sunnuntai 20. maaliskuuta 2016

Pähkinäinen juustokohokas-sipulipiiras

Juustokohokas yhdistettynä karamellisoituun sipuliin ja saksanpähkinäiseen pohjataikinaan ei ole sieltä helpoimmasta päästä tehdä ja aikaakin menee reippaanlaisesti. Piirakka on kuitenkin kokeilemisen arvoinen niille, jotka haluavat kokeilla vähän erilaista piirakantäytettä ja ehkä vähän haastaa itseäänkin. Piirakka on vaivan arvoinen - pohjassa maistuu saksanpähkinä, karamellisoitu sipuli tuo makua ja juustokohokastäyte on kuohkeaa ja suussasulavaa.


Karamellisoituun sipuliin:
4 isoa sipulia
25 g voita
2 rkl oliiviöljyä
6 - 10 oksaa timjamia lehdet riivittyinä
suolaa
hieman mustapippuria

Pohjaan:
250 g jauhoja
50 g saksanpähkinöitä jauhettuna
suolaa
 150 g voita
1 keltuainen
2 rkl jääkylmää vettä

Täytteeseen:
25 g voita
50 g jauhoja
2,5 dl täysmaitoa
1 dl kermaa
25 g raastettua gruyerea
25 g raastettua parmesania
2 tl dijon-sinappia
pieni ripaus suolaa tarvittaessa
hieman valkopippuria
3 munaa keltuaiset ja valkuaiset eroteltuina
1 rkl ruohosipulia silputtuna


Viipaloi sipulit ohuiksi viipaleiksi. Sulata voi kannellisessa pannussa tai kattilassa. Lisää mukaan oliiviöljy. Lisää pannulle sipuliviipaleet ja timjaminoksista riivityt lehdet. Jos käytät kaupoissa myytävää hento-oksaista ruukkutimjamia, käytä 10 oksan lehdet. Mausta sipulit ripauksella suolaa ja mustapippuria. Kuullota, laske lämpö matalaksi. Peitä pannu/kattila kannella ja anna hautua 45 minuuttia silloin tällöin sekoitellen. Sipuli on valmista kun se on kullanruskeaa ja suussasulavan pehmeää.

Sipulien karamellisoituessa tee taikina. Sekoita kulhossa jauhot, jauhetut saksanpähkinät ja suola. Lisää kuutitoitu kylmä voi ja nypi murumaiseksi. Lisää keltuainen ja nypi taas murumaiseksi. Lisää vettä vähitellen ja vaivaa taikinaa samalla. Kun se on kiinteä pallo, nosta se työtasolle ja vaivaa hieman. Muotoile taikinasta ensin pallo ja paina se sitten litteäksi. Peitä kelmulla ja laita jääkaappiin 30 minuutiksi.

Kauli taikina jauhotetulla työtasolla muutaman millin vahvuiseksi pyöreäksi levyksi ja nosta voideltuun irtopohjaiseen piirakkavuokaan. Jos käytät irtopohjaista kakkuvuokaa, pohjan voi vuorata leivinpaperilla, jolloin siirtäminen tarjoilualustalle on helpompaa. Siisti reunat, peitä vuoka kelmulla ja laita jääkaappiin jäähtymään 10 minuutiksi.

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Peitä piirakkapohja foliolla ja laita sen päälle painoksi esim. kuivattuja herneitä/papuja tai riisiä. Esipaista pohjaa 15 minuuttia. Ota pohja uunista, poista painona käyttämäsi herneet/pavut/riisi ja folio. Laita takaisin uuniin ja paista vielä 5 - 10 minuuttia kunnes pohja saa hieman väriä. Ota pohja uunista ja laske lämpö 180 asteeseen.

Tee täyte pohjan paistuessa. Sulata voi kattilassa. Lisää jauhot ja kuumenna seosta noin 2 minuuttia. Lisää maito vähitellen ja anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes kastike on paksua. Siirrä kattila pois levyltä. Lisää kerma, juustoraasteet ja sinappi. Sekoita kunnes juusto sulaa. Lisää tarvittaessa suolaa ja ripaus valkopippuria.

Kaada kastike isoon kulhoon. Sekoita mukaan munankeltuaiset.

Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi toisessa kulhossa. Kääntele valkuaisvaahto varovasti juustokastikkeen sekaan. Älä sekoita liikaa vaan yritä pitää vaahto mahdollisimman kuohkeana.

Levitä karamellisoitu sipuli piirakkapohjalle. Lusikoi päälle kohokastaikina. Laita piirakka uuniin ja paista 30 minuuttia. Älä avaa uunia paiston aikana.

Tarjoile välittömästi.

Ohje: delicious. magazine

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti