tiistai 25. joulukuuta 2012

Pikajälkkäri jäisistä karpaloista

Tämä jälkiruoka valmistuu nopeasti ja se pitää myös tarjoilla nopeasti, jotta marenki pysyy rapeana. Mitat ovat suuntaa antavia. Makeammasta pitävä tietysti laittaa vähemmän marjoja ja enemmän marenkia.


 puoli purkillista Flora vanillaa
2 - 3 dl jäisiä karpaloita tai puolukoita
10 pikkumarenkia

Vatkaa Flora vanilla vaahdoksi. Lisää jäiset marjat vaahtoon. Murustele mukaan myös marengit. Koristeeksi voi jättää muutaman jäisen marjan ja hieman marenkimurua.

 
Tarjoile heti.

lauantai 8. joulukuuta 2012

Quesadillat uunissa

Uutena vuotena olen useasti tehnyt texmex-ruokaa. Näitä uunissa tehtyjä quesadilloja voisi harkita nytkin vuodenvaihteen pikaiseksi ruoaksi. Jos jauhelihan ja salsan tekee etukäteen, quesadillat saa valmiiksi yhdessä hujauksessa. Annoksesta tulee kolme runsaasti täytettyä quesadillaa, mutta täytteen pystyy kyllä venyttämään neljäänkin quesadillaan, jolloin tortilloja tarvitaan tietysti 8.


6 keskikokoista tortillaa 
 
400 g jauhelihaa
pieni sipuli suikaleina tai kuutioina
noin puoli pussia valmista tacomaustetta tai maun mukaan

annos salsaa tämän ohjeen mukaan
300 g mozzarellaraastetta

punainen suippopaprika viipaleina tai paprikakuutioita tai tomaattikuutioita
1 dl ohuita purjosuikaleita
10 mustaa oliivia viipaleina

Valmista salsa ohjeen mukaan.

Ruskista jauheliha ja sipuli pannulla. Mausta tacomausteella. Lisää puoli desiä vettä. Paista, kunnes vesi on haihtunut.

Jaa 1/3 juustoraasteesta tasaisesti kolmelle (tai neljälle) tortillalle. Levitä juustoraasteen päälle puolet salsasta. Levitä salsan päälle jauhelihaseos. Ripottele jauhelihan puolet lopusta juustoraasteesta. Paina toinen tortilla juustoraasteen päälle.


Siirrä quesadillat leivinpaperin päälle uunipellille.

Paista quesadilloja grillivastuksen alla 225 asteisessa uunissa, kunnes ne saavat väriä. Tässä menee noin pari minuuttia, joten kannattaa vahtia vieressä, etteivät quesadillat pala.

Käännä quesadillat ja paista taas pari minuuttia, kunnes saavat väriä.

Ota quesadillat uunista ja kohota lämpö 250 asteeseen.

Jaa loput salsasta paistettujen quesadillojen päälle. Ripottele päälle loput juustoraasteesta. Koristele paprikalla, oliiviviipaleilla ja purjosuikaleilla.


Paista grillivastuksen alla kunnes juusto sulaa. Tämäkin menee parissa minuutissa, joten kannattaa vahtia vieressä.



Pizzamaisempia quesadilloja voi tehdä tämän toisen ohjeen mukaan.

torstai 6. joulukuuta 2012

Appelsiiniuunilohi

Tästä piti tulla vähän toisenlainen lohi, mutta palataan siihen sitten myöhemmin. Ihan peruskalaa, mutta hieman poikkeuksellinen on tuo matala paistolämpötila, jolloin appelsiinitkin pysyivät uunissa kauniina ja mehukkaina.

 
Vuokaan voi laittaa mitä tahansa makua antavia aineksia. Sitrushedelmistä tulee ihana tuoksu.


Tässä vuokaan laitettiin:
puolet tavallisesta sipulista renkaina
punasipuli renkaina
puolikas appelsiini siivuina
thaibasilikan lehtiä



keskikokoisesta kirjolohifileestä leikattiin kulmikas file ja
kala maustettiin
hunajalla
suolalla ja
mustapippurilla

Sen jälkeen kalan annettiin olla huoneenlämmössä maustumassa ja lämpiämässä puoli tuntia



Kala nostettiin vuokaan appelsiinisipulipedille ja päälle leikattiin appelsiinin keskiosasta tasakokoisia siivuja koristeeksi ja makua antamaan.



Kala laitettiin uuniin ja paistettiin 125 asteessa 30 minuuttia.

Kala koristeltiin muutamalla thaibasilikan lehdellä.


Ei kovinkaan aito tabbouleh

Ostin kirjolohifileen kaupasta tietämättä mitä aion siitä tehdä. Päädyin kokeilemaan hitaasti kypsennettyä lohta, mutta tuntui, että sen lisukkeeksi oli vaikea keksiä mitään. Ainakaan mitään sellaista, johon minulla olisi ollut aineksia. Tabbouleh vaikutti hyvälle vaihtoehdolle, mutta eipä kaapeista tietenkään löydy persiljaa ja minttua silloin kuin niitä tarvittaisiin. Siispä väsäsin tabbouleh'n ihan niistä aineksista mitä kotona sattui olemaan.


2 dl bulguria
0,25 dl oliiviöljyä
appelsiinin raastettu kuori
appelsiinin mehu
oranssi suippopaprika
pieni punasipuli
suolaa
mustapippuria
ruukku thaibasilikaa

Liota bulguria pari tuntia runsaassa kylmässä vedessä, kunnes jyvät ovat pehmenneet. Siivilöi vesi pois. Lisää bulgurin joukkoon appelsiinikuoriraaste, oliiviöljy ja appelsiinimehu. Anna maustua puolisen tuntia.


Lisää joukkoon hienoksi silputut punasipuli ja paprika. Mausta suolalla ja pippurilla.

Lisää lopuksi mukaan hienonnettu thaibasilika. Tarjoile heti.