maanantai 1. elokuuta 2016

Kotitekoinen ricotta

Meillä lähikaupoissa ei myydä ricottaa. Yleensä noukin sitä mukaani Tampereen Sokokselta, mutta sieltäkin se on monesti ollut loppu. Nyt tuli äkillinen ricotan tarve, kun kesäkurpitsaviljelmäni päätti kukkia urakalla ja olen ne jopa alun perin istuttanut sen takia, että voisin kokata kukista jotain. No, tiesin tietysti, että ricottaa voi tehdä itsekin ja muistin, että sen pitäisi olla vieläpä helppo homma. Siispä kaivelin netistä ohjeen. Tuo oli ensimmäinen googlen antama hakutulos ja muita en sitten edes lukenut, vaan painelin kauppaan. Ihan uskomatonta miten muutamasta raaka-aineesta saa aikaiseksi jotain noin hyvää. Ja miten vähällä vaivalla! Ja maustamallahan tuosta saa vaikka mitä variaatioita. Luulenpa, että en enää ikinä osta ricottaa kaupasta.


8 dl täysmaitoa
2 dl kermaa
ripaus suolaa
2 rkl sitruunamehua

Mittaa maito ja kerma kattilaan. Mausta ripauksella suolaa. Käytin suolahiutaleita ehkä puolisen teelusikallista.

Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan sekoittaen. Kun seos kiehuu, alenna lämpöä ja lisää mukaan sitruunamehu.

Jatka keittämistä vielä kaksi minuuttia koko ajan sekoitellen. 

Kaada juustoseos sideharsokankaalla (tai hätätapauksessa puhtaalla astiapyyhkeellä) vuorattuun siivilään ja valuta seosta tunti huoneenlämmössä. Etenkin paksumpaa kangasta käytettäessä kannattaa nesteitä loppuvaiheessa puristaa pois.

Valutuksen jälkeen ricotta on valmista käytettäväksi. Sen voi käyttövaiheessa maustaa vaikka yrteillä, valkosipulilla, vastajauhetulla musta/rose/viherpippurilla, sitruunalla....

Käytin osan omasta ricotasta niihin kesäkurpitsan kukkiin, joista lisää huomenna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti