sunnuntai 24. syyskuuta 2017

Savulohistrata

Strata on mukavaa sunnuntaibrunssiruokaa, jonka voi valmistella jääkaappiin jo edellisenä iltana. Tai sen voi valmistella aamulla ja antaa imeytyä sen aikaa, että ehtii kipaista tunnin tai parin aamulenkin. Olen tehnyt tätä muutaman kerran aiemminkin: pinaatista sekä stiltonista ja purjosta. Myös sienet toimivat hyvin. Juustona käytin tällä kerralla Monterey Jackia ja Emmentalia.

 
10 viipaletta paahtoleipää (myös hieman kuivunut leipä käy)
150 g kylmäsavulohta ohuina viipaleina
2 dl maitoa
1 dl ranskankermaa
5 kananmunaa
suolaa
mustapippuria
2 dl juustoraastetta (esim. Monterey Jack ja Emmental)
1 ruukku tilliä


Lisäksi:
kapriksia
punasipulia suikaleina
sitruunalohkoja
(tuoretta tilliä)

Jaa lohiviipaleet leipäviipaleiden päälle. Lado leivät limittäin sopivan kokoiseen uunivuokaan. Ripottele päälle juustoraaste ja sen päälle silputtu tilli. Tilliä voi ujuttaa myös leipien väliin.


Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Lisää maito ja ranskankerma. Mausta suolalla ja mustapippurilla.

Kaada munamaito tasaisesti leipien päälle vuokaan siten, että myös juustoraaste ja tilli kastuvat kokonaan.


Seuraavan vaiheen voi tehdä oman maun mukaan: minä en tykkää, että strata on ihan mössöä, joten en anna sen kostua kovin kauaa. Ainoastaan sen ajan, että munamaito imeytyy leipiin. Aika riippuu siitä onko leipä kuivahtanutta vai ei. Yleensä n. 30 min - 1 h. Perinteisemmin stratan annetaan vetäytyä vähintään 2 h tai peräti yön yli peitettynä jääkaapissa.

Paista strataa n. 30 - 35 minuuttia 175-asteisessa uunissa tai kunnes pinta saa kauniin ruskean sävyn.


Tarjoile strata kapristen, punasipulisuikaleiden ja sitruunalohkojen kanssa. Päälle voi ripotella myös lisää tuoretta tilliä.

Ohje mukaeltu Martha Stewartin alkuperäisohjeesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti