lauantai 8. syyskuuta 2012

Mustikkajogurttikakku

Inhoan mustikoiden poimimista. Pakotan kuitenkin itseni joka vuosi metsään poimimaan mustikat tähän kakkuun, josta on tullut jokakesäinen traditio. Joinakin kesinä olen tehnyt sen parikin kertaa. Kakku ei ole mikään kahvikakku vaan paremminkin jälkiruokakakku, jonka seuraksi sopii paremmin vaikka kuohuviini. Ohje oli todennäköisesti Gloriassa vuosia sitten tai sitten se on peräisin Glorian ruoka ja viini -lehdestä. Alkuperäisen ohjeen idea on todennäköisesti ollut sen helppous, koska pohjaksi esitetään valmista kakkupohjaa. Koska en niistä pidä, niin laitan tähän myös käyttämäni kakkupohjan ohjeen.
 

Kakkupohja:
 40 g voita
4 munaa
2,5 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
 1,25 dl vehnäjauhoja
1,5 dl perunajauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte:
1 l Valion mustikkajogurttia
3 tl vaniljasokeria
10 liivatelehteä

Koristeluun:
mansikoita
mustikoita
kookoshiutaleita
muutama oksa minttua tai sitruunamelissaa

Kiille:
2 dl vettä
1 dl hyytelösokeria


Kostutukseen:
Sitruunalla maustettua kivennäisvettä



Sulata ja jäähdytä voi. Vatkaa munat, sokeri ja vaniljasokeri vaahdoksi. Lisää voisula. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää siivilän läpi munavaahtoon.

Voitele ja jauhota irtopohjavuoka. Kaada taikina vuokaan. Paista 175 asteessa uunin alaosassa 40 minuuttia. Anna kakun jäähtyä ja leikkaa sen jälkeen kahteen osaan.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Kaada jogurtti kulhoon, mausta vaniljasokerilla ja sekoita.

Kuumenna tilkka vettä ja liuota liivatelehdet veteen. Kaada liivateseos ohuena nauhana jogurtin joukkoon koko ajan sekoittaen.

Anna jogurtin hyytyä viileässä hetken aikaa.


Laita kakun alaosa irtopohjavuoan pohjalle. Kostuta sitruunalla maustetulla kivennäisvedellä. Pohjan voi jättää kuivemmaksi kuin tavallisessa täytekakussa.

Kaada hieman hyytynyt jogurttiseos vuokaan.

Aseta toinen kakkupohja päällimmäiseksi vuokaan. Kostuta sitruunalla maustetulla kivennäisvedellä.

Koristele kakku mustikoilla ja puolitetuilla/kokonaisilla mansikoilla.



Valmista kiille hyytelösokeripakkauksen ohjeen mukaan. Lusikoi hyytelösokeriliemi mansikoiden ja mustikoiden päälle.

Peitä vuoka kelmulla ja anna kakun hyytyä jääkaapissa yön yli.



Siirrä kakku seuraavana päivänä tarjoilualustalle. Taputtele reunoille kookoshiutaleita. Koristele mintun tai sitruunamelissan lehdillä/lehtisilpulla.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti