tiistai 28. helmikuuta 2012

Tomaattikuperkeikka eli Tarte tatin aux tomates

En ole tehnyt koskaan keikauskakkua, pidän omenoista oikeastaan vain omenoina. Omena ruoassa, mehuna tai hillona - kiitos ei. Keikauskakku tomaateista sen sijaan kuullosti paremmalle. Tosin olen kuullut, että tomaatit tuppaavat jäädä vetisiksi. Mietin myös millä tomaatteihin saisi hyvän maun, jotta lopputulos ei olisi laimeankelmeää tomaattimössöä piirakkataikinan päällä.


Päädyin tekemään kostemman version uunissa paahdetuista kirsikkatomaateista, joita olen aiemmin käyttänyt vuohenjuustosalaatissa ja sellaisenaankin. Se toimi - päällinen oli juuri sopivan mehukas ja valkosipuli ja timjami antoivat päälliselle hyvän maun. Jos jotain muuttaisin, käyttäisin pohjassa teelusikallisen verran kuivattua timjamia tai basilikaa makua antamaan.


Uunissa paahdettuja kirsikkatomaatteja varten tarvitaan:
1,5 rasiallista kirsikkatomaatteja
tuoretta timjamia
6 valkosipulinkynttä
oliiviöljyä
mustapippuria
Maldon merisuolaa


Piirakkapohjaa varten tarvitaan:
3,5 dl karkeita vehnäjauhoja
1,5 dl voimakkaan makuista juustoraastetta
100 g voita
1 tl suolaa
3 rkl kylmää vettä

Koristelua varten tarvitaan:
0,5 rasiallista kirsikkatomaatteja
hieman fetajuustoa
n. 10 lehteä tuoretta basilikaa

Koristelun voi jättää tekemättäkin.


Katso uunissa paahdettujen kirsikkatomaattien ohje täältä. Laitoin kirsikkatomaatit tällä kertaa pienehköön vuokaan, jotta eivät pääse paahtumaan kunnolla.


Uunissa pidin liki vartin, mutta koska tomaatit olivat pienessä vuoassa, ne eivät päässeet paahtumaan kunnolla ja lopputulos näytti tälle niin kuin oli tarkoituskin.


Tee taikina tomaattien paahtuessa uunissa. Nypi jauhot, voi, juustoraaste ja suola kulhossa. Lisää vesi ja vaivaa taikinaa sen verran, että saat siitä kiinteän pallon.

Siirrä puolittain paahetut kirsikkatomaatit (ilman timjaminoksia, valkosipulia ja mahdollista ylimääräistä mehua) uunivuokaan, jonka halkaisija on noin 20 senttiä. Jos haluaa reilummin valkosipulin makua, voi mukana olleet valkosipulikynnet pusertaa mukaan vuoan pohjalle. Tomaatit olivat sen verran kosteita, että en edes voidellut vuokaa.

Kauli taikinapallosta parin sentin vahvuinen vuoan halkaisijan kokoinen levy ja aseta se tomaattien päälle vuokaan.

Paista piirasta 180 asteisessa uunissa kunnes taikina on saanut kauniin värin (noin 15 - 20 minuuttia).

Irroita piirakan reunat varovasti veitsellä vuoan reunasta (varotoimenpide, jotta varmasti irtoaa). Kumoa piirakka tarjoilualustalle.


Anna piirakan jäähtyä hieman. Piirakkaa ei tarvitse koristella, tuo on ihan nätti tuollaisenakin, mutta halusin siihen vähän enemmän näyttävyyttä.

Leikkasin kirsikkatomaatit neljään osaan ja ripottelin piirakan päälle. Näiden päälle murentelin hieman fetajuustoa ja päällimmäiseksi suikaloin basilikanlehtiä.


Piirakka tarjotaan haaleana. Jos piirakan jättää koristelematta, sen seurana voi tarjota raikasta salaattia. Koristeltu versio ei kaipaa salaattia.



4 kommenttia:

  1. Herkullisen näköinen! Olen syönyt tällaista joskus Ranskassa, ja nyt kyllä aion tehdä itsekin - kiitos ohjeesta. Tuo lopputuunaus on loistava idea!

    Ja hei, kivan näköinen blogi sinulla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla kesti luvattoman kauan vastata viestiisi. Tuosta tuli kyllä tosiaan aika nätti ja hyvääkin se oli. Ehdottomasti kannattaa kokeilla.

      Poista
  2. Moikka, sinulle olisi haaste blogissani. T. Heli

    http://mustamuttavalkoinen.blogspot.com/2012/03/top-5-blogia-joista-tykkaan.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hui - haaste :). Tutustun asiaan paremmin pikapuoliin. Kävin kyllä jo lukemassa blogissasi tuon haasteen. Kiitos kauniista kommentistasi siellä

      Ja mukavaa saada sinut jäseneksi.

      Poista