maanantai 26. maaliskuuta 2012

Pistaasiprojekti osa 4: pistaasitahnaa leivontaan ja jälkiruokiin

Pistaaseista oli siis loppujen lopuksi tulossa makeaa kauniin vihreää pistaasitahnaa, jota voi käyttää leivonnassa ja jälkiruoissa.


Alunperin 1 kg pistaaseja on kuorittu.

Ja niistä on saatu 500 g pistaaseja, jotka on  kylvetetty ja "nyljetty".

Ja vieläpä kuivattu uudelleen.

Tahnaan tarvitaan:
500 g puhdistettuja pistaasipähkinöitä
250 g erikoishienoa sokeria (Siro)
1 rkl nestemäistä glukoosia (tilasin Confetti- nettikaupasta, saanee myös apteekista)
1,75 dl vettä
(2 tippaa vihreää elintarvikeväriä - itse en käyttänyt)

Laita kaikki ainekset monitoimikoneeseen (paitsi elintarvikeväri). Sekoita tasaiseksi tahnaksi. Lisää loppuvaiheessa elintarvikeväriä, jos haluat vihreämpää väriä. Minusta tahna ei kaivannut lisäväriä.

Pakkaa tahna noin desin annoksina minigrip-pusseihin ja pakasta myöhempää käyttöä varten.

Omalla kokeilulistallani on paitsi alusta alkaen tehty jäätelö, myös pistaasitahnalla tuunattu vaniljajäätelö ja pistaasimousse (kunhan löydän jostain sopivan ohjeen, ei näytä olevan ihan helppo homma). Tahnalla voi maustaa myös erilaisia kakkutaikinoita tai käyttää kakuntäytteenä.

3 kommenttia:

  1. Moikka! Paljonko tuosta määrästä pistaaseja tuli itse tahnaa? Ajattelin tehdä juustokakkua tuolla moussen ohjeella ja mietin paljonko tarvitsisi käyttää siihen pistaasipähkinöitä jos en muualle tahnaa tarvitse. :) Osaatko muuten sanoa onko mousse tarpeeksi "jämäkkää" että siitä saisi tehtyä ihan perus juustokakun keksipohjalla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ihan tarkkaan muista, kun tuosta on niin kauan aikaa. Olisikohan tullut joku 4 dl. Tuo pistaasitahna on aavistuksen löysempää kuin maapähkinävoi. Käytin sitä itsekin juustokakkutyyliin tässä ohjeessa: Suklainen pistaasi- ja valkosuklaamoussetäytekakku. Tuon ohjeen mousse on tehty juustokakun ohjeen pohjalta, joten se oli kyllä tarpeeksi jämäkkää ja valkosuklaa tietysti jämäköitti sitä lisää. Tahnan maku on melko mieto, joten sitä olisi tuossa omassa kakussani saanut käyttää hiukan enemmänkin.

      Poista
    2. Okei, kiitos paljon vastauksestasi!

      Poista