torstai 23. helmikuuta 2017

Bataattivohvelit

Bongasin viime viikonloppuna twitteristä bataattivohveleiden ohjeen ja päätin laittaa sen heti kokeiluun, tosin täytteeksi halusin guacamolea ja uppomunia. Ne sopivat vohveleihin hyvin. Kokeilin mukana pienen tujauksen srirachaa, mutta niinkin pienenä määränä se peitti alleen vohveleiden muuten selkeän bataatin maun. Pitäisinkin täytteiden maut suhteellisen mietoina, jotta bataatti pääsee esiin.


Vohveleihin:
3 munaa
3 dl maitoa
3,5 dl jauhoja
1 dl hiivaleipä- tai ohrajauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
3/4 dl sulatettua voita
200 g bataattisosetta (valmiina tai itse tehtynä)
2 dl vichyä

Paistamiseen:
voita
  
Guacamoleen:
3 avokadoa
1 punainen chili
1 limen mehu
suolaa
vastajauhettua pippuria

Uppomuniin:
vettä
etikkaa
munia

Lisäksi esim:
yrittisilppua (korianteri, persilja tai basilika)
punasipulia hienonnettuna tai ohuina renkaina
pekonimuruja
srirachaa tai jalapenoviipaleita


Jos teet bataattisoseen itse, aloita siitä. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja mausta se pienellä ripauksella suolaa. Keitä n. 200 g reilunkokoisia bataattikuutioita kunnes ne ovat niin pehmeitä, että soseutus on helppoa. Soseuta bataatit sauvasekoittimella. Käytä soseutukseen myös pieni määrä keitinvettä.

Riko munat kulhoon ja lisää maito. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää jauhot ja niihin sekoitettu leivinjauhe vähitellen. Lisää suola ja sulatettu voi. Sekoita tasaiseksi. Lisää lopuksi bataattisose ja sekoita tasaiseksi. Jätä taikina turpoamaan puoleksi tunniksi.

Kun taikina on turvonnut, lisää vichy ja sekoita.

Kuumenna vohvelirauta. Paista vohvelit voissa rapeiksi.

Tee guacamole. Painele avokadot karkeaksi soseeksi haarukalla. Lisää limen mehu ja hienonnettu chili, mausta suolalla ja vastajauhetulla pippurilla.

Tee uppomunat. Kuumenna reilu litra vettä isossa kattilassa. Anna veden kiehua muutaman minuutin verran. Lisää etikka (n. 0,7 dl per vesilitra) ja käännä lämpö niin pienelle, että vesi lakkaa kuplimasta. Riko muna kuppiin. Pyöräytä kauhalla pyörre veteen ja kaada nopeasti muna veteen. Nosta muna reikäkauhalla vedestä kahden minuutin kuluttua.

Tarjoile vohvelit guacamolen ja uppomunien kanssa. Lisäksi voit tarjoilla punasipulia hienonnettuna tai renkaina, yrttisilppua, pekonimuruja ja ja halutessasi myös srirachaa tai jalapenoviipaleita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti