sunnuntai 3. kesäkuuta 2012

Kolmen moussen kakku

Useamman vuoden ajan on ollut tarkoitus kokeilla tätä kolmen moussen kakkua, koska kuva on näyttänyt niin herkulliselle. Aina se on jäänyt. Mutta nyt oli hyvä hetki tyhjennellä pakastinta, josta löytyi sekä mustaherukoita että mansikoita. Kakku ei ole makea vaan ihanan raikas ja marjainen. Tosin aprikoosi jää tässä varjoon eikä juurikaan maistu, mutta värisävyt ovat kauniit. Pohjasta tulee ohut ja melko huomaamaton, tupla-annoksella saisi kääretorttupohjan vahvuisen pohjan ja kakkumaisemman kakun. Huomioi, että kakun tekeminen kestää pari tuntia, koska kerrosten pitää antaa hyytyä hieman ennen kuin seuraava voidaan lisätä.




Pohja:
2 munaa
0,5 dl sokeria
0,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl perunajauhoja
0,5 tl leivinjauhetta

Kostutus:
0,5 dl Vichy citronellea (tai maitoa tai vaaleaa mehua)
Täyte:
10 liivatelehteä
2 prk Flora vanillaa
1 prk (250 g) maitorahkaa
150 g pakastemustaherukoita
250 g pakastemansikoita
1 tlk (420/240 g) aprikooseja
noin 1 dl sokeria

Kiille:
2 dl appelsiinituoremehua tai 4 hedelmän täysmehua

HUOM! Kiilteestä tulee aika pehmeää, kovempi kiille vaatii yhden ylimääräisen liivatelehden eli yhteensä 11 liivatelehteä.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne muna-sokerivaahtoon. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada leivinpaperin päälle uunipellille.
(HUOM! Tästä ei tullut koko pellillistä.)

Paista 225 asteessa 5 - 7 minuuttia.

Kumoa torttulevy puhtaalle leivinpaperille. Anna jäähtyä.

Pane liivatelehdet kylmään veteen 10 minuutiksi. Vaahdota vanilliinikastike. Sekoita joukkoon rahka ja jaa seos kolmeen eri kulhoon eri täytekerroksia varten.

Vuoraa 25 x 25 kokoinen vuoka tuorekelmulla (reunavuoka on kätevin). Leikkaa torttupohja vuoan pohjalle sopivaksi palaksi ja kostuta se.



Soseuta mustaherukat ja makeuta sose noin 0,5 dl sokeria. Kääntele marjaseos vaniljavaahto-rahkaseokseen (kolmasosa seoksesta). Liuota  3 liivatelehteä kuumaan nestetilkkaan (käytä vaikka osa aprikoositölkin liemestä). Lisää liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada seos torttulevyn päälle vuokaan. Anna hyytyä viileässä puoli tuntia.

Soseuta mansikat ja makeuta sose noin 0,5 dl sokeria ja kääntele taas perusvaahdon joukkoon (toinen kolmannes seoksesta). Liuota 3 liivatelehteä kuumaan nestetilkaan. Lisää liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Levitä vaahto herukkavaahdon päälle vuokaan. Siirrä taas puoleksi tunniksi viileään.

Valuta aprikoosit. Soseuta hedelmät ja kääntele seos perusvaahtoon (kolmas kolmannes seoksesta).  Liuota 3 liivatelehteä kuumaan nestetilkaan. Lisää liivateseos ohuena nauhana täytteen joukkoon koko ajan sekoittaen. Levitä vaahto mansikkavaahdon päälle vuokaan. Siirrä taas puoleksi tunniksi viileään.

Kuumenna tilkka appelsiinimehusta ja liuota viimeinen liivatelehti siihen. Sekoita ohuena nauhana mehun joukkoon koko ajan sekoittaen. Kaada liemi varovasti kakun pinnalle. 
HUOM! Kiilteestä tulee melko pehmeää, kovempi kiille vaatii kaksi liivatelehteä.



Peitä kakku ja pidä kylmässä yön yli.


Nosta kakku vuoasta ja leikkaa annospaloiksi. Koristele halutessasi. Jos käytät kukkia koristeluun, varmista, että ne ovat myrkyttömiä. Kevään juhla-aikoihin niitä löytää yleensä myös isojen kauppojen hedelmäosastoilta. Kuvissa syötäviä orvokkeja, sitruunamelissaa ja pakastevadelmia.






2 kommenttia:

  1. Aivan tolkuttoman kauniit kakkupalat! Minulla ei taitaisi kärsivällisyys riittää noiden eri moussejen kanssa:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajattelin kanssa, että kakku olisi työläämpi, mutta en ole varmaan koskaan tehnyt helpompia mousseja. Annoin kakun hyytyä vain reilun 10 minuuttia kerrosten välillä, joten ei siihenkään ole ihan pakko tuhlata noin kauaa aikaa. Ja maku on ihanan marjainen.

      Poista