sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Suklaisella marenkivoikreemillä kuorrutettu minttusuklaakakku

 Teki mieli kokeilla jotain uutta kakkureseptiä. Suklaakakku on pyörinyt jo pidempään mielessä, mutta jotenkin tuosta omasta reseptivarastosta ei vaan ole löytynyt sellaista, jota olisin halunnut kokeilla. Minulle on jäänyt mieleen suklaakakku jota olen tehnyt useampaankin kertaan vuosia, vuosia sitten ja muistan, että sen kuorrutus oli erityisen hyvää - siihen tuli ainakin suklaata ja ranskankermaa,  mutta resepti on hukassa, joten pitäisi kokeilla yritys-erehdys-malliin, eikä se nyt kiinnostanut. Ruotsalaisessa Lantliv mat & vin -lehdessä (2/2014) oli kokeiltavan näköinen Devil's food cake, mutta maapähkinätäyte ei iskenyt ja kaiken huipuksi kakkupohjaan piti laittaa 150 g voita. Koska myös kuorrutuksessa oli vielä 175 g voita, niin totesin, että antaa olla. Kuorrutusta halusin kokeilla, mutta muutin hiukan voin ja suklaan suhdetta. Pohjana käytin perinteistä kaakaokakkupohjaa ja täytteeksi valitsin pätkismoussen.


Kaakaokakkupohja:
4 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhetta
0,5 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita eri kulhossa keskenään vehnäjauho, kaakaojauhe, perunajauho ja leivinjauhe. Siivilöi jauhoseos muna-sokerivaahtoon ja sekoita varoen.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan.

Paista 175-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla.

Pätkismousse:
140 g (1 pss) pätkiksiä
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljasokeria
2 dl vaahtoutuvaa kermaa

Vatkaa kerma.

Sulata pätkikset mikrossa tai vesihauteessa. Mikrossa sulatettaessa pätkiksiä kannattaa sekoitella 10 - 15 sekunnin välein, jotta ne eivät pääse kärvähtämään.

Sekoita tuorejuusto ja vaniljasokeri suklaaseokseen. Sekoita kunnolla.

Lisää lopuksi seokseen vatkattu kerma. Sekoita mousse tasaiseksi.

Mousse jähmettyy jääkaapissa sen verran, että liivatetta ei tarvita.

Kostutukseen:
0,5 dl mantelimaitoa tai vaniljasokerilla maustettua maitoa

Leikkaa jäähtynyt kakku kahteen osaan. Laita alempi kakkulevy takaisin irtopohjavuokaan. Kostuta levy mantelimaidolla. Levitä päälle pätkismousse ja nosta ylempi kakkulevy pätkismoussen päälle.

Peitä vuoka ja pidä kylmässä yön yli.


Marenkivoikreemi:
2 munanvalkuaista
1,5 dl sokeria
150 g huoneenlämpöistä voita
175 g tummaa suklaata

Pilko huoneenlämpöinen voi pienemmiksi paloiksi.

Sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Kuten pätkiksiä, myös suklaata kannattaa sekoitella 10 - 15 sekunnin välein, jotta se ei pääse kärvähtämään. Anna jäähtyä.

Laita munanvalkuaiset ja sokeri kulhoon tai kattilaan, jossa ne pystyy vatkaamaan. Kuumenna kulhoa/kattilaa vesihauteessa. Sekoittele seosta kunnes sokeri sulaa. Muista vahtia seosta koko ajan tai muuten lopputuloksena on makeaa munakokkelia.

Vatkaa kuuma seos sähkövatkaimella sileäksi ja kovaksi vaahdoksi. Tässä menee aikaa noin viisi minuuttia. Vaahdon pitäisi olla vatkaamisen jälkeen maksimissaan huoneenlämpöistä.

Lisää vaahtoon paloiteltu voi ja vatkaa kuohkeaksi. Käytin tähänkin aikaa noin viisi minuuttia.

Kaada jäähtynyt suklaa marenkivoiseokseen. Sekoita tasaiseksi. Kuorrutteen tulisi olla sileää ja kiiltävää.

Siirrä kakku irtopohjavuoasta tarjoilualustalle ja levitä kuorrute kakun päälle. Kuorrutetta on helppo pursottaa ja se myös levittyy helposti. Oman kakkuni pinnan jätin epätasaiseksi, jollainen se oli myös lehden kuvassa.

Koristelu:
maun mukaan 
esim. pähkinöillä ja tuoreilla marjoilla, ruusun terälehdillä, kookoslastuilla
Kuvan kakussa on koristeena:
mansikoita
mustikoita
karhunvatukoita
rouhittuja pistaaseja


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti