Selvästikin olen koukussa Leila leipoo -ohjelmaan. Tällä kerralla kokeilin banaani-kerma-kinuskipiirakkaa. Ensimmäisen kerran kokeilin nyt myös kinuskin keittämistä kondensoidusta maidosta. Hyvä kokeilu, kinuski valmistuu todella helposti. Piirakka kylläkin oli vähän liian makea meikäläisen makuun.
Murotaikina:
150 g kylmää voita
4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl tomusokeria
1 muna
0,5 rkl kylmää vettä
Täyte:
1 prk (400 g) kondensoitua sokeroitua maitoa
1 vaniljatanko
4 dl kermaa
2 dl paksua kreikkalaista jogurttia
3 banaania
Kandeeratut pähkinät:
1 dl manteleita
1 dl saksanpähkinöitä
puolet munanvalkuaisesta
0,5 dl sokeria
1 tl kanelia
Kinuski:
Aloita keittämällä kinuski. Irroita tölkistä etiketti. Täytä kattila vedellä. Laita purkki veteen niin, että se jää kokonaan veden alle. Keitä purkkia vedessä 2 tuntia. Huolehdi, että purkki on koko ajan kokonaan veden peitossa.
Anna purkin jäähtyä kunnolla, jotta kuuma kinuski ei purskahda ulos purkista, kun avaat sen.
Kinuski:
Aloita keittämällä kinuski. Irroita tölkistä etiketti. Täytä kattila vedellä. Laita purkki veteen niin, että se jää kokonaan veden alle. Keitä purkkia vedessä 2 tuntia. Huolehdi, että purkki on koko ajan kokonaan veden peitossa.
Anna purkin jäähtyä kunnolla, jotta kuuma kinuski ei purskahda ulos purkista, kun avaat sen.
Pohja:
Sekoita vehnäjauhot ja tomusokeri keskenään. Nypi sekaan kylmä voi.
Lisää mukaan muna ja vesi. Sekoita käsin, mutta älä vaivaa.
Muotoile taikinasta varovasti pallo. Kääri kelmuun ja laita jääkaappiin vähintään 30 minuutiksi.
Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi. Nosta piirakkavuokaan kaulimen avulla. Painele taikina vuokaan ja siisti reunat. Pistele pohjaan reikiä haarukalla.
Vuoraa reunat varovasti foliolla siten, että reunat eivät valu alas paistettaessa.
Paista pohjaa 175 asteisessa uunissa viisi minuuttia. Poista sen jälkeen folio ja paista vielä 5 - 10 minuuttia kunnes pohja saa hieman väriä.
Anna pohjan jäähtyä ennen täytteen lisäämistä
Pähkinät:
Laita pähkinät kulhoon. Sekoita valkuainen kunnolla pähkinöihin. Kaada sekaan sokeri ja kaneli. Sekoita kunnolla.
Levitä pähkinäseos leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
Täyte:
Kaada kerma kulhoon. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet kerman sekaan. Vatkaa kerma jämäkäksi vaahdoksi. Sekoita jogurtti kermavaahtoon. Kääntele mukaan 2/3 jäähtyneestä kinuskista. Älä sekoita tasaiseksi vaan jätä täytteeseen kinuskiraitoja.
Kokoaminen:
Kaada täyte piirakkapohjalle. Pirskottele päälle loput kinuskikastikkeesta. Pilko päälle banaanit. Leikkaa pähkinöitä hieman pienemmiksi ja ripottele piirakan päälle.
Kauli taikina jauhotetulla pöydällä ohueksi levyksi. Nosta piirakkavuokaan kaulimen avulla. Painele taikina vuokaan ja siisti reunat. Pistele pohjaan reikiä haarukalla.
Vuoraa reunat varovasti foliolla siten, että reunat eivät valu alas paistettaessa.
Paista pohjaa 175 asteisessa uunissa viisi minuuttia. Poista sen jälkeen folio ja paista vielä 5 - 10 minuuttia kunnes pohja saa hieman väriä.
Anna pohjan jäähtyä ennen täytteen lisäämistä
Pähkinät:
Laita pähkinät kulhoon. Sekoita valkuainen kunnolla pähkinöihin. Kaada sekaan sokeri ja kaneli. Sekoita kunnolla.
Levitä pähkinäseos leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
Paista 200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä.
Täyte:
Kaada kerma kulhoon. Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet kerman sekaan. Vatkaa kerma jämäkäksi vaahdoksi. Sekoita jogurtti kermavaahtoon. Kääntele mukaan 2/3 jäähtyneestä kinuskista. Älä sekoita tasaiseksi vaan jätä täytteeseen kinuskiraitoja.
Kokoaminen:
Kaada täyte piirakkapohjalle. Pirskottele päälle loput kinuskikastikkeesta. Pilko päälle banaanit. Leikkaa pähkinöitä hieman pienemmiksi ja ripottele piirakan päälle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti