sunnuntai 19. helmikuuta 2017

Mausteinen veriappelsiinikakku

Todennäköisesti mä olen aloittanut jokaisen leivontaohjeen sanomalla, että leivon harvoin. Koska en juo kahvia ja harvoin teetäkään, ei tee leivonnaisiakaan mieli. Tänään kuitenkin huvitti kokeilla veriappelsiinikakkua, koska aineksetkin löytyivät sopivasti kaapista - tai ainakin melkein - jatkoin smetanaa kermalla. Ajattelin, että kakusta tulee kuivakakkumaisempi, mutta se oli huomattavasti kuohkeampi ja sokerikakkumaisempi kuin perinteinen kuivakakku. Kuorruteessa ei ole käytetty väriaineita lainkaan, ainoastaan veriappelsiinin mehua. Siihen kannattaa varata mahdollisimman tumma veriappelsiini tai kaksi. Pientä viitettä antaa kuoren sävy, mitä enemmän siinä on punaista sävyä, sitä todennäköisemmin hedelmä on sisältäkin tumma.


150 g voita ja hieman vuoan voiteluun
2,5 dl sokeria
veriappelsiinin raastettu kuori
2 rkl veriappelsiinin mehua
2 munaa
3,5 dl vehnäjauhoja 
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl ruokasoodaa
1 tl vaniljasokeria
3/4 tl kardemummaa
1/4 tl kanelia
1/4 tl suolaa
1 prk smetanaa
3/4 dl kermaa

Kuorrutteeseen:
3 - 4 dl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
1 - 2 tumman veriappelsiinin mehu (josta 2 rkl kakkuun)


Kuumenna uuni 175 asteeseen.

Mittaa voi ja sokeri kulhoon ja raasta mukaan myös veriappelsiinin kuori. Vatkaa vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa munat yksitellen taikinaan. Vatkaa lopuksi mukaan veriappelsiinin mehu.

Sekoita kuivat aineet (vehnäjauho, leivinjauhe, ruokasooda, vaniljasokeri, kardemumma, kaneli ja suola) keskenään.

Sekoita kerma smetanan sekaan.

Lisää kakkutaikinaan puolet kuivista aineista ja sekoita. Lisää sitten puolet kerma-smetanaseoksesta ja sekoita. Lisää sen jälkeen puolet kuivista aineista ja sekoita, sitten taas puolet kerma-smetanaseoksesta ja sekoita. Tee samoin lopuille aineksille.

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla, voitele pohja ja reunat voilla. Kaada taikina vuokaan. 


Paista kakkua uunin alaosassa 35 - 45 minuuttia, Kokeile kypsyys tikulla.

Nosta valmis kakku uunista. Anna jäähtyä vuoassa noin 20 minuuttia. Irrota sen jälkeen vuoasta ja anna jäähtyä kokonaan.

Mittaa 3 dl tomusokeria kulhoon ja sekoita vaniljasokeri mukaan. Lisää veriappelsiininmehua vähitellen niin että saat kuorrutteesta sopivan vahvuista. 3 dl tomusokerikuorrutteesta tulee kohtuullinen kerros kuorrutetta mikäli vuoan koko on n. 24 - 26 cm, jos kuorrutekerroksesta haluaa vahvemman, tomusokeria ja verippelsiinimehua kannattaa käyttää enemmän. Itse en ole aiemmin kuorruttanut koko kakkua tomusokerikuorrutteella, joten näppituntumalla ajattelin, että kuorrutteen tulisi olla jokseenkin sellaista, että se kaatamalla levittyy, mutta ei missään nimessä ole juoksevaa.

Jos kuorrute on liian juoksevaa, lisää tomusokeria, jos taas liian jähmeää, lisää veriappelsiinimehua.

Kaada kuorrute kakun keskelle, se levittyy itsestään laajemmalle. Levitä kuorrute veitsellä tai lusikalla reunoille asti ja anna valua hieman myös reunojen ulkopuolelle.

Koristele kakku esim. ohuilla kuivatuilla veriappelsiiniviipaleilla, joille on ennen uuniin laittamista siivilöity ohut kerros tomusokeria.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti