lauantai 30. marraskuuta 2013

Pinaattirulla

Torstaina kauppalappua kirjoitellessani en edes älynnyt, mitä yhteistä viikonlopun ruokalajeilla olisi. Tajusin sen oikeastaan vasta kotona purkaessani kauppakasseja - tänä viikonloppuna ja alkuviikosta tehdään näköjään vihreää ruokaa yrteistä, vesikrassista, pinaatista, rucolasta, lehtikaalista, kurkusta, avokadoista, kesäkurpitsasta, varsiselleristä, granny smith -omenoista ja ehkä vielä pakasteherneistäkin. Mukaan heitellään vielä vihreää chiliä ja limeä. Jopas onkin vihreää kerrakseen. Pinaattirullalla aloitetaan, sen huikean vihreän väriin ihastuin Delicious. -lehden kesäisessä numerossa. Täytteen sitruunainen ja yrttinen tuorejuusto on mielettömän hyvää. Jos pinaattirullan kokkaaminen ei innosta, kannattaa kokeilla ainakin tuota tuorejuuston tuunausta.


40 g voita
40 g vehnäjauhoja
6,4 dl kulutusmaitoa
340 g tuoretta pinaattia
 3 munaa
suolaa
valkopippuria
hiukan muskottipähkinää


300 g Philadelphia-tuorejuustoa
pieni nippu ruohosipulia
pieni nippu rakuunaa
noin 10 basilikanlehteä
1 sitruunan raastettu kuori ja hiukan mehua

Sulata voi paksupohjaisessa kattilassa. Sekoita vehnäjäuho mukaan puulastalla. Anna seoksen hautua matalalla lämmöllä noin 3 minuuttia kunnes seos on kullankeltaista.

Lisää maito pienissä erissä koko ajan sekoittaen. Anna kiehua matalalla lämmöllä noin 15 minuuttia, sekoittele usein. Kaada valmis seos tehosekoittimeen ja anna jäähtyä kunnolla.

Kiehauta vettä isossa kattilassa. Upota pinaatinlehdet kiehuvaan veteen muutamaksi sekunniksi. Kaada lävikköön ja huuhtele välittömästi kylmällä vedellä niin kauan, että lehdet viilenevät. Anna valua hetken aikaa.

Puserra pinaatinlehdistä vesi mahdollisimman hyvin. Parhaan tuloksen saat, kun laitat pinaatinlehdet puhtaan astiapyyhkeen sisään ja painelet tai pyörität ne mahdollisimman kuiviksi. Pyörittäminen onnistuu ehdä parhaiten saunassa, jotta vesi ei lennä ympäriinsä. Hienonna pinaatti.

Lisää hienonnettu pinaatti maitokastikkeen sekaan tehosekoittimeen. Pyöräytä seos tasaiseksi tehosekoittimessa. Mausta suolalla, valkopippurilla ja muskottipähkinällä. (Lehti ei maininnut mitä mausteita tulisi käyttää, mutta noilla kolmella tuli ainakin hyvää.)

Erottele munanvalkuaiset ja keltuaiset. Lisää keltuaiset yksitellen maitokastike-pinaattiseokseen. Kaada seos kulhoon.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Nostele valkuaisvaahto metallilusikalla maitokastike-pinaattiseokseen ja sekoita varovasti.

Kaada seos heti leivinpaperilla vuorattuun noin 20 x 30 cm uunivuokaan.

Paista 200 asteisessa uunissa noin 15 - 20 minuuttia. Valmiin pohjan tulisi tuntua kimmoisalta, kun sitä painetaan kevyesti sormella.

Anna pohjan jäähtyä vuoassa.


Hienonna ruohosipuli, rakuuna ja basilikanlehdet. Sekoita tuorejuuston sekaan sitruunakuoriraaste,  noin ruokalusikallisen verran sitruunamehua ja hiennonnetut yrtit.

Laita pyödälle pala leivinpaperia (tai alumiinifoliota tai tuorekelmua), nosta pinaattirullan pohja leivinpaperin päälle varovasti paistopinta leivinpaperia vasten. Irroita leivinpaperi pohjasta (samoin kuin kääretorttupohjasta) varovasti. Auta tarvittaessa veitsellä.

Levitä tuorejuusto pohjalle. Kääri leivinpaperin avulla rullaksi. Kiedo leivinpaperi (tai alumiinifolio tai tuorekelmu) rullan ympärille ja siirrä pariksi tunniksi jääkaappiin.


Leikkaa annospaloiksi. Pinaattirullan seuraksi sopii hyvin kirsikkatomaattisalaatti tai kylmäsavulohi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti