keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Porsaankyljyksiä, yrttejä, sitruunaa ja karamellisoituja viinirypäleitä

Siitä on hirveän kauan aikaa, kun olen syönyt porsaankyljyksiä ja tunnustan, että itse en ole kokannut niistä koskaan mitään. Muistan kyllä, että kyljyksiä tehtiin meillä kotona usein, kun olin lapsi ja en muista niistä erityisemmin pitäneeni.  Kun sitten törmäsin tähän ohjeeseen netissä, päätin, että on ehkä syytä kokeilla kyljyksiäkin. Oikeastaan piti tehdä näitä jo edellisenä päivänä, mutta koska en jaksa ikinä lukea ohjeita kunnolla, en ollut noteerannut, että kyljysten pitää antaa maustuakin muutaman tunnin ajan. Tänääkin luin taas puolihuolimattomasti ohjetta ja silppusin rosmariinia jo tuohon marinadiinkin. Sikäli hupaisaa, koska työni vaatii keskittymistä ja pikkutarkkuutta ja ainakin työaikana pystyn kokoamaan itseni ja olemaan tarkkana. Vapaa-ajalla onkin sitten toinen juttu, mutta toisaalta minun mielestäni ruokaohjeita ei ole koskaan syytäkään noudattaa orjallisesti. Hyvin tähän upposi varmaankin kolminkertainen määrä rosmariinia ja enpä minä muutenkaan mitään mitannut.

 
4 porsaankyljystä
suolaa
vastajauhettua mustapippuria
1 sitruunan kuori raastettuna
2 rkl salviaa silputtuna
1 - 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 tl fenkolinsiemeniä huhmareessa murskattuna
0,5 tl chilihiutaleita
3 rkl oliiviöljyä
2 pientä salottisipulia tai 1 banaanisalottisipuli hienonnettuna
2 rkl kapriksia
1 rkl sitruunamehua
2,5 dl kanalientä
2 rkl voita
4 dl tummia siemenettömiä viinirypäleitä puolitettuina
1 tl rosmariinia silputtuna


Mausta porsaankyljykset suolalla ja vastajauhetulla mustapippurilla. Anna maustua jääkaapissa 1 - 12 tuntia. Anna kyljysten lämmetä huoneenlämmössä ennen paistamista.

Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. 


Tee valmiiksi marinadiseos. Sekoita keskenään raastettu sitruunakuori, silputtu salvia, hienonnettu valkosipuli, murskatut fenkolinsiemenet, chilihiutaleet ja 1 rkl oliiviöljyä.

Kuumenna kahdessa pannussa (toinen uuninkestävä) 1 rkl oliiviöljyä per pannu. Pieni nokare voitakaan ei ole pahitteeksi. Laita kaksi kyljystä molemmille pannuille ja paista niihin kaunis ruskea pinta. Ensimmäiseltä puolelta 4 minuuttia ja toiselta 2 minuuttia.


Nosta kyljykset lautaselle ja levitä marinadia kyljysten molemmille puolille. Jätä toinen pannu odottelemaan, mutta älä puhdista sitä tässä vaiheessa. Asettele kyljykset toiseen pannuun (siihen uuninkestävään) ja laita uuniin 8 minuutiksi. Siirrä kyljykset ritilälle tai sille aiemmin käytetylle lautaselle ja lusikoi päälle uunissa olleesta pannusta loput valkosipuli-yrtti-sitruunamarinadista, mutta vältä ottamasta rasvaa mukaan. Anna kyljysten levätä vähintään 10 minuuttia. Valmista sillä aikaa kastike. Huom! kyljykset voi toki laittaa folioonkin, pysyvät lämpimämpinä. Niitä ei nimittäin lämmitetä lopuksi.

Ota käyttöön se pannu, joka ei ollut uunissa ja poista siitä ylimääräinen rasva. Jätä ruokalusikallisen verran jäljelle ja kuumenna pannu levyllä. Lisää pannulle salottisipuli ja paista noin 3 minuuttia eli kunnes sipuli on pehmennyt. Lisää sitruunamehu ja kaprikset ja paista vielä 3 minuuttia. Lisää kanaliemi ja keitä kokoon kunnes nestettä on jäljellä 2/3. Siirrä pannu levyltä.


Ota tämän jälkeen käyttöön pannu, joka oli uunissa ja pyyhi se puhtaaksi talouspaperilla. Kuumenna pannussa ruokalusikallinen voita keskilämmöllä. Kun voi alkaa vaahdota, lisää puolitetut viinirypäleet. Älä sekoita. Kun viinirypäleet alkavat karamellisoitua, lisää pannulle silputtu rosmariini ja sekoita. Kaada kastike toiselta pannulta viinirypäleiden päälle ja sekoita. Siirrä pannu sivuun levyltä ja sekoita lopuksi mukaan ruokalusikallinen voita. Lado kyljykset vaikka siihen toiseen pannuun tai tarjoiluastiaan ja kaada kastike kyljysten päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti