keskiviikko 1. huhtikuuta 2015

Grillatut latva-artisokat sitruunavoin, valkosipulin ja pecorinon kanssa

Latva-artisokat - heräteostos vihannesosastolta eilen. Eikä minulla ollut mitään hajua mitä niistä tekisin, enkä ehtinyt sitä kaupassakaan miettiä. Toivoin vaan, että kotona olisi jotain latva-artisokkaan sopivaa lisuketta. Nettisurffailu tuotti herkullisen tuloksen - grillatut latva-artisokat. Ohjetta muutin hieman, kun päätin kokeilla jääkaapissa jo pidempään lojunutta sitruunavoita. Tuo sitruunavoikokeilu menikin nappiin. Se sopi loistavasti pecorinon ja valkosipulin seuraan ja ruoka ei taatusti olisi ollut yhtä hyvää ilman sitä. Ja tämä oli niin hyvää, että päätyy varmaan kesälläkin grilliin.


2 latva-artisokkaa
2 - 4 valkosipulinkynttä
n. 50 g sitruunavoita (Valio)
n. 100 g pecorinoa (tai parmesania)
pieni nippu lehtipersiljaa
(1 sitruunan mehu)


Laita vesi kiehumaan ja mausta vesi suolalla ja pienellä ripauksella sokeria. Keitinvettä tulee olla niin paljon, että latva-artisokat jäävät kokonaan veden alle. Muuten ne tummuvat.

Poista latva-artisokista alimmat lehdet. Lyhennä varsi. Leikkaa latva-artisokasta yläosa pois (noin parin sentin verran). Tasoita saksilla loppujenkin lehtien kärjet. Leikkaa latva-artisokka neljäksi lohkoksi ja poista sisällä oleva parta. Halutessasi voit kastaa latva-artisokat sitruunaveteen tai lisätä sitruunamehua keitinveteen. Jätin tämän tekemättä, vaikka latva-artisokat tummuvat todella herkästi. Halusin, että kaikki sitruunamaku tulee vain voista ja toisaalta nämä saivat väriä grillissäkin, joten pieni tummuminen ei haitannut.


Laita latva-artisokat kiehuvaan veteen ja keitä lähes kypsiksi eli koosta riippuen 10 - 20 minuuttia.

Esivalmistele muut ainekset latva-artisokkien kypsyessä. Leikkaa valkosipulinkynnet ohuiksi viipaleiksi. Raasta osa pecorinosta ja murustele loput. Laita grillivastus kuumenemaan hyvissä ajoin.


Valuta artisokista vesi pois huolellisesti. Nosta ne heti uunivuokaan. Laita valkosipuliviipaleita ja pecorinoraastetta lehtien väliin. Laita jokaisen neljänneksen koverrettuun koloon (josta parta on poistettu) viipale sitruunavoita, valkosipulia ja päällimmäiseksi pecorinoraastetta/-muruja.

Grillaa latva-artisokkia grillivastuksen alla 8 - 10 minuuttia, kunnes juusto sulaa ja saa hieman väriä. Silppua lehtipersilja grillaamisen aikana.

Ripottele päälle lehtipersiljasilppua. Tarjoile heti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti