lauantai 11. tammikuuta 2014

Talven paras hillo kesäkurpitsasta

Tammikuu 2014 - lunta ei ole, Tampereella on lämpimämpää kuin Floridassa, Helsingissä kukkivat alppiruusut ja metsistä löytyy vahveroita. Timjamikin kukoistaa edelleen ulkona. Järkevämpää olisi varmaan ollut keitellä hilloakin sadonkorjuuaikaan, mutta se jäi tekemättä. Tarkemmin ajatellen olen vain kerran aiemmin keittänyt hilloa. Tämä resepti oli loppukesästä Kodin kuvalehdessä. Ihan välittömästi yhdistin sen mielessäni lampaanlihaan. Siitä lähtien ajatuksissa on välillä pyörinyt seuraava yhdistelmä: hyvät sämpylät, ylikypsä uunissa muhinut lammas. västerbotten-juusto ja kesäkurpitsahillo. Koska Sokos kaupitteli sopivasti perjantaina karitsan paahtopaistia, niin nyt oli aika kokeilla noiden kokkaamista. Siispä pistin aamusella lihan uuniin ja aloitin hillon keittelyn. Lehden ohje oli isommalle määrälle, ainesten suhteet saattoivat olla erilaiset ja inkiväärikin oli jauheena. Kesäkurpitsa ja omena soseutettiin ja keittoaika oli pidempi. Mutta minä tein hillon näin:


2 keskikokoista kesäkurpitsaa
2 granny smith omenaa
1 sitruunan kuori raastettuna
1 sitruunan mehu
2 tl tuoretta raastettua inkivääriä
1 pkt (330 g) hillo-marmeladisokeria
 1 ruukku minttua tai puoli ruukkua vahvaa minttua
(tippa vihreää elintarvikeväriä)

 

Annoksesta tulee yksi reilun kokoinen purkillinen hilloa.


Kuori omenat ja poista siemenkodat. Raasta omenat ja kesäkurpitsat karkeaksi raasteeksi.

Raasta sitruunan kuori ja purista sitruunasta mehu.

Laita kesäkurpitsa- ja omenaraasteet sekä sitruunamehu kattilaan. Kuumenna ja keitä keskilämmöllä viitisen minuuttia.


Lisää sitruunankuori- ja inkivääriraaste sekä hillo-marmeladisokeri. Keitä viitisen minuuttia koko ajan sekoitellen.

Lisää lopuksi mukaan silputtu minttu ja halutessasi tippa vihreää elintarvikeväriä. Alkuperäisessä ohjeessa ei ollut elintarvikeväriä, mutta halusin omasta hillostani vahvemman vihreää.


Tölkitä hillo kuumennettuihin lasipurkkeihin ja sulje huolellisesti. Säilytä viileässä.
 
Hillosta tuli älyttömän hyvää, juuri sopivan kirpakkaa. Tekisi mieleni kokeilla kakun täytteenäkin.


Ps. tuo alussa mainittu ylikypsä lammas on tulossa blogiin huomenna.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti