torstai 7. heinäkuuta 2016

Pellavaletit ja hunajasitruunavoi

Tylsän pilvinen lomapäivä, joten päätin pistää uunin lämpiämään ja leipoa sämpylöitä. Koska lomalla on hyvää aikaa nähdä vähän enemmän aikaa, letitin sämpylät ja sekoitin niiden seuraksi hunajasitruunavoita.


Sämpylät:
3 dl kädenlämpöistä vettä
20 g tuorehiivaa
1 tl suolaa
1 rkl hunajaa
1 dl kauraleseitä
1 dl pellavansiemeniä
0,75 dl pellavarouhetta
7 - 8 dl vehnäjauhoja
2 rkl oliiviöljyä

muna voiteluun
unikonsiemeniä
pellavansiemeniä
mustia seesaminsiemeniä
kurpitsansiemeniä

Hunajasitruunavoi:
75 g melko pehmeää voita
2 reilua rkl (jähmeää) hunajaa
1 sitruunan raastettu kuori

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Sekoita. 

Lisää kauraleseet, pellavansiemenet ja pellavarouhe sekä pari desiä jauhoja. Sekoita.

Lisää loput jauhosta vähitellen. Vaivaa taikinaa noin 7 minuuttia. Lisää lopuksi oliiviöljy ja vaivaa vielä noin 3 minuuttia. Kohota taikina kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina 8 osaan. Pyöritä kukin pala pitkäksi ohuehkoksi pötkyläksi. Leikkaa pötkylästä 1/3 erilleen. Kiinnitä pienempi pötkylä pidemmän pötkylän keskikohtaan painamalla ja letitä taikina löyhäksi letiksi. Taita letin päät letin alapuolelle ja paina kunnolla kiinni.


Nosta lettisämpylät leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Kohota liinan alla.

Voitele kananmunalla ja ripottele päälle siemeniä.

Paista 200-asteisessa uunissa 12 - 15 minuuttia tai kunnes sämpylät saavat hieman väriä.


Sekoita voi sämpylöiden paistuessa. Lisää melko pehmeään voihin hunaja ja raastettu sitruunankuori. Sekoita tasaiseksi.

Tarjoile lämpimät sämpylät hunajasitruunavoin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti