perjantai 15. heinäkuuta 2016

Pienet mansikkapiiraat

Mansikkapiiraista näyttää muodostuneen minulle jonkinlainen heinäkuutraditio. Viime kesänä piti jo laittaa ohje blogiinkin, mutta onnistuin käräyttämään piiraat enkä viitsinyt uutta annosta enää tehdä. Tänäkin vuonna käräyttäminen kävi lähellä ja osa piiraista sai hieman tummemmat reunat kuin oli tarkoitus. Jos siis kokeilet, vahdi uunia haukansilmällä, sillä toivotusta kauniista kullanruskeasta väristä tulee sekunneissa tummanruskeaa. Tarkkana saa olla myös piiraiden tilkitsemisessä ja kannen vahvuudessa, jotta marjasose ei tirsku ulos paistettaessa.

 Piiraisiin sopivat yhtä hyvin kesän tuoreet marjat kuin pakastimesta talvella kaivetut marjasoseet.


150 g pehmeää voita
1 dl sokeria
1 muna
4 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

mansikkasosetta tai mitä tahansa marjasosetta
sosetta ei kulu kovin paljoa n. 1 rkl per piiras

voita voiteluun
n. 12 pientä metallivuokaa
tomusokeria haluttaessa


Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vaahtoon muna. Lisää vehnäjauhot ja niihin sekoitettu leivinjauhe vähitellen. Taikina on valmiina pehmeätä eikä siitä ole tarkoitus tehdä kaulittavaksi sopivaa. Peitä taikinakulho kelmulla ja laita puoleksi tunniksi jääkaappiin.

Sulata hieman voita ja levitä se sudilla tai talouspaperilla pieniin metallivuokiin. Soseuta marjat ja makeuta sose sokerilla maun mukaan.

Painele puolet taikinasta vuokiin. Jätä keskelle kunnon kolo marjasosetta varten.

Lisää pohjille marjasose. Älä täytä koloa piripintaan vaan jätä hieman tilaa.


Taputtele lopusta taikinasta piiraiden kannet jauhotetuin käsin. Jätä kannet tarpeeksi vahvoiksi, jotta ne eivät repeydy uunissa, kun sose kuumenee. Painele kannet tiiviisti piiraiden päälle. Painele ylimääräiset taikinat pois reunoilta.

Paista piiraita 250-asteisessa uunissa 6 - 8 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Ole tarkkana paistovaiheessa, piiraat kärähtävät helposti kuumassa uunissa.

Anna piiraiden jäähtyä vuoissaan. 


Irrota jäähtyneet piiraat varovasti vuoista. Siivilöi päälle tomusokeria.


Vinkki: Tomusokerin sekaan voi lisätä hiukan perunajauhoa, tällöin koristelu kestää kauniina pidempään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti