sunnuntai 15. kesäkuuta 2014

Meksikolainen maissi-jauhelihapiirakka

 Meksikolaisen maissi-jauhelihapiirakan ohjeen nimi olisi suoraan ruotsista käännettynä tacopiirakka paahdetun maissin kanssa. En viitsinyt tätä ohjetta kuitenkaan nimetä samoin, koska tällä nyt ei kuitenkaan ole suoraa yhteyttä tacoihin. Nimestä olisi vaan ehkä ensimmäiseksi tullut mieleen valmis tacomauste. Sitähän tuossa voisi käyttää oman mausteseoksen sijaan, mutta omasta mielestäni se on järkyttävän suolaista. Tuo alla oleva ohje on tarkoitettu isoon vuokaan (30 x 40 cm). Minulla ei sellaista ole, joten tein puolikkaan annoksen, josta tuli normaaliin piirakkavuokaan sopiva annos. En käyttänyt täytteessä maizenaa, koska minulla ei ollut sitä. En myöskään korvannut sitä minkäänlaisella jauholla eikä täyte sitä kaivannutkaan. Ohje on ruotsalaisesta Allt om mat -lehdestä (numero 8/2014).


Pohjaan (30 cm x 40 cm vuoka):
5 dl vehnäjauhoja
2 dl maissijauhoja
250 g voita
0,5 tl suolaa
3 rkl kylmää vettä

Leikkaa kylmä voi pieniksi paloiksi. Sekoita jauhot ja suola keskenään. Nypi mukaan voi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Painele taikina piirakkavuokaan.
 
Pohjan voi esipaistaa 225 asteisessa uunissa uunin keskiosassa. Laita piirakan päälle leivinpaperiarkki ja painoksi vaikka kuivia herneitä tai papuja. Paista noin 10 minuuttia. (Jätin esipaiston tekemättä ja hyvin onnistui ilmankin.)


Täytteeseen:
2 punaista paprikaa
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
800 g jauhelihaa
(2 rkl maizenaa)
1 rkl ruokosokeria
2 tl savupaprikajauhetta
2 tl juustokuminaa
2 tl oreganoa
2 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl cayennepippuria
2 dl vettä
1 tlk (320 g) maissia
1 prk (250 g) vihreitä oliiveja
4 dl juustoraastetta (mielellään cheddaria)
 2 + 1 rkl rypsiöljyä
1 punainen (jalapeno)chili
1 ruukku korianteria

Lisäksi:
salaattia
kermaviiliä
Pilko paprikat melko pieniksi paloiksi. Hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuumenna pannulla 2 ruokalusikallista rypsiöljyä. Lisää pannulle paprikapalat, hienonnettu sipuli ja valkosipuli. Kuullota vihanneksia muutama minuutti. Lisää jauheliha. Paista kunnes liha saa hieman väriä.


Sekoita maizena, sokeri, savupaprikajauhe, juustokumina, oregano, suola, mustapippuri ja cayennepippuri keskenään. Lisää mausteseos pannulle ja sekoita hyvin.

Lisää vesi ja anna kiehua 3 - 4 minuuttia.

Viipaloi oliivit ja valuta maissi. Sekoita oliivit ja puolet maissista jauhelihaseokseen.

Kaada seos piirakkapohjalle. Levitä ja ripottele päälle juusto. Paista piirakkaa uunissa noin 15 minuuttia, jos olet esipaistanut pohjan. Jos et esipaistanut pohjaa, kannattaa piirakkaa paistaa noin 25 minuuttia, josta ensimmäiset 10 minuuttia foliolla peitettynä.


Paahda päälle maissia piirakan paistuessa. Hienonna chili. Kuumenna pannulla 1 rkl rypsiöljyä. Lisää pannulle loput valutetusta maissista ja hienonnettu chili. Paahda kunnes maissi saa hiukan väriä.

Ota valmis piirakka uunista. Levitä pinnalle paahdettu maissi. Ripottele koristeeksi korianterin lehtiä.

Tarjoile piirakka salaatin ja kermaviilin kanssa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti