perjantai 15. kesäkuuta 2012

Roosin raparperipiirakka Ruotsista

Pehmoinen murupohja. Kirpakkaa, vaniljaista raparperisosetta. Makeaa, pehmoista marenkia. Rapisevia kanelinmakuisia kauramuruja. Tuoreita vadelmia. Raikasta minttua. Taivaallisen hyvää.
 

Ohje on ruotsalaisen Gourmet-lehden numerosta 5/2012. Ohje on kondiittori Daniel Roosin. Koska kaapeistani ei löydy kokkaukseen sopivaa lämpömittaria, en voinut tehdä ohjeen mukaisesti italialaista marenkia. Eiköhän tämä omani kuitenkin ajanut saman asian. Ja olisipa vaan ollut isompi tylla, niin tortusta olisi tullut enemmän mallinsa mukainen...


Pohja:
120 g kylmää voita
1 dl sokeria
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 muna

Pilko voi pieniksi paloiksi ja sekoita vatkaimella sekaisin sokerin, vehnäjauhon ja leivinjauheen kanssa. Kun taikina on tasaista pientä murua, vatkaa nopsasti mukaan muna ja siirrä taikina kylmään 20 minuutiksi. 

Tee kauramurut ja raparperisose taikinan ollessa kylmässä.

Kauli taikina noin 3 mm vahvuiseksi levyksi ja siirrä voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjaiseen vuokaan. 

Niin, tai tee kuten minä, joka en saanut pysymään taikinaa koossa: painele taikina ohuelti voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjaiseen vuokaan.
 

Reuna on helppo viimeistellä tasaiseksi pizzaleikkurilla.

Paista pohjaa 175 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä kunnolla.

Raparperisose:
200 g raparperia
puolikas vaniljatangosta
1 dl hyytelösokeria
0,5 dl sokeria
1,5 rkl grenadiinia
1,5 rkl sitruunamehua
 
Heti alkuun sanon, että minä en käyttänyt soseessa grenadiinia. Korvatakseni grenadiinin ja saadakseni punaisen värin käytin pienen tipan punaista elintarvikeväriä ja 1,5 rkl vettä. Sehän ei tietystikään grenadiinin makua korvaa, mutta hyvää tulee ilmankin.

Leikkaa raparperi ohuehkoiksi paloiksi. Halkaise vaniljatanko ja irrota veitsellä siemenet puolikkaasta vaniljatangosta. 

Kiehauta raparperi, grenadiini (tai vesi) ja sitruunamehu kattilassa. Raparperin tulisi pehmentyä. Tarvittaessa voi lisätä hieman vettä. Lisää hyytelösokeri ja sokeri. Vähennä lämpöä ja kuumenna sen aikaa, että soseesta tulee tasaista massaa. Sose saa olla aika kirpakkaa.

Anna soseen jäähtyä kunnolla.


Marenki:
3 valkuaista
2 dl sokeria

Vatkaa valkuaiset ja sokeri kovaksi vaahdoksi kuumassa vesihauteessa.

Kauramurut:
100 g voita
1,5 dl sokeria
1,5 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
0,5 rkl kanelia

Pilko voi pieniksi paloiksi. Sekoita kaikki ainekset sekaisin. Massan ei tarvitse olla tasaista.

Levitä murut uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 175 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Vahdi tarkasti, että murut eivät kärähdä.

Ota murut uunissa, tarvittaessa sekoittele hieman haarukalla. Anna jäähtyä kunnolla.



Koristeluun:
0,5 l tuoreita vadelmia
mintunlehtiä



Kokoaminen:

 Levitä raparperisose pohjalle. Ripottele päälle kauramuruja. Jätä osa koristeluun. Pursota päälle marenkipalleroita.
 

Laita torttu kuuman grillivastuksen alle 1 - 2 minuutiksi ja vahdi tarkasti, ettei marenki pääse palamaan vaan saa vain kevyesti väriä.
 

Ripottele marenkipalleroiden väliin kauramuruja ja tuoreita vadelmia. Koristele mintunlehdillä.
 
 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti