sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Punaista samettia

Viime aikoina olen lueskellut ulkomaisia blogeja. Monessa jenkkiläisessä blogissa törmää Red Velvet kakkuihin. Ne ovat poikkeuksetta kauniin näköisiä, mutta jotenkin se elintarvikevärin käyttö tökkii. Mutta sitten törmäsin niin söpöön Red velvet lettuohjeeseen, että  sitä oli melkein pakko kokeilla. Joulupipareitten sokerikuorrutukseen joskus hankittu punainen elintarvikevärikin oli valmiina kaapissa.  Tai ainakin siinä purkissa luki, että se on punaista elintarvikeväriä, mutta meikäläisen värisilmä oli toista mieltä. Se teki lettutaikinasta niin pinkkiä, että luulin homman menevän pahasti mönkään. Onneksi väri tummui, kun paistoin letut.


Lettuihin (n. 20 isoa lettua):
3,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
0,5 tl soodaa
0,25 tl suolaa
3 rkl sokeria
4,75 dl piimää
3 dl maitoa
1 muna
2 tl vaniljasokeria
1,5 rkl kaakaojauhetta siivilöitynä
2 rkl sulatettua voita
1 rkl geelimäistä punaista elintarvikeväriä (taitaa olla siis pastaväriä, käytin omissa letuissani 1 tl jauhemaista elintarvikeväriä)

Täytteeseen:
5 dl kuohukermaa
300 g mascarponejuustoa
1 dl tomusokeria
2 tl vaniljasokeria

Suklaakastikkeeseen:
75 g tummaa suklaata
0,75 dl kuohukermaa
1 rkl sokeria

Lettutaikina:
Sekoita kulhossa vehnäjauho, leivinjauhe, sooda, siivilöity kaakaojauhe ja suola.
Sekoita toisessa kulhossa maito, piimä, sokeri, vaniljasokeri, muna, sulatettu voi ja elintarvikeväri.
Sekoita kuivat aineet nesteeseen. Taikinan tulisi olla saman vahvuista kuin tavallisen lettutaikinan. Jos taikina on liian paksua, ohenna sitä maidolla.


Lopputuloksena sain siis melkoisen pinkkiä lettutaikinaa, jossa oli elintarvikeväristä johtuva sivumaku, jota olin pelännytkin. Paistamisen jälkeen maku hävisi ja itse asiassa letuista tuli oikein hyviä.Taikina oli helposti paistettavaa eikä kohonnut paljoa, joten sitä taidan käyttää muulloinkin, mutta ilman punaista väriä.

Jos elintarvikevärin käyttö tökkii niin kuin minulla, niin sen voi tietysti jättää pois. Lopputuloksena on suklaisia lettuja.


Täyte:
Vatkaa kerma ja puolet tomusokerista vaahdoksi. Vatkaa mascarpone, loput tomusokerista ja vaniljasokeri kuohkeaksi toisessa kulhossa. Yhdistä kermavaahto varovasti käännellen juustoseoksen sekaan.

Suklaakastike:
Paloittele suklaa kuumutta kestävään kulhoon. Kuumenna kerma ja sokeri kattilassa kiehuvaksi. Kaada kuuma kerma suklaan päälle kulhoon. Sekoita kunnes suklaa on sulanut ja kastike on tasaista.

Pursota mascarponekermaa letuille ja pyöräytä rulliksi.


Viimeistele koristelu suklaakastikkeella ja siivilöi päälle tomusokeria.


Ja sitten nauttimaan. Hopihopi.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti