellinen päivä -ohjelmasta. Valkosipulia käytin vain 3 kynttä, joka oli ihan tarpeeksi. Konjakin vaihdoin calvadosiksi, koska sitä oli kaapissa. Ravunpyrstöjä en laittanut, koska niitä on tulossa siihen toiseenkin ruokaan, jota kokeilen tämän jälkeen. Simpukat ja liemi olivat uskomattoman hyviä.


1 kuorittu palsternakka viipaloituna
2 porkkanaa viipaloituna
oliiviöljyä
1 sipuli kuutioituna
3 - 8 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2,5 dl kermaa
3/4 dl calvadosia (tai konjakkia)
1/2 pulloa kuivaa valkoviiniä
suolaa
sokeria
mustapippuria
1 kg simpukoita
nippu karkeasti silputtua kevätsipulia
nippu karkeasti silputtua tilliä
nippu karkeasti silputtua persiljaa
(150 g ravunpyrstöjä)


Poista ensin simpukoiden parta ja pese simpukat kylmässä juoksevassa vedessä harjaten niitä samalla. Älä käytä simpukoita, joiden kuori on rikki tai joiden kuori ei ole tiukasti kiinni. Jos löydät simpukoita, joiden kuori on auki, kopauta simpukkaa. Näin voit kokeilla, sulkeutuuko simpukka. Jos simpukka sulkeutuu, voit käyttää sen. Jos simpukka pysyy auki, heitä se pois. Siirrä puhdistetut simpukat syrjään odottamaan.




Valmista seuraavaksi simpukoiden kastike. Kaada suureen kattilaan melko paljon oliiviöljyä. Lisää porkkana- ja palsternakkaviipaleet ja ruskista niitä kevyesti. Anna hautua. Lisää sitten sipulikuutiot ja valkosipuli. Anna kasvisten pehmetä.


Ota pieni kattila ja lisää siihen calvados ja kerma. Anna seoksen kiehua hiljalleen, jotta se kiehuu hieman kokoon. Kaada kasvisten päälle ½ pulloa kuivaa valkoviiniä. Mausta suolalla, sokerilla ja mustapippurilla. Kun valkoviinikastike alkaa kiehua, lisää simpukat ja aseta kattilan päälle kansi.

Ravista kattilaa kevyesti ja keitä kovalla lämmöllä 3 – 4 minuuttia, kunnes simpukat avautuvat.


Kaada kokoon keitetty kerma simpukoiden päälle ja ravista kattilaa, jotta kaikki maut sekoittuvat.


Lisää silputut kevätsipulit, tilli ja persilja. Koristele lopuksi ravunpyrstöillä ja tarjoile paahtoleivän tai rapeakuorisen leivän kanssa. 


Älä syö simpukoita, jotka eivät ole avautuneet.
  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti