lauantai 26. maaliskuuta 2016

Pääsiäisen värikkäin pizza punajuuripohjalla

Heti kun näin tämän ohjeen netissä, tiesin että tästä tulee tämän vuoden pääsiäiskokeilu. Pääsiäisenä ruoassa pitää olla väriä ja keväistä tuntua ja tässä on molempia. Pizzassa on kaikkea hyvää - parsaa, tomaatteja, punajuurta, basilikaa, keitettyjä munia, vuohenjuustoa ja pisteenä iin päällä suosikkiani vesikrassia, jota saa näihin aikoihin kivasti kaupoista.


Pohjaan:
2 dl punajuurisosetta (noin 2 isoa ja 1 keskikokoinen punajuuri)
1,5 dl kädenlämpöistä vettä
noin 15 g tuoretta hiivaa
2 tl hunajaa
1 tl suolaa
4 - 5 dl jauhoja
1 rkl oliiviöljyä

 
Päälle:
muutama ruokalusikallinen ricottaa
pari oksaa basilikaa tai pari rkl pestoa
200 g vuohenjuustoa (esim. Juustoportin vuohen gruyerea)
n. 300 g eri värisiä kirsikkatomaatteja
2 - 3 pienehköä punajuurta
2 - 3 keitettyä kananmunaa
10 - 15 vihreää parsaa
suolaa
oliiviöljyä
mustapippuria
1 ruukku vesikrassia

 
Keitä punajuuret kuorineen, myös pizzan päälle tulevat punajuuret. Keittoaika pienemmillä on 20 minuuttia ja isommilla 30 - 40 minuuttia. Kun punajuuret ovat kypsiä, anna niiden jäähtyä hetki. Kuori punajuuret ja soseuta pohjaan tulevat punajuuret.

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää hunaja ja punajuurisose. Lisää jauhot vähitellen. Jos taikina tarttuu liiaksi sormiin, lisää vähän jauhoja. Vaivaa tasaiseksi noin 7 minuutin ajan. Lisää oliiviöljy ja vaivaa vielä 3 minuuttia kunnes taikina on kimmoisaa.

Peitä taikina liinalla tai kelmulla ja anna kohota noin 1 - 1,5 h. 

Kuumenna uuni 250 asteeseen, kuumenna myös uunipelti uunissa.

Ennen uunia
Valmistele päälle tulevat ainekset ennen pohjien leipomista. Halkaise kirsikkatomaatit. Jos ne ovat kovin isoja, viipaloi ne. Irroita basilikanlehdet varsista. Viipaloi keitetyt punajuuret ohuiksi viipaleiksi. Halkaise munat pitkittäin tai viipaloi ne pitkittäin kolmeen osaan. Murenna (tai raasta) vuohenjuusto pieniksi muruiksi.

Leikkaa parsoista kova tyviosa pois. Lorauta parsojen päälle hieman oliiviöljyä ja ripottele päälle hieman suolaa ja mustapippuria. Pyörittele parsoja käsin sen verran, että öljy ja mausteet sekoittuvat tasaisesti.


Kun taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi, jaa se 2 - 3 osaan (tai käytä kokonaisena, jolloin pizzaa tulee pellillinen). Jos taikinaa on vaivattu tarpeeksi, taikinapallerot voi venytellä käsissä melko ohuiksi pohjiksi. Jos se ei onnistu, kauli taikinapallerot ohuiksi jauhotetulla työtasolla. Reunat voi jättää hieman paksummiksi.

Nosta kaulitut pohjat leivinpapereiden päälle. Jos käytät pestoa, sekoita se ricotan sekaan. Levitä ricotta ohuelti pohjien päälle. Ripottele päälle muutama lehti basilikaa.

 Ripottele noin puolet vuohenjuustosta pohjien päälle. Asettele päälle parsanvarret, punajuuriviipaleet, kananmunapuolikkaat/viipaleet ja puolet kirsikkatomaateista.

Ripottele päälle vielä noin puolet jäljelle jääneestä vuohenjuustosta ja säästä loput murut valmiin pizzan päälle.

Siirrä pizzat kuumalle uunipellille leivinpaperia apuna käyttäen. Paista pizzoja noin 10 minuuttia kunnes pohja saa hieman väriä.

Ripottele valmiiden pizzojen päälle loput tuoreista kirsikkatomaatinpuolikkaista ja loput vuohenjuustomurut. Levitä lopuksi päälle vesikrassi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti