torstai 1. elokuuta 2013

Risotto paahdetuista sienistä

Kolmisen viikkoa sitten kävin vilkaisemassa vakipaikalta miltä kantarellitilanne näyttää. Selvästikään kukaan ei ollut ehtinyt ennen minua, koska polun varret olivat keltaisenaan pikkuisia kantarelleja. Vaikka sienet olivat vielä aika pieniä, niin silti keräsin niitä litran verran. Ihan pienet jätin kasvamaan. Ensimmäisistä kantarelleista halusin kokkailla jotain tosi hyvää ja päädyin kokeilemaan Jamie Oliverin risottoreseptiä. Minulla ei ollut selleriä eikä kuivattuja herkkutatteja, joten jätin sellerin pois ja käytin risotossa tuoreita kantarelleja.

 
1,5 litraa kiehuvaa kanalientä
kourallinen kuivattuja herkkutatteja (käytin tuoreita kantarelleja)
oliiviöljyä
1 pieni sipuli hienonnettuna
2 sellerinvartta hienonnettuna
400 g risottoriisiä
1,5 dl vermuttia tai valkoviiniä
merisuolaa ja vastajauhettua mustapippuria
4 suurta kourallista metsäsieniä (isoina paloina, pienet sienet kokonaisina)
muutaman tuoreen timjamin-, rosmariinin-, kirvelin-, rakuunan- tai persiljanoksan lehdet silputtuna
1 sitruunan mehu
25 g voita
3 kourallista vastaraastettua parmesania ja hieman extraa tarjoiluun
neitsytoliiviöljyä


Kuumenna kanaliemi kattilassa ja anna sen poreilla hiljalleen. Pane herkkutatit kulhoon ja kaada niille kuumaa lientä sen verran, että ne juuri peittyvät. Anna sienten pehmetä muutama minuutti. Poimi sienet liemestä ja silppua, ota liemi talteen.


Kuumenna isossa kattilassa loraus oliiviöljyä ja lisää siihen selleri ja sipuli. (Koska en käyttänyt kuivattuja herkkutatteja, lisäsin tässä vaiheessa jo kourallisen sieniä.) Paista niitä miedolla lämmöllä ainakin 10 minuuttia, mutta älä anna niiden saada väriä.


Lisää sitten riisi ja lisää lämpöä. Sekoita. Lisää kattilaan viini. Jatka hämmentämistä kunnes neste on imeytynyt. Kaada sienten liotusneste siivilän läpi kattilaan ja lisää silputut herkkutatit, reilu hyppysellinen suolaa ja kauhallinen kiehuvaa kanalientä. Alenna lämpöä niin, että liemi vain poreilee hiljalleen. Lisää nestettä kauhallinen kerrallaan sekoittaen. Anna jokaisen kauhallisen imeytyä ennen kuin lisäät seuraavan.


Jatka liemen lisäämistä kunnes riisi on pehmeää, mutta siinä on vielä purutuntumaa. Tähän menee puolisen tuntia. Kuumenna sillä välin parilapannu ja paahda sienet pehmeiksi. Jos pannu ei ole riittävän iso, tee tämä erissä. Pane sienet kulhoon, lisää silputut yrtit, hyppysellinen suolaa ja sitruunamehu. Sekoita.

Ota risotto liedeltä ja tarkista maku. Sekoita kattilaan voi ja parmesanraaste. Koska risoton on oltava pehmeän kosteaa, lisää tarvittaessa hieman kanalientä. Peitä kattila kannella ja anna risoton hengähtää noin 3 minuuttia.

Maista risottoa ja lisää tarvittaessa suolaa, pippuria tai parmesania.


Annostele lautasille kunnon keko risottoa ja sen päälle paahdettuja sieniä, vastaraastettua parmesania ja liraus neitsytoliiviöljyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti