sunnuntai 5. tammikuuta 2014

Mustakaalirisottoa ja gorgonzola-saksanpähkinäkastiketta

Ennen joulua etsiskelin kaupassa lehtikaalia, koska olin löytänyt parikin kivaa lehtikaalireseptiä. Lehtikaali oli päässyt kaupasta loppumaan, vaikka edellisenä päivänä sitä oli samaisessa kaupassa ollut vaikka kuinka monta pussukkaa. Siitä kärvääntyneenä kääntelin salaattipaketteja hyllyllä, jos vaikka jostain olisi tupsahtanut esiin lehtikaalia. Sitä ei löytynyt, mutta hyllyn perukalla piileskeli pussillinen mustakaalia. Ihana ylläri. En olisi moista edes huomannut, koska hyllyn reunassakaan mustakaalista ei ollut mitään mainintaa. Mustakaalia ainakin näillä kulmilla on todella harvoin saatavilla. Kaali pääsi sitten jouluhässäkässä unohtumaan vihanneslokeroon, kunnes kaivoin sen esiin eilen. Pikkuisen oli kaali päässyt paikoin kellastumaan, joten jätin sen suosiolla kuvaamatta. Leikkasin parhaat palat talteen ja aloin kaivella ohjetta. Eipä noita mustakaaliohjeita ollut kauheasti tarjolla suomeksi, joten kaivelin sitten cavolo nero -ohjeita ulkomaisilta sivuistoilta. Risotto tuntui parhaalle vaihtoehdolle. Alkuperäinen ohje on täältä, tein pienemmän määrän ja muutin ohjetta hiukan.


300 g mustakaalia (punnittu ruotimattomana)
reilu desi vettä
suolaa

oliiviöljyä
2 dl risottoriisiä
1 valkosipulinkynsi
5 dl kiehuvaa vähäsuolaista kasvislientä
15 g voita
mustapippuria
(suolaa)

50 - 100 g gorgonzolaa tai muuta sinihomejuustoa
reilu puoli desiä kermaa
kourallinen saksanpähkinöitä


Poista kaalista lehtiruodit ja leikkaa kaali puolen sentin suikaleiksi. Keitä miedolla lämmöllä vähäsuolaisessa vedessä kunnes kaali on pehmeää. (Noin 15 - 20 minuuttia.)

Kaada kaalisuikaleet ja liemi tehosekoittimeen. Soseuta massa. Ei tarvitse olla ihan pientä silppua. Omassa keitoksessani oli edelleen mukana desin verran keitinvettä, joten kaali oli silputtuna liemimäistä.

Kuumenna kasvisliemi kiehuvaksi. Anna poreilla koko ajan miedolla lämmöllä.

Kuumenna öljy kattilassa. Paina valkosipulinkynttä hiukan lyttyyn ja lisää se riisin kanssa kattilaan. Kuullota riisi lasimaiseksi ja poista valkosipulinkynsi.

Lisää kauhallinen kiehuvaa kasvislientä ja pienennä lämpöä. Sekoittele, kunnes liemi on imeytynyt riisiin. Jatka kunnes jäljellä on pari kauhallista lientä.


Lisää  kaalimassaa vastaavasti kuin kasvislientä, sekoittele ja anna liemen imeytyä riisiin. Jos kaalimassa ei ole kovin juoksevaa, lisää myös kasvislientä.

Lisää lopuksi voi, mausta mustapippurilla, sekoita ja anna asettua hetken aikaa. Tarvittaessa voi lisätä suolaa, kunhan muistaa, että kastikekin on suolaista.


Tee kastike risoton kokkaamisen loppuvaiheessa. Murenna juusto pieneen kattilaan ja lisää mukaan kerma. Kuumenna sen verran, että juusto sulaa. Lisää lopuksi sekaan karkeaksi hienonnettuja saksanpähkinöitä.

Jaa risotto lautasille, annostele päälle hiukan gorgonzola-saksanpähkinäkastiketta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti